Zveřejňujeme termíny pro sezonu 2024

Autor

Po pečlivém zvážení, s přihlédnutím na trendy a vývoj v cyklistice, nastanou v seriálu Kolo pro život v roce 2024 změny, které přinesou ještě větší komfort pro závodníky. Jedná se o zúžení počtu závodů z dvanácti na osm. Ze seriálu tak vypadly čtyři lokality: Kraličák, Orlík, Zadov a Brdy. Proč právě tato místa? Jak se změní doprovodný program? Kolik budou stát permanentky? Níže najdete základní otázky a odpovědi, co můžete od jara na našich akcích očekávat.
 

Zveřejňujeme termíny pro sezonu 2024

Termíny 2024

Proč se počet závodů Kolo pro život snižuje?

Nebylo to vůbec jednoduché rozhodování. Důležitým faktorem je pro nás dlouhodobý vývoj cyklistiky jako odvětví, a tím i rozložení energie pořadatelů v rámci jednotlivých projektů. Co se segmentu cyklistiky týče, pořádáme také T-Mobile Českou Enduro Sérii, silniční akci L'Etape Czech Republic by Tour de France, kde jsme pro rok 2024 přidali další lokaci a Gravel Series. V rukávu máme i další připravované projekty, ale to zatím nebudeme prozrazovat. Snažíme se vždy reagovat na poptávku, vývoj a trendy, tomu pak chceme naše projekty a směřování přizpůsobit. Věříme, že díky snížení počtu lokalit máme prostor pro další zkvalitnění a vylepšení seriálu i jednotlivých akcí, ať se to týká sportovního, ale také doprovodného programu. Každopádně platí, že pokud ucítíme, že nastal čas lokality opět přidat, nebudeme váhat ani vteřinu.

Proč došlo k vyřazení konkrétně těchto čtyř závodů?

Důvody byly různé, převážně pragmatické. Co se Kraličáku týče, tam rozhodla jednoznačně nízká účast. Ač je to skvělá závodní lokalita s nádhernými trasami, velmi vstřícnými a skvělými lidmi v areálu, ani na druhý pokus nepřijelo tolik lidí, kolik jsme plánovali. Jedním z důvodů mohl být i prázdninový termín. Orlík byl v seriálu velmi dlouho, byla a je to pro nás srdeční záležitost. Bohužel u tohoto závodu hrály roli vysoké náklady na zajištění akce a budoucí plány provozovatele na využití areálu. Se Zadovem to byla otázka lokality. V Jižních Čechách bychom měli dvě akce, při porovnávání všech plusů a minusů jsme pro rok 2024 dali přednost Hluboké nad Vltavou. Trans Brdy bohužel skončily rozhodnutím pořadatele Jirky Hudečka a jeho klubu, který se rozhodl tento legendární závod už dále nepořádat. Generace těchto skvělých pořadatelů „vymírá“, docházejí jim síly a jen těžko se hledají pokračovatelé.

Jak často se budou lokality případně měnit?

To záleží na mnoha faktorech, nelze to paušalizovat. Jeden z faktorů je atraktivita lokality a její možnosti uspořádání doprovodného programu mimo samotné závody. Dalším důvodem pro změnu může být zmiňované rozhodnutí pořadatele akci dále nepořádat, ekonomické důvody, apod. 
Každopádně se neustále snažíme hledat nová zajímavá místa a cítíme velký zájem ze strany měst, sportovních areálů a pořadatelů tradičních závodů do seriálu vstoupit. Jen pro dokreslení: od minulé sezony máme novou lokalitu na Hluboké, která se ukázala jako skvělá volba. V příští sezoně bude obrovský posun ve změně zázemí na Oderské Mlýnici.

Mohou se „vyřazené“ závody znovu v termínovce objevit?

Určitě mohou. My nikdy neříkáme nikdy. Příkladem je Ralsko, které se po letech do seriálu vrátilo, včetně jeho pořadatele Radka Patráka. Stejně tak to byl v minulosti třeba Kraličák, Karlštejn a Trans Brdy. Všechny bývalé lokality stále sledujeme a vyhodnocujeme jejich případný návrat.

Jak se změní sportovní program na akcích, které zůstávají?

Stejně jako v jiných sportech, i v cyklistice probíhá vývoj a zásadně se mění chování uživatelů kol a účastníků akcí pro veřejnost. Snažíme se na to reagovat a přizpůsobovat se. V tomto odvětví jsme vždy byli průkopníci a ti, kteří se nebáli změn. Připravujeme proto i letos pár novinek a změn. Čas ukáže, zda naše rozhodnutí byla správná. Jsme přesvědčeni, že ano. 
Teď konkrétně k tomu, co chystáme. 

Budeme rozšiřovat počet míst, kde se bude konat páteční doprovodný program pro děti. Bude jich celkem šest, takže se objeví ve všech lokalitách kromě Chrudimi a Ralska. 
Připravujeme také nový formát trasy pro širokou veřejnost, jemuž říkáme pracovně „KPŽ TRIP“. 
Pod hlavičkou Gravel series přibude na většině závodů kategorie Gravel. 
Na trase C snižujeme věk pro účast na 13 let.
Rušíme tolik diskutovanou kategorii Elite, a to hlavně z důvodu minimální účasti jezdců, kteří do ní spadají. 

Co naopak neměníme je tradiční Family jízda, dětské závody, celoroční soutěž Prestige Trophy se slavnostním Finálovým večerem.
Každou akci budeme řešit individuálně a sportovní část upravovat podle místních podmínek a požadavků účastníků. 
Všechny novinky a změny vám budeme postupně odhalovat a seznamovat vás s nimi po Novém roce. 

Jak se změní doprovodný program v areálech?

U doprovodného programu chceme stavět na tom, co funguje, a zároveň přinést do našich areálů něco nového. I nadále budou součástí sezony vystoupení borců z Bike O’Clock, fotokoutek, malování na obličej nebo Dětský klub, který projde celkovou proměnou. Samozřejmostí jsou pak služby jako technický servis, úschovna kol, sprchy a mycí zóna. Zaměříme se na občerstvení, v plánu je food truck „kavárna“ a lokální gastro koutky dle dané lokality. Program pro děti bude více vzdělávací, připravujeme cyklo školu s profesionálními instruktory jako součást Adventure parku. V každé lokalitě také chystáme úplné novinky jako letní kino nebo ochutnávku lokálního piva tak, abychom účastníkům poskytli ještě větší porci zážitků.

Kdy bude spuštěn prodej permanentek a startovného?

Permanentky plánujeme dát do prodeje na začátku prosince, jednotlivé startovné pak na přelomu února a března. 

Jak bude vypadat startovné pro rok 2024?

Startovné jsme pro rok 2024 ponechali kromě jedné trasy na stejné úrovni. To i v situaci, kdy se vše zdražuje a inflace je taková, jaká je. Bereme to jako vstřícný krok k našim účastníkům. Pouze u trasy C jsme se rozhodli dorovnat startovné na cenu trasy B. Důvodem jsou v podstatě stejné náklady na zajištění obou tras. Další kosmetickou úpravou je startovné na místě. Výše zůstává, jen už nebude součástí jídlo po závodě. Důvodem jsou právě náklady. Nesmíme ale zapomenout na zvýhodněné startovné. V nabídce zůstává široká nabídka permanentek a různé tipy slev na startovné od našich partnerů, konkrétně od České spořitelny, v jednání jsou také výhody pro seniory od Zdravotní pojišťovny 211 a dětské startovné zdarma od Lesů České republiky. Děti mají stále možnost se v rámci dětského startovného zúčastnit i Family jízdy na trase D. V některých lokacích bude startovné pro místní děti zcela zdarma, jako je to už druhým rokem v Berouně. Všechny výhody budeme postupně představovat a potvrzovat před spuštěním prodeje jednotlivého startovného.

Zima je tu. Co na to naše kolo?
Autor

Je konec?! Pro mnohé cyklisty nastalo období, kdy hodnota jejich ročního najíždění kilometrů dosáhla pověstného maxima. Kvůli sychravému počasí a teplotám, které se často pohybuji okolo 0 °C i pod bodem mrazu, další cenné kilometry v sedle nepřidají. Pokud se řadíte do cyklistické party, nastává otázka: Jak svůj bike správně zazimovat? Pojďme se společně s Michalem Filgasem, odborníkem ze Superior a Rock Machine podívat na pár tipů, jak svého miláčka ideálně připravit na nadcházející měsíce, aby byl na jaře ve formě.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé