Běžecké lyžování a jeho skloubení s cyklistikou

Autor

Asi málo z nás si užívá jízdu na kole v zimním období tak jako v létě. Noření se mlhou po namrzlých silnicích s ledovým pitím v bidonu a prokřehlými prsty po každém sjezdu se těžko vyrovná letním švihům prosluněnou krajinou. Skvělou alternativu pro trénink nabízí běžecké lyžovaní, kterému bude v následujících týdnech věnováno několik článků pro jeho bližší představení.

Běžecké lyžování a jeho skloubení s cyklistikou

Proč zrovna běžky?

Výhodou běžeckého lyžování je komplexní zapojení celého těla. Tento sport se považuje společně s veslováním k těm, kde používáte vůbec nejvíce svalů. Na běžkách také snáz absolvujete vícehodinové tréninky na rozdíl třeba od běhu, který se hodí jako vytrvalostní příprava. Není náhodou, že běžci na lyžích v rámci přípravy používají kolo jako nedílnou součást tréninku. Zářným příkladem je česká biková naděje Tereza Tvarůžková, která letos obsadila 12. místo na mistrovství světa v kategorii U23 a naplno se cyklistice začala věnovat právě na úkor běžek až v letošní sezoně. S oběma sporty také dlouho koketoval Lukáš Bauer – v roce 1995 startoval ve Špindlerově Mlýně na mistrovství Evropy MTB v závodě cross country juniorů a v roce 2010 obsadil 2. místo na střední trase Krále Šumavy.

 

rozdělení běžeckých stylů

Základní rozdělení běžeckého lyžování spočívá v klasické technice a skatu (bruslení). Od klasiky se stále víc odděluje tzv. soupaž, při které sice lyžař jede také oběma lyžemi ve stopě, ale při specializaci na tento styl se používají měkčí lyže a delší hole.

 

klasika

Při klasickém střídavém stylu jízdy se lyže připravují nejen na skluz, ale také stoupacím voskem k odrazu. Lyže na klasiku jsou tvrdší než na skate právě proto, aby při jízdě vpřed byla v kontaktu se sněhem pouze část lyže napuštěná skluzným voskem, ale při jízdě do kopce jste se po jejich prošlápnutí odráželi z namazané stoupací komory. Z klasiky vyšel i soupažný styl, ten se nadále používá při jízdě po rovině a z kopce na namazaných lyžích, ale stále více lyžařů, především specialistů na laufy (lyžařské maratony), se uchyluje čistě k soupaži na lyžích připravených pouze skluznými vosky.

nácvik správné techniky střídavého běhu
provedení soupaže

 

skate

Skate bývá nejoblíbenějším stylem mezi cyklisty, je nejrychlejší a v porovnání s klasikou se více zakládá na práci nohou. Příprava lyží na skate je také snazší než pro střídavý běh, jelikož se lyže připravují pouze na skluz.

správná technika skatu

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Kudy Z nudy černé