Chceš trénovat jako Froome nebo Bernal? Pak je tu obrácená periodizace tréninku

Autor

Jste hobby cyklista, máte běžné zaměstnání a o týdnech na soustředění si můžete nechat jen zdát? Řešíte přístup k tréninku? Protože trávit v zimě dlouhé hodiny při najíždění objemu na trenažéru je prostě peklo? Co zkusit metodu zvanou reverzní nebo také obrácená periodizace tréninku?

Chceš trénovat jako Froome nebo Bernal? Pak je tu obrácená periodizace tréninku

„Jde o metodu, kterou podporuje i psychické rozpoložení po zimním odpočinku. Klasický hobby cyklista je nažhavený na trénink a ochotný snášet bolest. Rozhodně alespoň v úvodních týdnech přípravy,“ říká Vojtěch Hačecký, fyziolog z Centra sportovní medicíny. Pečuje o mnohé vrcholové sportovce, ale současně sestavuje tréninkový harmonogram i běžným smrtelníkům, a tak má mnoho poznatků.

Budování kondice je často přirovnáváno ke stavbě domu. Tudíž pokud špatně postavíte spodní patra, nemůžete očekávat žádnou parádu v podobě podkroví či střechy. Jinými slovy, bez základní kondice bude veškeré úsilí k ničemu.

V případě cyklistiky dlouhá léta platilo, že je potřeba během zimních měsíců hlavně najíždět kilometry. Základní vytrvalost si však žádá dlouhé hodiny v sedle. V minulosti bylo možné tohle období přečkat pomocí pohybu na běžkách případně třeba i bruslením.

Ovšem charakter počasí v zimních měsících se změnil. Sníh je vzácností, o zamrzlých rybnících nemluvě. Ale na dlouhé tréninky v sedle kola ve venkovních podmínkách to přitom pořád není. A trávit třeba čtyři nebo pět hodin na trenažéru v kuse, to je představa skutečně jen pro otrlé. Nemluvě o mimořádné spotřebě času.

Co přesně znamená obrácená periodizace tréninku?

Většinou jsou hobby cyklisté schopní vyšetřit během týdne v součtu pět až šest hodin na trénink. A pak vyvstává otázka, zda nezvolit reverzní metodu tréninku. O co přesně jde?

Obrácená periodizace tréninku spočítá v zařazení intervalů už v úvodních týdnech tréninkového programu. Zahájení přípravného období musí předcházet důkladné naplánování celé sezony. Je nutné do kalendáře zabudovat veškeré klíčové cyklistické události. Nejde přitom jen o závody. Cyklista nesmí zapomenout na nezbytnost v podobě důsledného tréninku před vrcholnou akcí. A také volnějšího přístupu po závodní události.

Obrácená periodizace tréninku
Obrácená periodizace tréninku se uplatňuje zejména v případě, kdy je cyklista během zimy odkázaný zejména na trenažér. Foto: Michal Červený

Následně už přichází ke slovu samotný trénink. Hned od úvodu cyklisté, kteří jsou „odsouzeni“ během zimních měsíců a časných jarních týdnů vyplněných plískanicemi jen k jízdě na trenažéru, absolvují intervalové tréninky.

Cyklista se zaměří na budování silové složky a rychlosti. Ano, obrácená periodizace tréninku si skutečně žádá takový přístup. Téměř veškeré úsilí úvodních dnů se odehrává ve vysoké intenzitě „Je dokázané, že většina lidí po tréninkové pauze podstupuje tvrdé tréninky s větší ochotou a odhodláním, než pokud se takové jednotky zařazují třeba po několika týdnech základního objemu,“ přidává zkušenost fyziolog Vojtěch Hačecký.

Metoda, která vygenerovala 10 vítězství z Grand Tour

Když se zlepšuje počasí a je možné trávit v sedle kola větší časový úsek mimo domov, nadchází čas pro vytrvalostní fázi. Cyklisté najíždí kilometry v tempu. A jak se blíží závody, proloží nízkou intenzitu patřičnými intervalovými úseky v soutěžním tempu.

Nejde o žádný nesmysl. Daný způsob tréninku používají jezdci v týmu Ineos Grenadiers, kde jej úspěšně zavedl australský trenér Tim Kerrison. Následně jej převzaly tehdejší týmy BMC a Tinkoff Saxo. Pokud byste o smysluplnosti daného postupu pochybovali, pak jeden pádný argument. Kerrisonův nový přístup k cyklistice znamenal pro tým Ineos (Sky) deset vítězství na Grand Tour!

Egan Bernal při úvodním vystoupení sezony 2021. Závodil prvně od Tour de France 2020. Foto: ineosgrenadiers.com
Egan Bernal je jedním ze svěřenců Tima Kerrisona, který do cyklistiky přinesl obrácenou periodizaci tréninku. Foto: ineosgrenadiers.com

Základním předpokladem je, že při tvorbě tréninku vycházíte z hodnot získaných při zátěžovém testu. Nejčastěji používanou metodou je dvacetiminutový FTP test. Po důkladném zahřátí následuje jízda na plný výkon po dobu dvaceti minut. Průměrný výkon z daného časového úseku se pak vynásobí hodnotou 0,95. Výsledkem je prahová hodnota daného jedince. A pak už můžete vesele šlápnout do pedálů. Protože hodinu na trenažéru zvládne přece každý. A když budete jezdit „bomby“, i jindy nudný trénink uteče hodně rychle.

Ptáte se, zda je model reverzní neboli obrácené periodizace tréninku vhodný právě pro vás? Obecně souvisí s možnostmi tréninku s ohledem na počasí mimo sezonu. Zimní klima v Česku není příliš nakloněné dlouhým a pomalým tréninkům. Současně se metoda doporučuje i cyklistům, kteří neměli v tréninku žádný dlouhý výpadek a dopřáli si třeba jen dva týdny trvající volno. Obrácená periodizace tréninku uprostřed přípravného období může představovat pomyslné „nakopnutí“ k závodní formě.

Jaká je nejtěžší cyklistická disciplína?
Autor

Jaká je nejtěžší cyklistická disciplína? Tři bývalé šampiony jsme požádali, aby se zamysleli. Na dálku se přeli o to, které že odvětví cyklistiky je nejnáročnější z pohledu tréninku, tvrdosti závodů i pádů. A které se naopak vyplatí provozovat, protože má zajímavou výplatnici. Každý z nich logicky „kopal“ za svoji disciplínu, ale ve finále lze zase jen zopakovat starou pravdu, tedy že cyklistika je jen jedna. Tvrdá, ale krásná. Tak ať vám i v novém roce dělá radost…

Úvodní foto: Profimedia

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé