Zima je tu. Co na to naše kolo?

Autor

Je konec?! Pro mnohé cyklisty nastalo období, kdy hodnota jejich ročního najíždění kilometrů dosáhla pověstného maxima. Kvůli sychravému počasí a teplotám, které se často pohybuji okolo 0 °C i pod bodem mrazu, další cenné kilometry v sedle nepřidají. Pokud se řadíte do cyklistické party, nastává otázka: Jak svůj bike správně zazimovat? Pojďme se společně s Michalem Filgasem, odborníkem ze Superior a Rock Machine podívat na pár tipů, jak svého miláčka ideálně připravit na nadcházející měsíce, aby byl na jaře ve formě.

Zima je tu. Co na to naše kolo?

Jdeme na to!

Očista do čista a mazání

Nikdy neodkládejte svého jednostopého kámoše špinavého od bahna  do garáže, sklepa, kůlny či někde ve vlhkém prostředí. Po opětovném setkání na jaře by případné následky tohoto jednání mohly být velmi nepříjemné. Důležité je vždy kolo před zazimováním pečlivě umýt. Dále je dobré nezapomínat na očištění pohonu, hlavně řetězu a jeho následného namazání (mažte pouze řetěz, nikoli přehazovačku, kazetu, nebo převodník). Asi si říkáte, proč mazat, když nebudu celou zimu jezdit. Ale jde o jakýsi způsob zakonzervování vašeho řetězu tak, aby si zachoval svou funkčnost a pružnost. Dobré je nenechávat zařazený vysoký převod, naopak, zařaďte úplně ten nejnižší, a to jak na předním, tak zadním měniči. V lepším případě řetěz úplně demontujte a uschovejte někam na suché místo. Důvod je prostý: Není nutné mít nečinný řetěz několik týdnů či dokonce měsíců stoprocentně napnutý. Nezapomínejte ani na podvozek, respektive namažte těsnicí manžety vidlice a tlumiče. I zde je na předem očistěné kluzáky zapotřebí nanést tenký film maziva, ideálně pak nějaký silikonový olej. Pokud sedláte teleskopickou sedlovku, nezapomeňte máznout silikonem i ji. Za předpokladu, že chcete být opravdu pečliví, povolte lanka a mazivem prostříkněte vstupy do bowdenů, dále šrouby a zámky pedálů, pokud používáte nášlapné. 

Kontrola tlaku v pláštích

Před uložením biku do zimního spánku je také potřeba omrknout tlaky v kolech, tzn. ideálně v nich mít nahuštěnou hodnotu svého provozního tlaku. Pokud vozíte bezduše, zkontrolujte stav vašeho mléka (tmelu) v pláštích, případně ho dolijte. Nikdy nenechávejte kola prázdná tak, aby ráfek tlačil na splasknutý plášť. To by vás pak na jaře mohl čekat nákup nového obutí. Úplným ideálem je zavěsit kolo na nástěnný držák. 

Kam s ním? 

Pamatujte na to, že jedno z nejdůležitějších pravidel při zazimování kola je sucho a konstantní teplota. Odložit ho někde do zahradní kůlny, nebo vlhkého sklepa není ideální. Nízké teploty nejsou právě příznivé k hydraulickým brzdám či oleji v tlumičích. Pokud však nedisponujete optimálním místem k zazimování, doporučujeme zakrýt kolo dekou nebo obalem. Bude totiž chráněné proti vlhkosti. V neposlední řadě nezapomeňte na bezpečnost. Jestliže váš stroj bude „odpočívat“ v prostorách, kam nechodíte pravidelně, rozhodně kolo dobře uzamkněte.

Rady, tipy, podněty

Jelikož je po sezóně, mají servisní centra během zimních měsíců mnohem více prostoru. Jestliže při vizuální kontrole zjistíte, že na kole není něco ve stoprocentní kondici, je právě tohle období ideální čas dopřát vašemu miláčkovi patřičný servis. Takže pokud se chystáte k výměně brzdových destiček, bowdenů či lanek, odvzdušnění brzd, seřízení předního či zadního měniče, nebo k servisu podvozku, zima je k tomu perfektní. 

Foto: Archív Michal Filgas

Není to škoda dát sezóně „pápá“? 

Zimou bikování nemusí končit. Určitě nám dáte za pravdu, že v posledních letech množství napadaného sněhu ubývá, objevuje se spíš nárazově a v krátkém čase. Proto když sáhnete po správném oblečení, dají se cenné kilometry získávat i v tomto období. 

Na druhou stranu, pokud jste člověk, který s prvními mrazíky pověsí kolo, jak se říká, na hřebík a dává nohy do tepla, určitě nezapomínejte na to, jak svůj bike ideálně připravit na zimní spánek. 

Kolo by mělo být především zábava. 

Do škol(k)y na kole - Ano nebo Ne?!
Autor

Jak vytvořit před školami a školkami bezpečnější místo, motivovat děti ke zdravému pohybu, podpořit jejich fyzickou i psychickou kondici a zároveň snížit emise škodlivých látek v ovzduší? Odpověď může znít následovně. Nechat auto v garáži a vyrazit do škol(ky) na kole, koloběžce nebo pěšky. 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé