5 KROKŮ K DOKONALÉ FOTCE TVÉHO KOLA

Autor

Heslo “Na kole jsi vždycky sám” platilo v roce 2020 víc než kdy dřív a ani v letošním roce tomu zatím bohužel není jinak. Vzdáleně nás spojují alespoň sociální sítě, jejichž obsah je z velké části naplněn fotografiemi. V následujících bodech se od profesionálního fotografa dozvíte pár tipů, jak dobře zvěčnit své kolo.  

5 KROKŮ K DOKONALÉ FOTCE TVÉHO KOLA

PROČ FOTIT KOLO?

Na začátku je dobré si uvědomit, že kolo nemusíme fotit jen proto, abychom se s ním pochlubili na internetu. Ale mít dobrou fotku, tedy ostrou a čitelnou, je skvělé i jen tak do archivu, při prodeji kola nebo v případě krádeže pro policii a pojišťovnu. 

Nyní si představíme pět základních věcí, na které je dobré při focení kola myslet. 

POZADÍ

SVĚTELNÉ PODMÍNKY

TECHNICKÉ INTERMEZZO

KOMPOZICE FOTKY

NASTAVENÍ SAMOTNÉHO KOLA

POSTPRODUKCE

VYFOŤ SVÉ KOLO A VYHRAJ BIKEFITTING PRO SEBE A PRO KÁMOŠE

1. POZADÍ

Na fotce chceme vidět kolo, jeho tvar, komponenty i barvu. Cokoliv, co bude naši pozornost odvádět pryč, je nežádoucí. Kolo nejlépe vynikne před jednoduchým, čistým a jednolitým pozadím. Stromy, větve, ploty, budovy – to vše je příliš rušivé, tedy nevhodné. Ideální je například šedá, betonová plocha. V pořádku je také tmavý les v pozadí, ale neměl by být na fotce příliš konkrétní. To, co má fotografii dominovat, je jen a pouze kolo.

2. SVĚTELNÉ PODMÍNKY

Barva a tonalita (světlost) pozadí je neméně důležitá – na již zmíněné šedé vynikne každé kolo: tmavé, světlé i barevné. Nicméně příliš světlé pozadí bude na sebe strhávat pozornost. Ideálním časem pro fotografování kola v exteriéru je ráno, kdy slunce teprve vylézá a nemá sílu vytvářet dramatické stíny. Kolo vypadá fantasticky, když je “polité” jednoduchým, měkkým a nekomplikovaným světlem. Poledne na přímém slunci je často velmi nevhodné kvůli ostrým stínům a silným odrazům. Naopak večer, takzvaná magická hodinka, dává prostor pro experiment. Stíny jsou dlouhé, barva světla oranžová.

autorem fotky je: www.kola-radotin.cz 

3. "TECHNICKÉ INTERMEZZO ANEB ČÍM FOTIT"

Kolo je vhodné od pozadí “odpíchnout” díky hloubce ostrosti. Hloubka ostrosti je ve stručnosti efekt, kdy je fotografovaný objekt (v našem případě kolo) ostré a vše za i před kolem je v neostrosti. Neostrého pozadí dosáhnete spolehlivě pouze s opravdovým fotoaparátem. Snímače telefonů jsou příliš malé a tím je vše relativně ostré (zjednodušeně řečeno). Nicméně existují programy na rozostření pozadí, a to přímo při focení, nebo později při úpravě fotky. Rozostřeného pozadí snáze docílíte delším sklem - teleobjektivem nežli širokoúhlým. Široké sklo má drtivá většina smartphonů. Jejich ohnisková vzdálenost, tedy zorné pole, je cca 28 mm. Pro srovnání -  lidské oko má cca 50 mm a teleobjektiv můžeme brát asi od 80 mm. V případě focení mobilem si každopádně nezapomeňte očistit objektiv.

4. KOMPOZICE FOTKY

Jak tedy samotné kolo umístit v prostoru a komponovat ve foťáku či telefonu? Umístění objektů v obrazu má několik pravidel, které je vhodné čas od času porušit. Nám bude stačit, že by kolo mělo být uprostřed snímku. Řekněme, že chceme spíše informativní, tedy popisnou fotografii. Proto bude nejjednodušší umístit kolo na střed snímku. A jak ho umístit v samotném prostoru? Nejlépe samostojící. Nejjednodušší způsob je mít s sebou parťáka, který stojí mimo záběr a přidržuje kolo, pak si odpočítat 3, 2, 1, teď, on kolo pustí a ty fotíš. Další možností je podepřít zadní kolo z odvrácené strany od aparátu nějakou tyčí, případně u pedálu kamenem. Kromě varianty s kámošem se může stát, že kolo upadne, a tak je někdy nejrozumnější jej opřít o řídítko, ale není to zkrátka úplně ono.

5. NASTAVENÍ SAMOTNÉHO KOLA

Ideální je fotit kolo ze strany řetězu. Kliky vodorovně nebo dle mých dánských kamarádů souběžně se sedlovou trubkou. Pozornost bych věnoval i ventilkům – na každém kole ve stejné pozici. Debata se často rozhoří u toho, jak mít přehozeno – shodli jsme se na předním velkém tácu. Vzadu se neshodneme… Řídítka, a tedy přední kolo přímo. Silnička samozřejmě čistá. Bajk samozřejmě od bláta, ale vše má svoji míru. Kolo by mělo stát rovně a kolmo k zemi. Když už jsme u samotného focení, tak je dobré si zkusit kolo vyfotit z různých vzdáleností a úhlů. Neexistuje pravidlo, které by šlo aplikovat na všechna kola. Sjezďák bude vypadat dobře z podhledu, silnička klasicky zhruba z úrovně horní rámové trubky. 

6. POSTPRODUKCE

Celkovou image fotky dokreslíte úpravou již hotové fotografie neboli editováním. Jestli se vám nepodařilo udělat pěknou kompozici přímo na místě, tak teď je vhodný moment pro ořez. Kontrast, barvy, jas – to všechno hraje svou roli, ale každý aparát (i mobil) fotí jinak, a tak bych finální doladění dělal dle oka. Jestli nevíte, co je moc a co je málo, podívejte se na weby výrobců kol a nechte se inspirovat.

autorem fotky je: www.kola-radotin.cz 

SOUTĚŽ O 2X BIKE FITTING VE SKI A BIKE CENTRU RADOTÍN

Ve spolupráci se Ski a Bike centrem Radotím jsme pro tebe a jednoho tvého kámoše připravili soutěž o Bike fitting! Pravidla jsou jednoduchá: 

1./ Na instagramu sleduj profily:
@letapeczechrepublic, @koloprozivot a @ski_bike_radotin

2./ V soutěžním postu označ kámoše, který potřebuje bike fitting jako sůl!

3./ Vyfoť svoje kolo, nahraj fotku na instagram, doplň hashtag #jsemvbaliku 

4./ Uzávěrka je 9. 4. 2021 ve 12.00, slosování proběhne hned během odpoledne. 

Jak umýt kolo
Autor

Jestli nám má kolo dlouho vydržet a pokud nechceme dávat těžké peníze za servis, je potřeba ho pravidelně čistit. Jediný správný a léty prověřený způsob, jak vyčistit kolo, je vzít kýbl s jarem a houbu a umýt ho pořádně vodou. Že prý voda kolu škodí a je lepší ho tedy nemýt, to říkají jen lidé, kteří, jsou líní se do toho pustit. Voda ve skutečnosti při mytí napáchá méně škody než třeba nalepený prach na řetězu, který ohobluje vše okolo. Není totiž ani tak důležité mít čistý rám, jako mít stále čistý řetěz a pastorky.

Pokračovat ve čtení

Matěj Třešňák

Autor Matěj Třešňák

Autor článku je profesionální fotograf, držitel Czech Press Photo a vášnivý cyklista Matěj Třešňák.
www.matejtresnak.com
www.kinorama.cz 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest