Jízda v šeru: 5 zásad, které dodržet

Autor

I přes nepřízeň počasí se i v období na přelomu roku najdou cyklistice přívětivé dny, kdy je těžké odolat pokušení vyskočit do sedla a protočit nohy na kole, které vám už týdny zahálí v garáži či ve sklepě. Jenže pokud si nechcete brát kvůli potěšení na svém jednostopém miláčkovi dovolenou, velmi pravděpodobně se k projížďce dostanete až za šera nebo po setmění. Je lepší pak zůstat sedět doma a nepodlehnout svodům cyklistiky?

Jízda v šeru: 5 zásad, které dodržet

Nikoliv. Může jít o parádní jednorázové zpestření zimní přípravy, jehož prostřednictvím uniknete zaběhnuté tréninkové rutině ve vnitřních podmínkách. Nebo prostě můžete využívat každý klimaticky příznivý den, protože k přípravě na trenažéru, válcích, rotopedu či v posilovně nemáte dostatek motivace. Stačí jen při jízdě na kole za šera či ve tmě dodržovat několik zásad...

1. Použijte světla

Zajistěte, aby dostatečně viditelné bylo nejen vaše kolo, ale i vy. Pokud chcete vyrazit vyloženě po městských silnicích, stejně je nutné se vybavit předním i zadním světlem, aby vás ostatní účastníci silničního provozu nemohli přehlédnout. Ideálně použijte více světel, rozložených do různých úrovní. Každý světelný prvek na kole zvyšuje bezpečnost cyklisty.

Jestliže sídlíte na venkově, je potřeba investovat do silnější předního osvětlení. Jen tak budete na kole v bezpečí, protože budete mít šanci zaregistrovat včas nebezpečí, jako jsou výmoly či kanály. Navíc pokud nebudete mít osvětlení dle předepsaných norem a potká vás karambol, dost možná se vaše pojišťovna bude snažit zbavit svých závazků.

2. Vhodné oblečení

Určitě vyřaďte ze svého šatníku černé či tmavé dresy a kalhoty. Použijte dresy reflexních barev, bílé či žluté. Budete mnohem snadněji definovatelní pro okolí. Samozřejmostí by mělo být oblečení s reflexními prvky.

3. Lepší krátký okruh

Vyvarujte se tréninku na dlouhé trase, kde budete spoustu času trávit mimo dosah veřejného osvětlení. Najděte spíše krátký okruh, který bude dobře osvětlený. Můžete vytipovat kopec pod světly a absolvovat na kratším úseku intervalový trénink. Rozhodně půjde o vhodnější způsob než zkoušet intervaly na dlouhé trase ponořené zcela do tmy.

Zkuste při výběru trasy zvolit okruh, který dobře znáte. Jestliže půjde o trasu, kterou už máte v sedle kola najetou, snadněji se vyhnete všem výmolům. Rovněž se snažte eliminovat trasu s nepřehlednými zatáčkami, kde vás motorizovaní účastníci silničního provozu nemohou zaregistrovat s dostatečným předstihem.

4. Nejezděte sólo

Zkuste pro podvečerní či večerní vyjížďku zlákat tréninkového parťáka. Více světel značí větší bezpečí. Navíc na případné trable nebudete sami. Přidanou hodnotou tréninku ve dvou či větší skupině je snadnější motivace.

5. Nezapomeňte na náhradní díly

Jízda v noci může skrývat řadu nástrah v podobě děr, rozbitého skla či nečistot, které můžete v šeru či za tmy i přes použití světel přehlédnout, tudíž si způsobíte defekt či mechanický problém. Rezervní duše by rozhodně ve vaší zadní kapse neměla chybět. Stejně jako telefon pro situaci, kterou prostě sami nevyřešíte.

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest