Alkohol na kole

Autor

Během letošního roku se Poslanecká sněmovna Parlamentu několikrát zabývala tématem novely zákona o dílčí toleranci alkoholu u cyklistů a vodáků. Výsledek? Na konci září poslanci novelu shodili ze stolu. Cyklisté (ani vodáci) si legálně i nadále pivo nedají, už kvůli tomu, že každý čtvrtý cyklista, který bourá, má alkohol v krvi. Rozumných důvodů, proč alkohol za řídítka nepatří je ale mnohem víc, zvlášť v době nadcházejících firemních večírků, nočních jízd a zvýšené konzumace alkoholu o Vánocích…

Alkohol na kole

Než se vyhoupneme do sedla kola, je třeba mít na paměti, že i cyklista je účastníkem provozu na pozemních komunikacích, a proto se i na něj vztahují právní předpisy, které regulují chování na silnici a mezi účastníky silničního provozu navzájem. Základním právním předpisem, upravujícím práva a povinnosti účastníka silničního provozu, je zákon č. 361/2000 Sb.

Rovněž cyklista, který se pohybuje na cyklostezce, je účastníkem silničního provozu. Povinnosti a zákazy, které má laická veřejnost často spojeny pouze s řidiči motorových vozidel, tak dopadají stejnou měrou také na cyklisty. Jedním z těchto zákazů je i zákaz požití alkoholu nebo jiné návykové látky před nebo během jízdy.

K dnešnímu dni neexistuje žádná hranice množství alkoholu v krvi, které by bylo povoleno. Za jízdu na kole pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky hrozí pokuta v rozmezí 2.500 až 20.000 Kč. V případě, že množství alkoholu v krvi cyklisty dosáhne hranice jedné promile, hrozí dokonce pokuta v rozmezí 25 až 50 tisíc korun a v krajním případě hrozí trest odnětí svobody ve výši až tří let.
 
Jaké sankce hrozí cyklistům za alkohol
Do jednoho promile je sankce od 2500 do 20 tisíc korun
Od 1 promile je sankce od 25 000 do 50 000 korun
Za odmítnutí zkoušky je sankce od 25 tisíc do 50 tisíc korun

Co nehrozí cyklistům za alkohol
Cyklistovi nemůže být zadržen či odejmut řidičský průkaz, tento doklad opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo není. Nelze také uložit bodovou sankci. Bodový systém se vztahuje pouze na řidiče motorových vozidel na území ČR.

Samozřejmě, že provětrání peněženky mrzí, ale jsou tu i další důvody, proč si alkohol během vyjížďky na kole odpustit…

Proč alkohol cyklistům škodí

  1. Zhoršená orientace v prostoru, stabilita a rychlost reakce
    Někomu stačí malé pivo, jinému dva půllitry (tolerance k alkoholu je značně individuální a pramení ze schopností jeho odbourávání), ale pro všechny cyklisty platí, že jízda na kole pod vlivem alkoholu je nebezpečná. Je to tím, že kromě obecně známých rizik spojených s požitím alkoholu a účastí v silničním provozu číhají na cyklisty ještě další, specifická nebezpečí:
    - Cyklisté musí při jízdě stále udržovat rovnováhu. Je známé, že alkohol koordinaci a stabilitu člověka oslabuje. Na kole to platí dvojnásobně.
    - Cyklisté pod vlivem alkoholu často v návalu dobré nálady a uvolněné mysli nepoužívají přilbu, a tak více při jízdě riskují
    - Brzdná dráha jízdního kola je delší než u motorových vozidel, alkohol navíc prodlužuje reakční dobu cyklistů, v případě nebezpečné situace často nestačí zastavit či výrazněji zpomalit
    - Alkohol snižuje orientaci v prostoru, stejně tak odhad vzdáleností, což se během jízdy může vymstít
    - Alkohol má výrazné psychologické účinky - zvyšuje sebedůvěru, snižuje napětí a podporuje agresivitu, zároveň má negativní dopad na centrální nervovou soustavu a mozkové funkce. To vše může vaši jízdu ovlivnit v negativním slova smyslu. 2. 
  2. Dehydratace
    Alkohol je známé diuretikum. To znamená, že pokud alkoholický nápoj popijete, ztratíte víc tekutin, než nápoj obsahuje. Pokud chybějící tekutinu rychle nahradíte, může dehydratace způsobit únavu, vysílení, stres a zpomalit regeneraci.
    Minimalizujte dopad alkoholu: Pijte vodu nebo nealkoholické nápoje, abyste snížili efektivní koncentraci alkoholu na tři procenta. To znamená střídání půllitrů piva se špičkami vody nebo vypití tří sklenic vody na každou sklenku vína. Jezte slané občerstvení. Studie zjistily snížený dopad alkoholu, když se užívají společně se solí, protože sůl pomáhá zadržovat vodu. 
  3. Doplnění energie
    Výměnou správného zdroje tekutin a výživy za alkoholický nápoj zabráníte doplnění svalového glykogenu, který je důležitým rychlým zdrojem energie při sportovní aktivitě. Alkohol tak zabrání budování svalové tkáně a regeneraci, která je posunuta až o dobrých pár hodin poté, co alkohol z našeho těla vyprchá.
  4. Přestavba svalů
    Alkohol potlačuje syntézu bílkovin potřebnou k opravě a posílení svalů a zhoršuje vaši adaptaci na následnou jízdu.
  5. Váha
    Konzumace alkoholu má vliv na vaši váhu. Veškerý alkohol má velkou energetickou hodnotu a vysoký glykemický index. Navíc startuje chuť na věci, které byste si jindy nedali. Právě oblíbené pivo má hladinu glukózy nejvyšší a hned v závěsu za ním je tvrdý alkohol.
  6. Mikrospánek
    Z praxe asi víte, že alkoholický nápoj vám doma může pomoci rychleji usnout. To samé se vám může stát, pokud alkohol požijete během vyjížďky. Důsledkem bude snížená schopnost soustředit se a zvýšené riziko zranění během následné jízdy.
  7. Nutriční stres
    Nutriční stres je stres vyvolaný konzumací potravy nebo tekutiny s nezdravými vlastnostmi. Jedná se o nevyrovnanou reakci těla na jídlo, které nemá výživovou hodnotu a která tělu odebírá nadměrné množství energie při trávení a vstřebávání jídla ve špatné skladbě i poměrech jednotlivých složek.
    Do této kategorie spadá také alkohol. Na nutriční stres má velký vliv stav, do něhož se tělo dostává poté, co vyprchá energie z cukrů, škrobů, kávy, čaje, cigaret, alkoholu a jiných dalších stimulantů, tzv. energetický dluh, což je vlastně únavový stav. Musíme se tedy stravovat tak, abychom nutriční stres co nejvíce eliminovali. Tím budeme flexibilnější i k dalším formám nadbytečné zátěže – jak fyzické, tak psychické, jejímž vlivům jsme v každodenním životě vystaveni.

Přes všechno výše napsané, ale většina výživových poradců jedno pivo po tréninku nebo zaslouženou večerní dvojku červeného nezatracuje, a dokonce je při pravidelném sportovní považují za zdravotně nezávadné.  

Takže, raději si chuť na alkohol uspokojte až po pořádném výkonu jako zaslouženou odměnu.

https://www.welovecycling.com/sk/2017/04/10/preco-si-dat-po-vyjazde-pivo/
https://www.alltraining.cz/clanky/vyziva-a-dieta-chytre-iii-proc-je-alkohol-demon/

Ještě že existují nealkoholická piva! (Foto: Miloš Lubas - Kolo pro život Oderská Mlýnice) 

 

 

Co je lepší: 10 000 kroků, nebo hodina na kole?
Autor

Možná už jste takové doporučení slyšeli: Ujděte každý den 10 000 kroků a upevníte tím své zdraví. Zní to dobře, ale co když dáváte přednost jízdě na kole? Která z aktivit je pro udržení a vylepšení zdraví a kondice více efektivní? Pojďme se na to podívat blíže a zevrubněji.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé