Bacily kosí peloton! Proč je tolik profesionálů nemocných?

Autor

Bylo by o dost jednodušší vytvořit seznam těch, co nemocní nebyli. Od Pogačara přes Van Aerta po Alaphilippa i Štybara, zástup v čekárně je delší než nejdelší jarní závody. Cyklistická marodka je přeplněnější než kdy dřív. Proč?

Bacily kosí peloton! Proč je tolik profesionálů nemocných?

Měl to být jeho velký den a s tím, s jakou formou Wout van Aert do sezony 2022 vlétl, asi nemohl nikdo pochybovat, že druhý z letošních monumentů, závod Kolem Flander, získá pro sebe.

Jenomže ve čtvrtek, tři dny do startu Ronde, vypustil do světa videa, kde zdrcený vyprávěl o tom, že ho covid do boje nepustí. „Nemám tušení, kde jsem se nakazil,“ špital Belgičan. „Tolik jsem se chránil. A zvlášť letos.“

Nemoci kolují pelotonem od začátku roku a nikdo moc neví, co s tím. Na Mallorce, v Provenci, v závodě Kolem Valencie, v Katalánsku, na Sanremu. A ve Flandrech vedle největšího favorita nepřijel na start celý tým Israel-Premier Tech, který neměl dost zdravých závodníků, aby poskládali sedmičlennou sestavu.

Bora ztratila 19 závodníků

V únoru byl diagnózou covid, který postupně přešel v obyčejnou chřipku, která se ve stínu pandemie zdála už zapomenutou nemocí. Přestože používání respirátorů, sociální odstup a hygiena dál platí, bacily peloton kosí s novou silou. Quick-Step a Bora-Hansgrohe patří k nejzasaženějším.

Ralph Denk, manažer německé Bory, nedávno spočítal své ztráty: „Aktuálně máme 12 závodníků s covidem nebo jiným respiračním onemocněním, k tomu je mimo sedm dalších vinou pádů, se zlomeninami nebo otřesem mozku. Ze 30 závodníků je 19 zraněných nebo nemocných.“

Co se to děje? Není neobvyklé, že závodník v top formě onemocní, protože je vlastně na hraně fyzických možností a tak nejchoulostivější. Ale že by letos bylo tolik závodníků na vrcholu formy už zjara?

Své způsobilo chladné jaro, zasněžené dny během závodu Paříž-Nice, v Sanremu, dokonce i v jinak hřejivém Katalánsku. A to už je krůček k problémům s horními cestami dýchacími. A ani covid, jak si možná myslíme, nebo aspoň přejeme, zatím úplně nevymizel.

Naopak s tím, jak se restrikce nejen ve společnosti, ale i v cyklistice uvolňují, je případů paradoxně ještě víc. Poslední dva roky si cyklisté žili ve své cyklistické bublině a mohli se tam cítit celkem v bezpečí, ale případy se letos množí. Sagan, Pogačar nebo i teď Van Aert…

Zvýšenou nemocnost přináší taky trend doby – tlak na výkon. Závodníci jsou ve stresu, aby si formu přivezli hned do úvodu roku, trénují tvrdě čím dál dřív a i proto jsou hubenější, takže i jejich imunitní systém dostává zabrat, od ledna vlastně až do října.

Jestliže dřív se zahajovací závody v Provenci nebo u Valencie braly za přípravu na klasiky nebo třeba i Giro, dnes jsou zvyklosti jiné. A je to dobře vidět na rychlostech, v jakých se závodilo už v únoru nebo březnu. Přidejte si už zmiňovaný chlad a trabl je na světě.

Oslabily imunitu respirátory a dezinfekce?

Bacily poletují kolem a vlastně nic s tím nejde dělat. Zvlášť když už jste na limitu fyzických možností. Objevují se názory, že za současnými problémy může stát zvýšené užívání respirátorů a dezinfekce v posledních dvou letech, což vedlo k oslabení imunity. Ale ať řádí covid nebo jen běžné nachlazení, v každém případě znamená dočasnou stopku.

Roušky, respektive jejich užívání v posledních sezonách, mohou mít vliv na velkou nemocnost.
Roušky, respektive jejich užívání v posledních sezonách, mohou mít vliv na velkou nemocnost.

 

Obrana je však velmi děravá, zvlášť v prostředí, v němž se mísí tolik lidí, kteří neustále někde cestují a tak – byť dodržují hygienický protokol – se nutně potkávají s dalšími lidmi. Top závodníci jsou pod neustálým dozorem stran výživy, stravy, váhy i tréninku, ale na nemoc jsou všichni krátcí.

Možná že lavina marodů ustane s tím, jak léto rozehřeje silnice do obvyklých teplot. Ale stejně jako trénink, závody a cestování jsou nedílnou součástí profesionální cyklistiky, tak jí navždy zůstanou i nemoci.

Jak cyklisté reagují na špatné počasí?
Autor

Pro většinu z nás, než usedneme na kolo, je už rutinou podívat se do nějaké appky na počasí. Zjistit, co nás čeká a jestli vůbec má smysl na kole vyrazit. Déšť? Pro kdekoho nevábné. Spalující žár? Jakbysmet. Data od poskytovatelů bike sharingu ukazují, jakou mají lidé ve světě vůli bojovat s živly.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé