Běh jako doplněk cyklistiky

Autor

Ačkoliv se běh považuje za základní lidský pohyb a zároveň je jedním z celosvětově nejrozšířenějších sportů, mezi cyklisty nebývá příliš oblíbeným. Je opravdu jízda na kole a běhání tak neslučitelné, nebo se jedná pouze o zažité stigma?

Běh jako doplněk cyklistiky

kolo versus běh

Důvodem, proč se obecně nedoporučuje tyto dva sporty příliš kombinovat, je fakt, že při každém z nich vykonáváte výrazně odlišný styl pohybu – zatímco na kole šlapete plynule a oválně, běh se skládá z dynamických odrazů. Vhodné řešení se tak dá nalézt v rozdělení sezony, kdy například od listopadu do únoru běháte a od března do října se věnujete cyklistice. Nicméně pokud se necítíte být výkonnostním cyklistou s vysokými ambicemi, nemusíte mít strach kombinovat kolo s běháním po dobu celého roku.

kouzlo běhu

Hlavní kouzlo běhu spočívá v jeho jednoduchosti – běhat se dá téměř kdekoliv, kdykoliv a za jakýchkoliv podmínek. Nespornou výhodu v porovnání s cyklistikou představuje i jeho časová nenáročnost.

dopad na tělo

Při běhu rozvíjíte výkonnost srdce, zvyšujete kapacitu plic, posilujete svaly a kosti, zlepšujete svalovou koordinaci, držení těla a v neposlední řadě odbouráváte psychické napětí a stres.

výběr běžeckých bot

To jediné, co k běhu potřebujete, jsou běžecké boty. O to více dbejte na jejich správný výběr s ohledem na vaše klouby a šlachy. Na trhu naleznete širokou škálu běžeckých bot rozdílného zaměření. Jak postupovat při jejich pořizování uvádí video pod odkazem.

jak vybrat běžecké boty

běžecký trénink

Pokud se půjdete dvakrát týdně proběhnout volným tempem do parku, bude to mít blahodárný vliv na vaše zdraví. Pokud máte zájem se někam posunout, vytvořte si tréninkový plán, podle kterého se budete řídit. Kompletní běžecký trénink se neskládá pouze z běhů různých intenzit.

atletická abeceda

Při cvicích atletické abecedy zapojujete komplexně svaly dolních končetin, rozvíjíte pohybovou koordinaci i mobilitu. Abeceda vám pomůže se zdokonalením běžecké techniky.

z čeho se skládá běžecká abeceda

odrazová cvičení

Trénink odrazových cvičení rozvíjí především dynamickou sílu a koordinaci pohybu.

trénink odrazových cviků

trénink na schodech

  Pokud naleznete v okolí vhodné schody, využijte je – a to především k rozvoji dynamiky svalů a tréninku koordinace pohybu. 

jak trénovat na schodech

běhání kopců

   Součástí vašeho tréninku by měly být výběhy kopců, díky kterým budete rozvíjet sílu a zlepšovat kondici.   

trénink zaměřený na výběhy kopců

intervaly 

Jak se říká – intenzitu nenahradíš. Délka intervalů by se měla odvíjet podle trati, na kterou trénujete. Pro efektivitu tréninku dbejte na dodržení pauz mezi opakováními.

typ intervalového tréninku

posílení sdtředu těla

Ano, i běžci posilují, a to především střed těla, který slouží k jeho správnému držení při běhu.

cviky na posílení středu děla

 

motivační video na závěr

Měli by cyklisté brát doplňky s vitamíny a minerály?
Autor

Doplňky stravy jsou v posledních letech velmi populární a jejich výrobci slibují úžasné benefity, když si vyberete právě ten jejich. Které vitamíny či minerály však opravdu má smysl jako aktivní cyklista brát? Co od nich lze realisticky čekat a jaké množství je vhodné? A kterým je lepší se zcela vyhnout? Pojďme se na problematiku suplementace podívat blíže.

Pokračovat ve čtení

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé