Berte zimu jako výzvu. Zůstaňte fit a v kondici

Autor

A je to opět tady. Dny, kdy jsme mohli ještě v devět hodin večer za příjemných teplot ukrajovat kilometry v sedle kola, jsou pro letošek definitivně pryč. O slovo se opět hlásí dlouhé noci a především chladné počasí. Je tedy čas uložit kolo do sklepa, zasednout v teplých papučích k televizi a těšit se na Vánoce? Možnost to je, rozhodně se však nabízí i jiná alternativa, protože formě a v dobré kondici můžeme zůstat i během zimních měsíců. A ani svého jednostopého miláčka se určitě vzdávat nemusíme. Spolu s hlavním partnerem společností Koop bychom vám rádi poradili, jak na to.

Berte zimu jako výzvu. Zůstaňte fit a v kondici

Tu zkušenost má jistě každý z nás. Udržet se v zimních měsících ve formě rozhodně není tak snadné jako v létě, kdy máme dostatek příležitostí vyrazit ven. Určitě však tento čas není důvodem k tomu, abychom rezignovali na sportovní aktivity, i na kolo samotné. I když v trošku jiné formě a podobě, než jsme byli zvyklí.
Je to pochopitelné. Představa, že vyrazíme na kolo, když se venkovní teploty často pohybují hluboko pod nulou, nemusí znít pro řadu z nás lákavě. A už vůbec ne, pokud jsou silnice namrzlé či zasněžené. Zimní cyklistika má však své kouzlo a neopakovatelnou atmosféru, kterou v jiném ročním období nezažijete. Jízda zasněženou krajinou vám přinese nejen klid v mysli, ale na chvíli vám také umožní si odpočinout od předvánočního shonu. 
Samozřejmě vydat se na takovou vyjížďku, vyžaduje jistou přípravu. Základem je kvalitní oblečení a termoprádlo, které vás spolehlivě ochrání před zimou a prochladnutím. Jeho výběr je dnes velmi široký, cena kvalitního setu skládajícího se z dresu, kalhot a rukavic se pohybuje mezi 1500 až 3000 Kč. Vynaložená investice se vám ale vyplatí, kvalitní materiály vám zajistí veškerý komfort, který je při jízdě na kole v zimních měsících nezbytný. Výborným doplňkem je cyklistická kukla, díky které budete chráněni před ledovým větrem.


Smart trenažéry vás udrží v kondici 


Ne každý má však chuť vystavovat sebe a svůj stroj těžkým podmínkám zimního počasí. Ani v takovém případě však není důvod rezignovat. Výborným prostředkem, který vás udrží v kondici, jsou smart trenažéry. Žádný strach, už dávno se nemusíte bát nudného nezáživného šlapání. Dnešní moderní technologie vám totiž přinesou přímo do vašeho domova zážitek, o kterém bychom si před pár lety mohli nechat jenom zdát. Na moderních trenažérech si můžete nastavit celou řadu různých tras od jednodušších až po opravdu náročná stoupání. A i vaše zdraví bude pod kontrolou. Tep si můžete pohodlně hlídat pomocí senzorů buď na řídítkách anebo ještě lépe hrudním pasem, který je pomocí Bluetooth propojen s vaším trenažérem.

Vybírat si můžete hned z několika aplikací. Mezi ty nejznámější patří například „Tacx“, kde najdete reálná videa z nejslavnějších cyklistických závodů. Navolit si samozřejmě můžete obtížnost, délku, sklon trasy a další parametry. Drobná nevýhoda spočívá v tom, že na online závody zde můžete zapomenout. Cena za tuto aplikaci se pohybuje kolem 260 korun za měsíc. 
Velmi populární je česká aplikace "Rouvy", kde kromě reálné videotrasy najdete i animace jednotlivých závodníků. Tato platforma je hojně využívaná řadou cyklistických nadšenců a vy se tak směle můžete pustit do závodů a porovnat své schopnosti s ostatními online. Cena? Zhruba 160 korun měsíčně. 
Opravdovou lahůdkou je i aplikace s názvem "Zwift", kde kromě reálných tras najdete i ty vymyšlené. Zwift se těší obrovské popularitě po celém světě a vy se tak můžete spolehnout na to, že o konkurenci opravdu nouzi mít nebudete. Závodů zde najdete nepřeberně. Za jedinečný zážitek pak budete muset sáhnout měsíčně do peněženky asi pro 400 korun.

Nepřeceňujte své schopnosti


Nejdůležitější věc při tréninku na trenažeru? Jednoznačně hrudní pás! Velmi jednoduše se vám totiž může stát, že přeceníte své síly a budete chtít ze sebe vydat více, než je váš organismus schopen akceptovat. Výsledky a ujetá vzdálenost sice můžou vypadat parádně, rozhodně se však držte dané tepové frekvence. Pokud byste dlouhodobě jezdili nad doporučené hodnoty, může se to negativně odrazit na vašem zdraví. A to je to poslední, co byste potřebovali. Ale jaké jsou ty správné hodnoty právě pro vás? To již závisí na tom, zda chcete zlepšit svou fyzičku, či spíše jen redukovat váhu. Pokud se spokojíte s obecným údajem o maximální tepové frekvenci, tak si vystačíte s jednoduchým výpočtem 220 - věk. Jestli ale chcete přesnější údaje, pak je ideálním řešením podstoupit zátěžové testy na specializovaném pracovišti.


Skialpy vás nadchnou


Pokud byste však přeci jen chtěli vyzkoušet něco zcela nového, přitom si udržet či zlepšit fyzičku a zůstat v maximálním kontaktu s přírodou, pak pro vás máme další tip. Už jste někdy vyrazili na skialpy? Pokud ne, nastává právě teď ideální doba vyzkoušet tuto stále populárnější disciplínu. Ještě, než se však vydáte do akce, rozhodně se vyplatí mít zkušenosti s „klasickým“ alpským lyžováním. Pohyb ve volném horském terénu s extrémními výstupy či sjezdy totiž může dát zabrat i zkušeným lyžařům. Speciální vázání a odlišný tvar lyží vás mohou zaskočit a podcenit se rozhodně nesmí ani laviny, které při pohybu ve volném terénu hrozí daleko více než na bezpečných sjezdovkách v lyžařských areálech. Pokud se pro skialpy rozhodnete, věnujte čas přípravě a především správnému vybavení. 
 

Cyklistika a sport? Kolo vám dá víc, než čekáte
Autor

Sport a pohyb. Spojení, které je pro řadu lidí naprosto stěžejním bodem, bez kterého si nedokáží svůj život představit. Pokud mezi ně patříte i vy, možná jste si také někdy prošli dobou, kdy jste museli ať již kvůli pracovním povinnostem, zdravotních problémů či jiných důvodů na svou oblíbenou aktivitu zapomenout. Často pak bývá velmi těžké se k sportu vrátit a znovu v sobě najít vášeň, která vás kdysi naplňovala. Ideálním způsobem, jak opět zažít radost z pohybu, je právě kolo. To vám totiž nabízí mnohem více, než se na první pohled může zdát. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé