Blatníky na kolo? Neocenitelný pomocník, který vás ve štychu nenechá

Autor

Nejste přece žádné bábovky, nějaká ta kapka deště nebo trošku bláta vás nerozhodí. Možná už jste podobnou větu slyšeli, možná jste o tom i sami uvažovali. Konečně, blatníky do povinné výbavy kola nepatří. Je tu však jedno velké ale... Tento často přehlížený doplněk totiž může posloužit mnohem více, než se na první pohled zdá.

Blatníky na kolo? Neocenitelný pomocník, který vás ve štychu nenechá

Počasí neporučíte, buďte na něj připraveni


Všichni ten moment znáte. Krásný den na kole se během pár minut promění v zážitek, na který byste raději zapomněli. Jasné nebe se zatáhne a vy už jen přemýšlíte, kde se co nejrychleji usušit. Když už se vám to povede a vy se znovu vyšvihnete do sedla, po pár minutách můžete díky rozmoklé cestě a kalužím začít znovu. A pokud preferujete spíše cyklistiku v terénu, tím větší „zážitek“ vás čeká. Řešení je přitom velmi jednoduché. Blatníky vás sice v stoprocentním suchu neudrží, do velké míry vás však uchrání od promočených bot a oděvu. Ale o co jde především, je vaše zdraví. Snaha udržet se v maximálním suchu, je základem vaší bezpečné a spokojené jízdy. A k tomu vám mohou kromě funkčního oblečení pomoci právě blatníky.
 

Nepodceňujte bezpečnost


Blatníky a bezpečnost. Že v tomto spojení nevidíte souvislost? Pak si můžete spolehnout na to, že právě tento často podceňovaný doplněk vás může uchránit od nepříjemného momentu, kdy vás do obličeje v plné rychlosti zasáhne od vašich kol vymrštěný kamínek. Je přitom jedno, zda preferujete silniční cyklistiku či dáváte přednost jízdě v terénu. Následky mohou být pořádně nepříjemné. „Blatníky jsou super především u předního kola a hlavně v zimě, protože zabrání tomu, aby vám do očí lítaly kamínky a další nečistoty. Navíc v zimních měsících pomáhají šetřit rám, který ničí posyp na silnicích,“ potvrzuje účastník amatérských cyklistických závodů Jakub Kadeřábek. 

Složitá montáž? Záležitost na pár minut


Pryč jsou doby, kdy jste potřebovali na nasazení blatníků i jisté rukodílné schopnosti a specifické nářadí. Dnes není problém na trhu sehnat blatníky, které bez jakýchkoliv starostí připevníte prakticky na jakýkoliv rám jen za pomocí pryžových pásek. Nabídka je totiž opravdu široká. Vybrat si vhodný blatník můžete nejen podle ceny, ale především jeho velikosti, délky a samozřejmě materiálu. 
 

Zahoďte hrdost, blatníky jsou cool


Když jsou blatníky tak užitečným doplňkem, jak v článku zdůrazňujeme, proč je tedy nevidíme u profesionálních cyklistů ať již těch vyznávajících silniční či krosové tratě? Odpověď je jednoduchá. „Klasický hliníkový blatník není na závodním kole během závodu povolen z důvodu bezpečnosti. Použít lze jen určitý druh plastového blatníku pod sedlo,“ říká sportovní ředitel Českého svazu cyklistiky Jakub Edr. A to není vše. Jezdci při svých výkonech počítají doslova s každým gramem,  navíc by jim blatník výrazně překážel a zdržoval při případném defektu a výměně kola. 

Ale že by snad blatníky na kole nevypadaly dobře? Stačí si vybrat či nechat poradit ve specializovaném obchodě a můžete si být jisti, že váš jednostopý miláček rozhodně žádnou estetickou újmu neutrpí. 

Takže, pokud nechcete dopadnout jako Zdeněk Svěrák v legendárním filmu Obecná škola, kterému neposedný filmový synek odmontoval blatníky, zahoďte zbytečnou hrdost, blatníky vám vaši snahu o jejich pořízení několikanásobně vrátí.

Cyklistická show začíná! Připravte se a užijte si vaši jízdu s klidem v mysli
Autor

Že milujete projížďky zimní krajinou s panoramaty zasněžených kopců? Proč ne! Své kouzlo tato scenérie určitě má. Ale přiznejme si, prodlužující se dny a zvyšující se teploty přeci jen dávají prostor narůstajícímu pocitu, že ta pravá cyklistická sezona začíná právě teď. Ještě, než však poprvé na jaře šlápnete do pedálů, rádi bychom vám představili společný projekt Kolo pro život a Kooperativy. Protože Bezpečnost má zelenou!

 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé