Chytrá připojená kola jsou budoucností

Autor

Internet věcí (Internet of Things se zkratkou IoT) vyjadřuje svým názvem přesně i svůj obsah – je to síť, která spojuje zařízení, objekty, stroje, dopravní prostředky, domácí spotřebiče a další věci, které vlastníme a používáme. Internet věcí shromažďuje a analyzuje data, která nám umožňují chytře a naplno využívat všechna výše uvedená zařízení. Například není otázkou nijak vzdálené budoucnosti, že budeme moci z auta zapnout myčku nádobí nebo kávovar stejně jako si dnes telefonem zavoláme taxi.

Chytrá připojená kola jsou budoucností

Užít si celodenní program Kola pro život bez obav o své kolo, své věci a zavazadla, v klidu a pohodě, k tomu vám pomůže služba Bezpečná zóna DEPO Kooperativa. Díky propracovanému systému a bezchybné evidenci se o své kolo či batoh nemusíte už po zbytek dne starat.

Bezpečnou zónu navíc lze využít kdykoliv během závodního dne. Opakovaně a zdarma! Nedávejte šanci pobertům a nenechávejte své kolo a věci bez dozoru. Ideálně ani po závodech na parkovišti upevněné v nosičích kol na autech.

V hlídané Bezpečné zóně DEPO Kooperativa jsou vaše kola a věci v absolutním bezpečí.

 

Jednou z věcí, jejichž výbava se stále vylepšuje natolik, aby se také staly součástí internetu věcí, je i jízdní kolo. Stále více výrobců – a někteří z nich jsou na trhu zcela noví – vybavuje svá kola elektronikou, softwarem, senzory a možnostmi připojení. Je nad slunce jasné, že tento vývoj postupně posunuje náš oblíbený dopravní prostředek na dvou kolech do budoucnosti. A proměňuje kola v ještě lepší a bezpečnější produkt. Připojená chytrá kola pomohou cyklistům dosahovat lepších výkonů, zvýšit bezpečnost, zamezit zraněním a na vyšší úroveň posunout prožitek a zábavu při jízdě na kole.

Jednou z funkcí založených na připojení, která se již používá, je trénink vycházející ze získaných údajů. Cyklistický computer Garmin Edge 1000 propojuje kolo vybavené senzory, měřič výkonu Vector, elektronický řadící systém Shimano Di2 a kameru VIRB s chytrým telefonem vybaveným technologií Bluetooth. Díky tomu lze získat všechna potřebná data v reálném čase, což umožňuje analyzovat nejen aktuální výkon a stav cyklisty, ale samozřejmě také dál rozvíjet tréninkové režimy a dál sledovat a analyzovat jeho výkony a jejich vývoj.

Není nijak za hranicí možného si představit, že každý cyklista účastnící se silničních závodů – zejména při proslulých Grand Tour, jako je například Vuelta – bude napojen na počítač, který shromažďuje veškerá data o jeho výkonech a okamžitě je také analyzuje. To umožní týmovým manažerům přijímat informovanější rozhodnutí o tom, kdo bude plnit jakou roli především v horských etapách nebo na koho vsadit v závěrečném spurtu.

Připojení také posune na vyšší úroveň to, jakým způsobem se na kole dostaneme z místa na místo. Stačí využít řízené rukojeti smrtGRiPS (neděste se, jde o zkratku Smart Grips), které umožňují jezdci hladce projíždět městem či najít jízdní kolo a poskytují důležité informace o cyklostezkách a jiných oblíbených a bezpečných trasách. Cyklista jednoduše zadá cílové místo v aplikaci svého chytrého telefonu, a zbytek obstará technologie v rukojetích. Vibrace v levé nebo pravé rukojeti s předstihem signalizují, jakým směrem máte zatočit. Zároveň aplikace vyhledává co nejbezpečnější trasu s minimálním provozem.

 

Kolo pro život je na nápor závodníků a jejich aut připravené. Na všech akcích zajišťujeme dostatečné množství parkovacích ploch tak, abyste bez složitých manévrů a v pohodlné vzdálenosti od zázemí závodu zaparkovali své auto a mohli se celý den věnovat pouze sportu.

Sledujte v týdnu před každým dílem KPŽ podrobné logistické informace v předstartovních aktualitách na webu KPŽ. Najdete tam kompletní informace o příjezdu do místa konání a o možnostech parkování. Přímo do areálu vás dovede černožluté značení s logem Kolo pro život. Nemusíte se spoléhat jen na vaší navigaci v autě či mobilu.

Vyrazte na závody včas, ať si den s KPŽ užijete naplno a bez stresu.

 

Kolo VanHawks Valour je už vybavené gyroskopem a magnometrem, které ohledávají a analyzují okolní prostředí, například zachytí výmoly a díry na cestě a zaznamenají místa, kde začíná stoupání nebo naopak klesání. Řídítka takového kola začnou vydávat zvukový signál v okamžiku, kdy se v mrtvém bodě cyklisty objeví automobil, LED světla signalizují problém na cestě naplánované přes aplikaci chytrého telefonu a kolo dokáže nalézt novou trasu, která je snazší a bezpečnější.

Součástí kola mohou být i chytré cyklistické pedály využívající GPS, které chrání kolo před odcizením tím, že umožňují jeho majiteli neustále sledovat pohyb kola a jeho polohu. Pokud vám někdo kolo ukradl, samotný bicykl vám pošle zprávu přes aplikaci o tom, že je v pohybu. To umožňuje sledovat ukradené kolo přes aplikaci v reálném čase. Vedlejšími funkcemi chytrých pedálů jsou zaznamenávání rychlosti, odjetých tras, strmosti stoupání a klesání, počet kalorií spálených cyklistou při každé jízdě a také ukládání všech získaných dat, díky nimž má uživatel dokonalý přehled o svých jízdách na kole.

Chytré kolo Bulls, které je vybavené velkým množstvím senzorů, dokáže zjistit i to, zda jste měli nehodu, a v případě potřeby odeslat tísňové volání. Čidla na kole registrují každou situaci při jízdě na kole, a pokud rychlost náhle klesne na nulu a kolo leží na zemi, systém se zeptá cyklisty, zda není nutné vyslat tísňový hovor. Pokud jezdec na zprávu nereaguje, tísňové volání, které obsahuje polohu kola, se okamžitě odešle na kontakt, který je v aplikaci určen.

Ale to vše je stále teprve začátek vývoje chytrých připojených kol. Jak se technologie neustále posunují a vylepšují, budou přidávány i nové funkce, například propojení na sociální sítě, nová řešení pro sdílení jízdních kol tak, že si bude možné kdekoliv a kdykoliv objednat sdílená kola, lokalizovat je a dostat se k nim, nebo údaje o počasí i povrchu vozovky. A kdo ví, jednoho dne si třeba ze svého kola dokážete napustit vanu s horkou vodou doma, když se budete vracet z namáhavého a deštivého dobrodružství na kole.

Zdroj ilustračních foto: www.shutterstock.com, www.bikerumor.com
Zdroj: www.welovecycling.com

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé