Co je Česko.Digital?

Autor

Nadace PPF vznikla na podzim 2019 a dala si za cíl dělat dobré projekty ještě lepšími. Jejich cíl od začátku byl a je pomáhat těm, kteří dávají české společnosti něco navíc. Něco nového a inspirujícího. Zároveň snesou srovnání v mezinárodním kontextu, ať už evropském nebo světovém. A jedním takovým projektem, který přesně z těchto důvodů Nadace PPF podporuje je Česko.Digital.

Co je Česko.Digital?

Co je Česko.Digital?

Jsme komunita expertních dobrovolníků z mnoha oborů od IT přes projektové řízení až po marketing, kteří ve svém volném čase pomáhají státu a nestátním organizacím a mění tak Česko k lepšímu. Komunitu Česko.Digital založili v roce 2019 Jakub Nešetřil, Radka Horáková a Eva Pavlíková. 

Zapojit se může každý, kdo chce pomoci rozvíjet digitální produkty – vývojář, designér, projektový a produktový manažer nebo marketér. Aktuálně je nás přes 4200 a jsme tak největší organizací tohoto druhu (tzn. civic-tech) v Evropě.

Jaké projekty podporujete a čím?

Pomáháme projektům a tématům které hýbou českou společností, ať je to vzdělávání, zdraví a duševní péče nebo finanční gramotnost. S prací našich expertních dobrovolníků jste se mohli setkat například při projektech jako: 
•    Učíme online, který se věnuje digitalizaci českého školství,
•    Covid portál, který lidskou řečí vysvětluje covidová opatření,
•    Nedlužím státu, kde si na jednom místě přehledně a zdarma ověříte, zda nedlužíte státním institucím,
•    nebo Začni učit!, který pomáhá přivádět do českého školství nové učitele.
•    V projektech vždy spojujeme digitalizaci a inovaci a přispíváme tak k lepší budoucnosti nás i našich dětí.
V souhrnu jsme dosud pomohli více než 4 milionům občanů Česka. Některé naše projekty navíc v loňském roce ocenila porota prvním místem v soutěži SDGs vyhlašované Asociací společenské odpovědnosti v kategorii Veřejná sféra.

Na čem spolupracujete s Nadací PPF?

V tomto roce se Nadace PPF rozhodla podpořit naši organizaci, abychom se společenským tématům a jejich řešením mohli věnovat dlouhodobě – typicky na jednom projektu pracujeme 6 až 12 měsíců. Na našich projektech pracují ve spolupráci s neziskovou organizací nebo státem expertní dobrovolníci, kterým se snažíme vytvořit maximálně příznivé podmínky, aby svůj volný čas využili co nejefektivněji.

Konkrétně s Nadací PPF jsme našli několik společných témat. Například s organizací Loono pracujeme na aplikaci, která má za cíl zlepšit veřejné zdraví a povědomí lidí o prevenci. Také rozvíjíme oblast vzdělávání a podpory sportu dětí, jejichž potřebu ještě více zdůraznila probíhající pandemie. Velmi si vážíme toho, že si Nadace PPF důležitost těchto témat uvědomuje a plně nám důvěřuje v nalezení a vyvíjení potřebného řešení.

V čem vaše práce změní Česko?

Měníme Česko k lepšímu již dva roky a věříme, že cesta ke změně vede právě přes vysvětlování významu expertního dobrovolnictví, zapojení různých komunit a podpora spolupráce neziskových a státních organizací.

Našim cílem je budoucnost, ve které technologie slouží lidem, bez ohledu na čas, místo nebo sociální podmínky. Proto budujeme komunitu lidí, kteří s námi chtějí takovou budoucnost tvořit, a věříme, že se k nám přidají další. Vždyť pomáhat je přece normální.

Kdo jsou lidé, kteří u vás pracují?

Jsou to naši expertní dobrovolníci, bez kterých bychom tady jako organizace nebyla. Pracují v komerčních firmách, v neziskovém sektoru nebo ve státní správě a ve svém volném čase přispívají svou dobrovolnickou prací, znalostmi a zkušenostmi buď v konkrétních projektech, nebo v naší organizaci. To, co je všechny do jednoho spojuje, je chuť a ochota měnit svět kolem sebe a zároveň si vyhrnout rukávy a aktivně se do změny zapojit. 

Našich 15 členů placeného kmenového a leadership týmu se zároveň stará o to, aby se dobrovolníci zapojili do projektů a procesů organizace jednoduše a současně viděli výsledky a přínos své dobrovolnické práce. Dále se snažíme všechny části naší komunity propojit a to jak na úrovni projektové, tak lidské a osobní.

Jaké jsou v Česko.Digital vaše hodnoty? Na čem si zakládáte, co je pro vás nejdůležitější?

Máme pět hodnot, podle kterých se v Česko.Digital dennodenně řídíme: otevřenost, spolupráce, efektivita, profesionalita a užitečnost. 

Zakládáme si na otevřené komunikaci a přístupnosti informací i dat. Máme jasně nastavená a pojmenovaná očekávání jeden od druhého. Inspirujeme se a učíme od profesionálů v komunitě i mimo ni. Nemrháme časem lidí ani finančními prostředky. Soustředíme se na rychlá řešení reálných problémů pomocí technologií. Hledáme uplatnění pro všechny, kteří se chtějí zapojit. Technologie je pro nás prostředek, nikoliv cíl.

Nadace PPF kromě Česko.Digital a Kola pro život podporuje i mnoho dalších zajímavých projektů, o kterých se více dočtete na našem webu www.nadaceppf.cz http://www.nadaceppf.cz
 

Rozhovor s Kateřinou Vackovou ze společnosti Loono
Autor

Nadace PPF vznikla na podzim 2019 a dala si za cíl dělat dobré projekty ještě lepšími. Jejich cíl byl od začátku a stále je pomáhat těm, kteří dávají české společnosti něco navíc. Něco nového a inspirujícího. Zároveň snesou srovnání v mezinárodním kontextu, ať už evropském nebo světovém. Za každým takovým projektem ale vždy stojí významné osobnosti, kterým chce Nadace PPF podat pomocnou ruku a s podporou posunout jejich projekt dál a výš. Jednou takovou je Kateřina Vacková, zakladatelka organizace Loono.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé