Co udělat s kolem po sezóně?

Autor

Jestli nepatříte mezi celoroční vyznavače cyklistiky a v zimě nejezdíte, nastal čas kolo zkontrolovat, provést základní servis a miláčka přes zimu uložit tak, abyste s ním na jaře měli co nejméně práce.

Co udělat s kolem po sezóně?

Využijte zimu k pořádné údržbě

Než kolo uložíte k zimnímu spánku, vyplatí se provést alespoň pár základních servisních úkonů. V minimalistické verzi to znamená kolo včetně všech komponentů pořádně umýt a osušit, zkontrolovatdíly a snížit tlak v pneumatikách, ve vzduchové odpružené vidlici a vzduchovém tlumiči. Namažte alespoň řetěz! Není od věci posoudit stav opotřebení,odhadnout životnost jednotlivých komponentů a udělat si představu o tom, co vás dříve nebo později čeká při návštěvě specializovaného servisu.

Nezbytnou návštěvu uskutečněte právě v zimě, protože servisy nejsou od ledna do března tolik vytížené jako na jaře. Buď dejte mechanikovi plnou důvěru, nebo se s ním domluvte pouze na vybraných servisních operacích. Ideální je, když máte svého „dvorního“ mechanika, kterého už máte vyzkoušeného, důvěřujete mu a on ví, co váš stroj a jeho pán potřebují.

Na co v sezóně nebývá čas, je servis složitějších komponentů (odpružená přední vidlice, tlumiče, ložiska zadních odpružených staveb, výměna kapaliny v hydraulických kotoučových brzdách apod.). Jsou to komponenty drahé a konstrukčně složité, ale mají zásadní vliv na bezpečnost jezdce. Jejich kontrola a servis se rozhodně vyplatí a zimní měsíce jsou na to ideální.

Servisujete si kolo sami nebo se na to chystáte? Určitě si kupte vhodnou literaturu o servisu jízdních kol a také si nechte poradit od zkušenějších cyklistických kutilů, abyste nenapáchali víc škody než užitku.

Kam kolo uložit?

Tuto otázku řeší především obyvatelé bytu, protože v domku se místo v garáži nebo na půdě vždycky najde.

Nejméně vhodné je nechat kolo venku na balkóně, na verandě atd., kde je vystavené povětrnostním vlivům. Když jinou možnost nemáte, alespoň kolo nakonzervujte a pořádně zakryjte.

Velice praktické je uložit či zavěsit kolo pomocí držáku. Různých držáků a háků je na trhu celá řada – liší se cenou, pevností materiálu a především způsobem použití. Stačí se podívat v kterémkoliv cyklistickém obchodě nebo e-shopu.

Jak umýt kolo
Autor

Jestli nám má kolo dlouho vydržet a pokud nechceme dávat těžké peníze za servis, je potřeba ho pravidelně čistit. Jediný správný a léty prověřený způsob, jak vyčistit kolo, je vzít kýbl s jarem a houbu a umýt ho pořádně vodou. Že prý voda kolu škodí a je lepší ho tedy nemýt, to říkají jen lidé, kteří, jsou líní se do toho pustit. Voda ve skutečnosti při mytí napáchá méně škody než třeba nalepený prach na řetězu, který ohobluje vše okolo. Není totiž ani tak důležité mít čistý rám, jako mít stále čistý řetěz a pastorky.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé