Cyklistické zážitky s dětmi? Pečlivé plánování se vyplatí

Autor

Mohou to být momenty, na které budete vy a vaše rodina rádi vzpomínat i po mnoha letech. Společně strávené chvíle patří k těm nejcennějším, a když je navíc podpoříte pohybovou aktivitou, o to lépe. Vyrazit na výlet i se svými ratolestmi je určitě záležitost maximálně lákavá, zároveň je však třeba připravit se na specifika, která přináší a dbát zvýšené opatrnosti. 

Cyklistické zážitky s dětmi? Pečlivé plánování se vyplatí

Bezpečnost na prvním místě

Již jsme se o tom zmínili, přesto je třeba tento fakt mít neustále na paměti. Ať již vyrazíte na jakkoliv dlouhý výlet, vždy by mělo být samozřejmostí, že vaše děti i vy budete mít helmu. Ze široké nabídky si můžete vybrat za slušnou cenu opravdu kvalitní produkt s minimální váhou, která nebude pro vaše dítě žádnou zátěží. Podle jeho věku určitě neuškodí ani další chrániče například na kolena či lokty. Všechna kola by měla být vybavena bezpečnostními prvky jako jsou odrazky a světla. Rozhodně nic nezkazíte, když potomkovi obléknete reflexní vestu. 

Jakou cestu vybrat?

Dobrou zprávou pro cyklistické nadšence jsou stále se rozšiřující možnosti, kudy na kole bezpečně jet, a to například i v hustém městském provozu, kde vznikají speciální pruhy. Pokud se však vydáte na výlet se svými potomky, takovým místům se raději vyhněte. I když budete maximálně dbát o jejich bezpečnost, nemůžete zcela zajistit nečekané vybočení či pád. Stejně tak silnice nižší třídy nejsou tím ideální místem, kde byste měli s vašimi nejmenšími strávit zbytečně mnoho času. Vždy preferujte cyklostezky, které nebudou pro vaše děti příliš náročné.

Pravidla jako základ

I když jste si vybrali vhodnou cyklostezku, dbejte na to, aby ještě před tím, než vyrazíte na cestu, byla všem srozumitelná základní pravidla. Vaše ratolesti by vždy měly jet mezi dospělými, a to i v místech, kde se to jeví zcela bezpečné. Pokyny dospělého pak musí být bezezbytku respektovány a čím dříve si tyto pravidla dítě osvojí, tím lépe pro všechny. Dodržování rozestupů, jízda vpravo, brždění, změna směru, to vše jsou nezbytné pokyny, které vám zajistí bezpečnost. I přes veškerou opatrnost se však čas od času nějakému tomu pádu nevyhnete. V takovém případě se rozhodně vyplatí mít s sebou lékárničku pro nezbytné ošetření a samozřejmě nabitý mobil. 

Nouzový plán

Určitě jste takový moment už několikrát zažili. Nálada vašeho dítka se během chvíle z prvotního nadšení změní o 180 stupňů a vy máte po náladě také. Většinou za tím stojí únava, anebo dítě nestabilní a vrtkavý stroj, na kterém jede, jednoduše přestane bavit. Navíc je dobré si uvědomit, že zvlášť v případě, kdy jde o malé děti, může únava přijít mnohem rychleji než u jiné činnosti. Vždy je tedy dobré plánovat cestu tak, abyste si měli v případě jakýchkoliv problémů možnost oddechnout například u vhodné restaurace či odpočívadla. A čím více takových míst bude, tím lépe. 

Začínejte pomalu

Že trasa má jen pár kilometrů a ten malý kopeček, co vás čeká, můžete klidně i s vašimi dětmi vyjít? Pokud se chystáte zvlášť pak na jeden z prvních společných cyklovýletů, vždy volte nejen krátkou trasu, ale především rovinatou s minimálním převýšením. Váš potomek potřebuje ještě předtím, než začne zdolávat větší kopce či klesání, získat na kole potřebnou jistotu a vztah k cyklistice jako takové. Nepřiměřená zátěž totiž může na malého cyklistu mít, pokud jde o jeho další postoj ke kolu, zásadní a negativní vliv. 

Na první pohled se může zdát, že daných opatření je přeci jen moc, rozhodně však není čeho se obávat. Čím dříve si je vaše dítě zafixuje, tím samozřejměji je bude brát a respektovat. A váš zážitek ze společně strávených chvil na kole bude o to větší.
 

Speciální pojištění na závody od pojišťovny Kooperativa
Autor

I těm nejlepším bikerům to může občas ujet, jako účastník závodů Kola pro život se ale nemáš čeho bát! Pojišťovna Kooperativa pro tebe totiž připravila speciální jednorázové pojištění volitelné na každý závod přesně dle tvého výběru. Samotný výběr ti nezabere více než pár minut času, protože si pojištění můžeš sjednat jednoduše při online registraci na závod

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest