Cyklistika a sport? Kolo vám dá víc, než čekáte

Autor

Sport a pohyb. Spojení, které je pro řadu lidí naprosto stěžejním bodem, bez kterého si nedokáží svůj život představit. Pokud mezi ně patříte i vy, možná jste si také někdy prošli dobou, kdy jste museli ať již kvůli pracovním povinnostem, zdravotních problémů či jiných důvodů na svou oblíbenou aktivitu zapomenout. Často pak bývá velmi těžké se k sportu vrátit a znovu v sobě najít vášeň, která vás kdysi naplňovala. Ideálním způsobem, jak opět zažít radost z pohybu, je právě kolo. To vám totiž nabízí mnohem více, než se na první pohled může zdát. 

Cyklistika a sport? Kolo vám dá víc, než čekáte

Často to tak bývá. Až v momentě, kdy o něco přijdeme, poznáme, jak moc nám daná věc chybí. A když už máme možnost se ke sportu vrátit, často narážíme na překážky v podobě nedostatku času našich přátel, s kterými jsme byli zvyklí poměřovat své sportovní výkony. Jedna z mála aktivit, kde vám podobné problémy nehrozí a můžete si svou činnost přizpůsobit jen a jen sobě, je cyklistika.

Jen vy a příroda


Možná vám toto spojení přijde trošku patetické, je v něm však schovaná velká pravda. Kolo vám přináší to, co řada jiných sportů nabídnout nemůže. Svobodu pohybu prakticky kdykoliv a kdekoliv vás to napadne. A ideálním místem je právě příroda. Čas strávený na kole, ať již na okresních silničkách či v horském terénu, vám přinese hned dvě pozitiva. Prospějete totiž nejen vašemu tělu, ale i psychice. Není totiž žádným tajemstvím, že pobyt v přírodě na ní působí přímo blahodárně. A když na takový výlet vyrazíte i s dalšími cyklistickými nadšenci, tím lépe.

Kolo pro všechny


Koronavirová doba zasáhla do života prakticky všech lidí. Omezený či žádný pohyb vyústil v to, že se řada z nás potýká po měsících nicnedělání s kilogramy navíc a menší či větší nadváhou. A právě teď přichází ideální čas na kolo. Cyklistika má totiž na vaše tělo blahodárný vliv i v případě, kdy se potýkáte s nějakým tím kilem navíc. Je jasné, že běh je skvělou a doporučovanou aktivitou, už tak prospěšný ale není pro vaše kolena a klouby. U kola se něčeho takového bát nemusíte. Vhodně zvolená trasa vám přinese nejen podstatné vylepšení vašeho fyzického stavu, ale především skvělý pocit z jízdy samotné. A o ten tu jde především. Na kolo můžete vyrazit prakticky v jakémkoliv věku, stačí přizpůsobit obtížnost i délku trasy a vyrazit do akce. Vaše tělo to ocení.

Tlak na výkon? Zapomeňte


Řadu lidí při sledování slavných cyklistických podniků typu Tour de France možná napadne, že cyklistika není nic jiného než brutální dřina spojená s nekončícími stoupáními nebo nebezpečnými sjezdy. Z ničeho takového však mít obavu nemusíte. Vaším hlavním cílem rozhodně není vyjíždět strmé kopce a řítit se po rovinkách padesátikilometrovou rychlostí. Tempo a obtížnost si určujete jen vy. Jestli zvolíte rovinky na Třeboňsku, nebo se vydáte vyzkoušet své dovednosti do Jeseníků, záleží jen a jen na vás. A že jste za den ujeli dvacet kilometrů? Na tom vůbec nezáleží. Jde především o to, abyste měli radost z jízdy a cítili se v pohodě.  

Nejste v tom sami


Cyklistika je primárně brána jako individuální sport. Zda tomu však tak opravdu bude, o tom rozhodnete jen vy. A v tom je právě její další kouzlo. Máte chuť vyčistit si hlavu od všech problémů a vyrazit do přírody sami? Prosím, hurá do toho. Anebo už máte dost sólových akcí a raději se do terénu vydáte s přáteli a večer strávíte společně nad dobrou večeří či při grilování? Obě možnosti přináší své výhody a je jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Ať již však zvolíte kteroukoliv z nich, kolo vám bude vždy přinášet radost z pohybu a především pohodu.

 

Kolo jako cesta za vysněnou váhou?
Autor

Možná už jste se v takové situaci mockrát ocitli. V potu tváře se vám podařilo zhubnout přebytečná kila a konečně jste se dostali na svou vysněnou váhu. Stačí však pár dní, krátká nemoc, nemožnost věnovat se svým sportovním aktivitám nebo pracovní vytížení a veškerá vaše snaha je pryč. Kilogramy se vrátí na původní hodnotu, často ji navíc ještě o nějakou tu cifru překonají. A můžete začít znovu. Rádi bychom vám v dnešním článku poradili, jak to zkusit trošku jinak a především způsobem, který vás bude bavit. A právě kolo pro vás může být ta správná volba. 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé