Cyklistika jako životní směr? Kolo vám dá víc, než čekáte

Autor

Na svět je prý nejhezčí pohled z hřebu koně. Anebo také ze sedla cyklistického kola. A je přitom úplně jedno, jestli jste na úrovni srovnatelné s profesionálním závodníkem, nebo na něj vyrazíte jen příležitostně o víkendu. Láska ke kolu vám totiž přináší řadu radostí, které dokáže pochopit jen ten, kdo si to na vlastní kůži vyzkoušel.

Cyklistika jako životní směr? Kolo vám dá víc, než čekáte

Lék proti stresu
Ty chvíle zná každý z nás. Přijdete domů z práce vyřízení z pracovních problémů, nebo máte za sebou týden, na který byste raději zapomněli. A každý se s tím pereme po svém. Jedním z nejlepších řešení je vyrazit do přírody a pokud možno k tomu rovnou přidat fyzickou aktivitu. A když se vám nezamlouvá běh či chůze, sáhněte po kolu. Relax, který vám přinese jízda uprostřed lesa či zapadlé okresce, vám dá zapomenout na vaše starosti. A nejen to. Můžete si být navíc jisti, že vaše problémy se po pár hodinách strávených v přírodě na kole už nebudou zdát tak neřešitelné a složité.

Proč kolo prospívá i psychickému zdraví?
Není třeba se dlouze rozepisovat o tom, jaké výhody přináší cyklistika pro vaše fyzické zdraví. Se stejnou jistotou si můžete vsadit i na to, že stejně tak pozitivně se odrazí na vaší psychické pohodě. Jako řada dalších fyzických aktivit se do vašeho organismu vyplavují látky, které působí blahodárně na váš mozek a psychiku obecně. Proto není náhodou, že právě při pohybu, který je navíc umocněn pobytem v přírodě, přicházíte na řešení problémů, které pro vás do této doby byly záhadou.

Nezávislost a svoboda
Proč tolik lidí miluje jízdu na kole? Proč jsou ochotni věnovat často dlouhé hodiny osamocenému putování kdesi v lesích či na zapadlých silnicích? Kromě samotné radosti z cyklistiky jako takové a pobytu v přírodě, je to právě pocit svobody a nezávislosti na svém okolí. Fakt, že si sami bez ohledu na představy a přání svého okolí můžete sami zvolit, kam, jakým tempem a kdy se vydáte, je často k nezaplacení.

Čas s přáteli

Není moc sportovních činností, při kterých můžete spojit aktivní pohyb v přírodě a zároveň při tom strávit krásné chvíle s přáteli. Rekreační cyklistika však mezi ně rozhodně patří. Asi každý z nás, zvlášť v zimním období, vzpomíná na chvíle strávené s kamarády či rodinou právě třeba na výletech na kole. Klidná projížďka bez tlaku na výkon, zastávka na občerstvení v místní hospůdce a večer strávený nad vychlazeným pivem či skleničkou vína, patří k často k nejkrásnějším dnům v roce.

Věk nehraje roli

Český národ kola miluje. Jezdí na něm prakticky od prvních dní, kdy se naučí chodit, až do pozdního důchodového věku. Kolo je totiž jedna z aktivit, které lze s úspěchem provozovat po celý život. Na rozdíl od celé řady jiných sportů naklade nepřiměřené nároky na vaše klouby a šlachy. Kolo a plavání jsou doporučovány prakticky všemi lékaři jako ideální rehabilitace pro lidi, kteří mají za sebou vážné zdravotní problémy především pohybového aparátu.

V dobrém i zlém, pěšky i na kole! Přiveďte svou lásku k cyklistice
Autor

Cyklistika je skvělý způsob, jak trávit čas se svojí partnerkou či partnerem, později třeba i s celou rodinou. Pokud na kole nikdy nejezdili a jsou úplní začátečníci, bude potřeba se trochu připravit. Vyzkoušet něco nového chce velkou dávku odvahy. A vaším úkolem je jim to co nejvíce usnadnit a zpříjemnit. Pokud se vám to povede, můžou se stát stejnými milovníky cyklistiky, jako jste vy. Pokud je na počátku mezi vámi velký rozdíl, co se zkušeností nebo fyzičky týče, budete muset být více trpěliví. Ať už vyjádřili touhu blíže poznat cyklistiku sami, nebo jste o tom, že nastal ideální čas začít, rozhodli vy, máme tu pár tipů, jak celý proces usnadnit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé