Cyklistika za tmy? Jízda, která má své kouzlo i specifika

Autor

Tak už je to tady. Podzim odpočítává své poslední dny a vlády se brzy chopí zima. Dlouhé noci, mrazivé teploty a s tím spojené obtížné podmínky jsou pro mnoho cyklistických nadšenců jasným signálem k ukončení sezony a zazimování svých strojů. Pokud však patříte ke skutečným srdcařům a hodláte zdolávat kilometry i v tomto období, pak vzhůru do toho. Ale pozor, je třeba se důkladně připravit na celou řadu specifik, která vás čekají.

Jak si tedy počínat v podmínkách, které jsou na hony vzdálené časům příjemných teplot a dlouhých letních dnů?
 

Cyklistika za tmy? Jízda, která má své kouzlo i specifika

Buďte vidět

Na rozdíl od letních měsíců nás šero či tma dostihnou už v odpoledních hodinách a na to je třeba se připravit. 
Vždy myslete na to, abyste byli za všech okolností vidět. Nikdy nevyjíždějte bez předního a zadního světla, a to i v čase, kdy je viditelnost výborná a vy plánujete návrat dlouho před setměním. Zvlášť v podzimních měsících vás na cestě může potkat mlha, a to doslova z minuty na minutu. Pamatujte na to, aby vás řidiči a chodci viděli co možná nejdříve, závisí na tom jak vaše bezpečí, tak bezpečí vašeho okolí.  Rozhodně se vyplatí mít s sebou i náhradní osvětlení. Samozřejmostí by měly být reflexní prvky, které jsou dnes již součástí každého cyklistického oblečení či vybavení. Jak prokázaly nedávné studie, nejlepší umístění fluorescenčních barev je na nohou, kde je řidiči nejrychleji zaregistrují. 

Teplo jako základ

Nemusí se to na první dojem zdát. Venku je relativně příjemných deset stupňů, na procházce se cítíte v teple a v pohodě. Pokud se však chystáte vyrazit na kolo, vždy pamatujte na funkční a teplé oblečení. I když se cyklistice věnujete jen na čistě amatérské úrovni a vaše rychlost se zdatnějším kolegům nepřibližuje ani v divokých snech, po několika kilometrech v sedle velmi rychle prochladnete. Zvlášť citlivé jsou pak chodidla a prsty. Vyplatí se vám cyklistické zimní rukavice, nebojte se investovat do sice dražšího, ale kvalitního funkčního oblečení, které odvede pot a udrží vás v teple a suchu. Na trhu je k dispozici široký výběr kvalitních produktů od dlouhých zimních kalhot, čepicí pod helmu, zimních bund až po návleky na tretry.
Zapomeňte tedy na běžné svetry či bundy, ve kterých se rychle zpotíte a bude vám hrozit nachlazení. Následný dojem z jízdy v mokrém a nasáklém oblečení v chladném počasí totiž opravdu není nic, co byste chtěli na kole zažít.

Neriskujte

Rozhodně to může mít své kouzlo. Zdolávat kilometry v kulisách, kdy vám cestu ukazuje jen osvětlení z vašeho kola či pouličních lamp, má pro řadu cyklistických nadšenců svůj půvab. Proč ne, je ale třeba mít na paměti, že nikdy nemůžete za těchto podmínek jezdit stejným stylem jako ve dne. A to i v případě, kdy jste přesvědčeni o dostatečné viditelnosti. A zvlášť pak v terénu. Pokud to není nezbytně nutné, vyhýbejte se těžkým technicky náročným trasám plných kamení či kmenů. I s kvalitním osvětlením bude vaše reakce na možné překážky pomalejší, a to i když výrazně přizpůsobíte rychlost jízdy. Ideální není pod rouškou tmy ani objevovat nové trasy. Vyplatí se vsadit na jistotu, držet se osvědčených a známých tratí a především neriskovat.

Dodržujte pitný režim

Je to přirozená reakce. V zimě či chladu pociťujete menší žízeň než za horkých letních dní. Dodržovat pitný režim je však stejně nezbytné a důležité v prosinci jako uprostřed července. Tělo totiž ztrácí tekutiny nejen kvůli pohybu, ale navíc i při snaze udržet dostatečnou tělesnou teplotu. Rozhodně tak ve vaší výbavě najde uplatnění kvalitní termolahev s teplým nápojem, který vás spolehlivě zahřeje. Stejně jako v kteroukoliv jinou roční dobu nezapomeňte na energetické tyčinky či jiné osvědčené zdroje energie obsahující sacharidy a cukry. 

Vyrazit do akce po setmění může být zkušeností, která obohatí vaše cyklistické zážitky o novou úroveň. Pokud však s kolem teprve začínáte, raději byste měli cestu o nějaký ten měsíc odložit. U jízdy za snížené viditelnosti hraje stejně jako třeba u řidičů hlavní roli zkušenost a od ní pramenící jistota. Nepřeceňujte proto své síly a schopnosti, nespěchejte. 

Signalizace v sedle kola
Autor

Správná signalizace v sedle kola je základním předpokladem bezpečné jízdy a je úplně jedno, zda jde o pohyb jednotlivce nebo celé skupiny. Signalizace spojené se změnou směru jízdy je třeba provádět s dostatečným předstihem, nikoliv až při samotném úkonu. Veškerá pravidla, lhostejno zda jde o turisty v sedle či amatérské soutěžáky při tréninku, vychází ze signalizace v rámci profesionálního silničního pelotonu. Ve skupině musí každý jezdec signalizovat, protože pokud by někdo z řetězce vypadnul, ohrožuje tím i ostatní. 
 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest