Dítě a kolo. Jak naučit vašeho potomka správným základům snadno a rychle

Autor

Je cyklistika součástí vašeho života? Neumíte si představit dovolenou bez toho, aniž byste se vydali poznávat nové kraje ze sedla vašeho kola? Nedivíme se vám! Přesto jste možná i vy zažili pocit, který ten dosavadní ještě trochu předčí. A tím je výlet s rodinou a dětmi. Ano, asi nenajedete tolik kilometrů, vaše pozornost bude více než na okolní panoramata upřená na vašeho potomka. I přesto je to zážitek, který stojí za vaši trpělivost. V dnešním článku se podíváme nejen na to, jak si takový výlet užít, ale především na možné způsoby, jak vaši ratolest naučit správným základům na kole. 

Dítě a kolo. Jak naučit vašeho potomka správným základům snadno a rychle

Jak a kdy má ale váš potomek získat první zkušenosti s cyklistikou? To je záležitost velmi individuální daná rozdílným vývojem každého člověka. Obecně se však dá říct, že dvouletý capart si už s klidem může osvojovat první dovednosti. A čím dříve začne, tím přirozenější to pro něj bude. Ještě před tím, než začnete s první lekcí, nezapomeňte své dítko patřičně vybavit ochrannými prostředky jako je přilba, případně chrániče na lokty a kolena. 

Odrážedlo jako základ

Jak a na čem začít? Velmi populární je odrážedlo, což je vlastně první „dopravní prostředek“, který malá slečna či kluk ovládá vlastní silou a poznává tak dosud tajuplné fyzikální zákonitosti. Na odrážedle bez klik a pedálů se dítě učí, jak udržet rovnováhu, získává sebejistotu a zároveň se poprvé seznamuje i s rozdílnou jízdou na různých terénech.


Pokud jste úvodní lekci na odrážedle zdárně zvládli, je třeba přistoupit k obtížnější látce, a tím je přidání pedálů. Hodit dítko do vody s tím, ať si tedy šlape, by nebylo ideálním řešením, vhod v takovém případě přijdou pomocná kolečka. Právě díky nim se naučí ten správný klasický pohyb při šlapání beze strachu, že spadne. A v ten moment začíná poznávat to opravdové kouzlo cyklistiky. Vůbec přitom nevadí, když jeho jízda po rovině bude připomínat spíše pořádně pokroucenou elipsu. Dítě samotné si postupem času vypěstuje smysl pro rovnováhu a brzy získá jistotu. A poté již přichází ten správný čas na první kopečky i klesání. V tento moment nezapomeňte zvednout dítěti sedačku, usnadníte mu tak zdolávání těžšího terénu.

Klíčový okamžik - řazení

Uspěli jste? Výborně, je čas odhodit pomocná kolečka a přistoupit k další lekci - správnému řazení. Právě to je klíčové pro to, aby váš potomek skutečně pronikl do kouzla cyklistiky. Základem je naučit malého cyklistu tomu, aby se naučil dobře vnímat terén, a ještě před kopcem včas zařadil lehčí stupeň. S vysvětlením, jak správně postupovat, vám může pomoci to, že při špatně načasované změně převodu bude přehazovačka vydávat velmi nepříjemný skřípavý zvuk, při správném je pak její chod hladký a téměř neslyšitelný. Je důležité, aby dítě pochopilo nevhodnost řazení v době, kdy je řetěz v plném tahu. Zabráníte tak předčasnému poškození řetězu a ozubených koleček. Včasné řazení před kopcem nebo v době, kdy nešlapete plnou silou do pedálů, zajistí, že pocit z jízdy bude úplně jiný a dítě si začne kolo opravdu užívat. Vše další již je jen otázkou času a zkušeností. 

A samozřejmě nezapomínejte na to nejdůležitější, tedy brzdy. Pokud se již vaše dítko obejde bez protišlapných brzd, kterými jsou 12-ti i 16-ti palcová kola vybavena, je třeba ho naučit používat primárně zadní brzdu na řídítkách.

Tlačná tyč a kurta

Jestli jsou pomocná kolečka něco, co byste nechtěli při výuce jízdy na kole zase tak moc využívat, máte i další možnost. Tou je tzv. tlačná tyč, která se zezadu zafixuje za kolo a pomocí ní pak vyrovnáváte pády a nerovnováhu šlapajícího dítěte. Na tlačnou tyč můžete navázat i provázek neboli kurtu (upínací pás). V případě, kdy dítě ztrácí stabilitu, tahem šnůry nahoru kolo vyrovnáte, když se malý cyklista rozjede a je na kole jistý, šňůru povolíte. Tahem za kurtu si potomka přibrzdíte, v případě, kdy mu naopak chcete pomoci do kopce, tahem šňůry přes jeho hlavu mu to usnadníte. Výhodou tohoto způsobu je to, že dítě narozdíl od tyče necítí pevnou oporu, tudíž nepozná, zda a jak moc mu při jízdě pomáháte, nebo ne. I když vy ho pomocí kurty jistíte, dítě je nuceno samo držet rovnováhu a dříve si tak tyto dovednosti osvojí.

Bezpečnost na silnici

Vše jste zvládli a vy i vaše dítě či děti jste připraveni na první ostrou jízdu po opravdové silnici? I když si pravděpodobně budete vybírat komunikace s minimálním provozem, ostatním účastníkům silničního provozu se zcela vyhnout nedokážete nikdy. Jak si v takovém případě počínat, radí majitel cykloservisu v Červeném Újezdu Denis Fialka. „Pokud jede dospělý člověk s dítětem sám, musí být dítě vždy před ním. Jestli jsou dospělí dva, pak jsou dítě či děti mezi nimi, aby byli chráněni z obou stran. Při jízdě by dospělý člověk nikdy neměl jet přímo za dítětem, ale aspoň třicet či čtyřicet centimetrů ve vozovce, aby řidiči nezbývalo nic jiného než skupinu objet.“

Nespěchejte, buďte trpěliví

Nikdo učený z nebe nespadl. A u jízdy na kole to platí dvojnásob. Možná i vy si pamatujete na své první zkušenosti s podivným nestabilním strojem a vaše pády při pokusech si ho podmanit. I váš potomek bude potřebovat čas. Některý více, jiný méně. V žádném případě na něj nespěchejte, nejhorší, co by se vám i jemu mohlo stát, je, že si kolo spojí s něčím, čemu je lepší se obloukem vyhnout.

A samozřejmě do hry přichází i motivace. Jako každé dítě i váš potomek bude mít chvíle, kdy by se mnohem raději, než namáhavému šlapání do kopce věnoval například nové počítačové hře. V takový moment je ideální čas na tu správnou motivaci. Jaká bude, to už je na vás, protože vy znáte své dítě nejlépe. Na někoho zabírá odměna v podobě sladkosti, jiného uspokojí nový dres na kolo či nálepka oblíbeného filmového hrdiny na školní brašně. V každém případě vás to bude něco stát. Ať již v podobě času, trpělivosti či financí. Vaše odměna však bude určitě stát za to. Výlety na kole s celou rodinou jsou totiž záležitostí, která vám přinese nejen společné zážitky, ale především neopakovatelné chvíle s vašimi nejbližšími.
 

Extrémní počasí při závodě? Buďte připraveni.
Autor

Boj o každou sekundu se soupeři, kteří jsou natěšení vám názorně ukázat, komu se budete dívat na záda. K tomu těžká stoupání a mnoho desítek kilometrů v terénu, jenž vám neodpustí vůbec nic. S tím vším budete muset v závodě počítat. A to není vše. Do cesty se vám může postavit ještě jedna velká překážka. Počasí. A právě to může rozhodnout o tom, jak budete úspěšní. Jste na něj připraveni?

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé