Dovolená a cyklistika? Poradíme vám, jak správně převážet kolo

Autor

Období, na které se většina z nás těší z celého roku nejvíce, je v plném proudu a stejně tak doba, kterou vyhlížejí všichni milovníci cyklistiky. A kdy jindy spojit kolo a čas strávený s rodinou na společných výletech než právě teď? Vyrazit na rekreaci autem a sbalit s sebou kola pro svého partnera i děti, však nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Rádi bychom vám poradili, jak si v takovém případě počínat a které možnosti stojí za to zvážit.

Dovolená a cyklistika? Poradíme vám, jak správně převážet kolo

Čas strávený balením a připravováním věcí na dovolenou není zrovna obdobím, které by si většina z nás užívala. A pokud si chvíle zaslouženého odpočinku hodláte zpestřit cyklistikou, bude vaše příprava ještě o trošku složitější. A to i v případě, kdy plánujete vyrazit na dovolenou autem. Možností, jak připravit vaše jednostopé miláčky na cestu, je hned několik.
Ideálním řešením, které nabízí celou řadu výhod, se může zdát přeprava kol uvnitř vozu. Ušetříte čas jejich složitým připevňováním na střechu auta či za něj, většinou postačí demontovat obě kola a rám i s nimi řádně upevnit v zavazadlovém prostoru. Kromě úspory času jsou dalším pozitivem finance. Přeprava kol je v tomto případě nejekonomičtější a není potřeba pořizovat speciální držáky.


Všechna pro však mají i svá proti. Kolo samotné je i po demontáži díky rámu poměrně neskladné a zabere hodně prostoru. Zvlášť pak, když si musíte poradit například hned se čtyřmi. Takže pokud nemáte opravdu velké auto a zavazadlový prostor, bude pro vás tato varianta těžko schůdná. Dalším nebezpečím je i zmiňované upevnění kola. Jejich nežádoucí pohyb při jízdě vám totiž může zadělat na pořádné problémy. Proto vždy dbejte na pečlivé upevnění všech jeho částí.   

Kola na střechu? Populární varianta

Je to naprosto běžný pohled, zvlášť pak v době dovolených. Kolo či kola umístěná na střeše vozu jsou velmi běžným a oblíbeným způsobem, jak cestovat i se svým jednostopým miláčkem. Nabídka střešních nosičů je opravdu velmi široká, dělí se například způsobem uchycení či výbavou. Mezi jejich největší plusy patří snadná montáž a fakt, že se dají bez problémů připevnit na jakékoliv auto. Je však třeba myslet na to, že každé kolo potřebuje svůj vlastní nosič, na střechu tak můžete umístit až čtyři kola. 
Nevýhody v tomto případě spočívají v tom, že vaše náklady na cestu se kvůli většímu odporu vzduchu přeci jen trošku zvýší, navíc musíte myslet i na výšku kol, zvlášť pak při jízdě pod nízkými průjezdy, větvemi stromů či výjezdu z garáže. A ani vyzvedávat kolo při upevňování na střechu auta není činnost, kterou byste si zvlášť užívali. 
A cena? Ty nejlevnější nosiče začínají už na 1200 korunách, šetřit se však v tomto případě nevyplácí. Nemusíte ale mít obavu, spolehlivé výrobky seženete již od 2000 korun. U těch nejlepších se pak připravte na ceny kolem 5500 korun. 

Obliba tažných zařízeních roste

Druhou, velmi výhodnou a stále populárnější metodou, je umístit kolo na tažné zařízení. Na rozdíl od střešních nosníků se nemusíte kvůli aerodynamice obávat zvýšených nákladů na jízdu ani výškových překážek. Při výběru vhodného tažného zařízení je třeba zjistit si jeho nosnost, která se povětšinou pohybuje mezi 50 a 60 kilogramy, což by mělo vystačit až na čtyři kola. Velmi jednoduché a rychlé je i upevňování a sundávání kol. 
Nevýhody? Váš vůz musí být samozřejmě vybaven tažným zařízením, navíc kvůli částečnému přesahu nosiče do stran může omezovat řidičův výhled. A je třeba myslet i na registrační značku, kterou je buď nutné přemístit na tažné zařízení, nebo si pořídit třetí. Kvalitní tažné zařízení seženete už kolem sedmi tisíc, pokud však budete chtít opravdu to nej, dostanete se k hranici až třiceti tisíc korun. 

Nosič na páté dveře

Pokud tažné zařízení u svého auta nemáte, alternativou mohou být nosiče na páté dveře. Plusem je lehká a rychlá manipulace s koly, minimální aerodynamický odpor vzduchu i jednoduchá skladnost samotného zařízení. 
Negativ je tu však hned několik. Vypořádat se budete muset například s tím, že ne každý typ nosiče bude vhodný pro váš vůz, univerzální modely zase nemusí být zcela spolehlivé a ochránit vaše auto od škrábanců. Stejně jako u tažného zařízení budete řešit registrační značku, navíc si prakticky zablokujete přístup do kufru auta. Cenové rozpětí je v tomto případě velmi široké a začíná již na hranici necelých dvou tisíc korun. Podle typu se však můžete dostat až k dvanácti tisícům.

Rada na závěr.

Ať již se rozhodnete pro jakoukoliv variantu nosiče, určitě se vyplatí obrátit se na specializované obchody, kde vám pomohou vybrat tu nejlepší možnost. A i zde platí, že šetřit na kvalitě se nevyplácí, bezpečí vás i ostatních je na prvním místě. 


 

Speciální pojištění na závody od pojišťovny Kooperativa
Autor

I těm nejlepším bikerům to může občas ujet, jako účastník závodů Kola pro život se ale nemáš čeho bát! Pojišťovna Kooperativa pro tebe totiž připravila speciální jednorázové pojištění volitelné na každý závod přesně dle tvého výběru. Samotný výběr ti nezabere více než pár minut času, protože si pojištění můžeš sjednat jednoduše při online registraci na závod

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest