Dvacet pět let Drásala a návrat ke kořenům

Autor

Dvoudenní oslava pětadvacátin Drásala vyvrcholí nejdelším a nejtěžším domácím závodem: Force Obr Drásal 208 km a 5625 m! Přečtěte si článek Tomáše Přibyla, který patří k pravidelným účastníkům nejdelší trasy a spolu s Romanem Čermákem se zasloužil o to, že je Drásal na termínové listině seriálu KPŽ od prvního ročníku.

Dvacet pět let Drásala a návrat ke kořenům

Pořád před sebou vidím žlutý dřevitý papír s vybledlým písmem psaným na mechanickém psacím stroji, patrně to byl legendární Consul… Byly to výsledky Drásala z roku 1999, první, který jsem absolvoval nevěda, co vůbec takový bikový maraton obnáší. To je vzpomínka na dřevní doby nejspíš nejslavnějšího a určitě nejstaršího českého MTB maratonu, který nás těší již úctyhodných dvacet pět let. Od té doby ušel neuvěřitelnou cestou proměny. Ze soliterní stodvacetikilometrové akce v prvním období do maximálního rozšíření portfolia v éře vstupu do seriálu Kolo pro život, která stále trvá, až po zařazení brutální ultramaratonské trasy, milí přátelé, již před pěti lety, tak to letí. O nezastupitelné zásluze původního i nového organizačního týmu jsme na MTBS psali hodně už v minulosti, ale je třeba opětovně zmínit důležitost těchto lidí pro samou existenci závodů, jako naprosto zásadní. A čím je trasa závodu delší, tím je jejich úloha složitější…O tom ale někdy jindy.

Letos se ale stalo ještě něco, co možná nikdo nečekal. Trvalá fascinace ředitele závodu Ondřeje Fojtíka rakouským MTB monumentem Salzkammergut Trophy na 211 km dlouhé trati došla naplnění i v českých podmínkách a najednou si trať obdobné distance může užít i našinec; 208 km v Hostýnských a Vsetínských vrších s převýšením 5625 m je vyznačeno. A já tvrdím, že takto namíchaný Obr Drásal je těžší, než slavný Salzkammergut! Není to vzdáleností, není to převýšením, ale co rozhodně dělá český závod náročnější, je povrch. A to nedej bože, aby pršelo.

 

A co říct dál k trati? Často si můžeme o různých okruzích přečíst, že obsahují „to nejlepší, co stavitelé v regionu našli“. Tady je to ale trochu jinak; Obr Drásal totiž obsahuje úplně všechno, co kdy účastníci na klasickém Drásalovi nebo Obrovi jeli! Kdo pojede Obra letos, jako by jel všechny předchozí ročníky dlouhých Drásalů. A hořko-sladký bonus na závěr; přece jen jedna část – okruh se pojede dvakrát, aby byla naplněna ta šílená distance. Je tam ovšem zahrnuta zrovna ta nejtěžší pasáž, výjezd z Rusavy přes Grapy, dále na Hostýn, legendární těžký sjezd a další stoupání na Tesák a Kelčský Javorník. Ale také se to dá reprodukovat tak, že za své peníze dostane každý opravdu poctivé řemeslo. Obr je tak logicky předurčen, aby se stal navěky hlavní tratí pro ultramaratonské mistrovství České republiky. A tak se také stalo, jde o druhý ročník, po loňské premiéře na stejném místě.

Jakoby ve stínu ultramaratonu zůstává klasický Drásal, těžká a krásná „stodvacítka“, její parametry jsou pro letošek stanoveny na 117 km a 3920 m.  A vůbec si to nezaslouží, protože právě ta je tím závodem, který píše dlouhou, fascinující, pětadvacetiletou historii akce. Že je Drásal uznávanou destinací a srazem těch nejkvalitnějších sportovců máme podloženo faktem, že je opět zařazen do UCI MTB Marathon Series. A tímto takzvaným oslím můstkem se dostáváme ke druhé, neméně zásadní novince. Je to rozložení všech startů na rozličných distancích do dvou dnů. Sobota bude, netradičně na poměry KPŽ, patřit pouze dvěma nejdelším distancím a je to dobře. Sobotní program bych tentokrát jistě nenazval předkrmem. Podle mého je sobota hlavním menu a nedělní program pak může být, v podobě kratších tratí, příjemným dezertem.

 

Nedělní program nabídne celkem 3 trasy a 4 závody. Oblíbenou trasu B na 55 km /985 m, kratší závodní trasu C na 31 km/949 m a nezávodní trasu D - Fitness jízdu na 16 km/426 m, na které se nesoutěží o body ani umístění, ale její účastníci se především kochají. Po stejné trase jako účastníci trasy D vyrazí mladí bikeři ve věku 8 – 16 let na dětský maratonský závod ČD Cargo Junior Trophy Marathon. 

Ze zákulisí Drásala můžeme prozradit ještě jednu zajímavost. Organizátoři mají velký respekt k věrným účastníkům na dlouhých distancích, sami dobře vědí, jak je zejména pro amatéry těžké připravit se každoročně na takto náročný závod. Připravuje se proto platforma, na které by se tito věrní mohli střetávat, jakýsi prestižní klub, který bude čerpat z historie hostýnského zápolení, ale který bude chtít do budoucna přinést těm nejvěrnějším status vážené sportovní osobnosti, třeba i s nějakými výsadami co se týče jejich dalšího učinkování v závodě. Jsem přesvědčený, že je to myšlenka správná a těším se, jak bude naplněna. Určitě se máme na co těšit. 

Sobota se nezadržitelně blíží. Jako každý rok začínám pociťovat lehké chvění kolem žaludku, jeden z vrcholů sezony je tak říkajíc za dveřmi. Vy, kdož stále váháte, jestli sobota je ten správný den „D“ neváhejte; předpověď počasí se zdá příznivá a kdy tedy jindy, když ne dnes? Bez rozdílu výkonnosti, značky kola a kvality vybavení se na vás upřímně těší celý organizační tým Drásala a Kola pro život. A abych nezapomněl, hlavní a nejdůležitější je potkat se ve zdraví za cílovou bránou, což vám upřímně za všechny zúčastněné přeju.

 

Do závodu se můžete registrovat on-line ještě do dnešní půlnoci na www.kolopro.cz. Na všechny trasy se bude možno zapsat také na místě v pátek 29. 6. 16:00 – 20:00, na trasy ČT :D JT ještě v sobotu 30. 6. od 8:00 do 11:40, na trasy B, C, D, ČD Cargo JTM v sobotu 30. 6. 8:00 – 17:00 nebo v neděli 1. 7. 8:00 – 10:30.

 

Text: Tomáš Přibyl
Foto: Miloš Lubas

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest