Epický rok 2020

Autor

Zatímco v minulém roce slavilo Kolo pro život kulaté 20. narozeniny a toto téma bylo jedním z nosných pilířů celé sezóny, v letošním 2020 roce jsme si pro vás připravili další, extrémně zajímavé téma, přímo ze srdce MTB života. V průběhu Epického roku KPŽ 2020 vás chceme a budeme aktivně zapojovat do centra dění dvou top etapových závodů na horských kolech. CAPE EPIC a EPIC ISRAEL. U příspěvků, článků a materiálů budeme používat #epickekoloprozivot.

Epický rok 2020

S oběma projekty se nám podařilo navázat úzkou spolupráci, na což jsme právem hrdí. Momentálně potvrzený český tým, který vyrazí v březnu do Afriky, má hodně společného s KPŽ. O tom ale až níže v článku. Druhý zmiňovaný projekt, EPIC ISRAEL, se koná v říjnu a jak jsme oznámili již v prosince na webu a sociálních sítích, dva týmy z řad účastníků Kola pro život zde budou startovat. Více v článku zde. Naším cílem je přinášet vám informace z kruciální přípravy jednotlivých jezdců i týmů, nejčerstvější materiály z místa konání, prostě být s vámi u toho. Pojďme si nyní představit první z našich zastávek.

CAPE EPIC

CAPE EPIC je osmidenní etapový závod dvojic pořádaný v Jihoafrické republice už od roku 2004. Jde o oficiální závod pod záštitou Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Trasa se průběžně mění, letos bude měřit celkem 647 km s 15,5 kilometry převýšení. Typickým povrchem jsou skalnaté zpevněné cesty, ale na přetřes přijdou i polní cesty, písek a malé stezky všeho druhu. Závod se bude konat od 15. do 22. března, startovné činí 6290 amerických dolarů, což z něj dělá elitní závod profesionálů se sponzory v zádech.

Etapy

Pro začátek je zde dvacetikilometrový prolog se slušnými 600 výškovými metry, ale to je jen tak pro zahřátí. Další dny čeká závodníky okolo 90 km s 2000 m stoupání, někdy je to o fous méně. Například poslední den má jen 66 km, ale den šestý, přinese nepříjemných 95 km s 2300 m stoupání s celkem šesti (!!) vrcholy. To vše ve vedru, prachu a pouze s třemi občerstvovacími možnostmi. Žádná projížďka růžovým sadem. Prostě CAPE EPIC.

Favorité 

Horkými favority letošního ročníku je tým složen z olympijské vítězky Jenny Rissvedsové s Annikou Langvadovou, která vyhrála pětkrát z pěti startů. Slušná bilance. Jenny také není žádným nováčkem, v rámci tréninku si střihla CAPE EPIC spolu s Thomasem Frischknechtem před třemi lety. Loni vyhrál bombarďák Nino Schurter s Larsem Forsterem, jen o sedm minut pomalejší byl pár Manuel Fumic s Hanriquem Avancinim. Devátý dojel pravidelný český účastník a ambasador 2020 KPŽ Kristián Hynek s Norem Petterem Fagerhaugem. Jednu etapu pro sebe dokázal urvat i Ondřej Cink se svým kolegou Sergiem Manteconem. Matadorem etapového závodu je i Jaroslav Kulhavý, vyhrál už třikrát, naposledy v roce 2018, kdy měl v patách právě zmiňovaného Kristiána Hynka. Loni ale neměl šanci ukázat své schopnosti, jeho kolega Sam Gaze po zranění odstoupil ze závodu. To ale není jediná česká stopa! Za zmínku stojí partnerství CAPE EPIC s výrobcem plášťů Mitas sídlícím v Náchodě. 

Česká stopa

Výraznou českou stopou s rukopisem Kola pro život bude v Epickém roce 2020 český tým složen z jednoho z majitelů projektu KPŽ Davida Trávníčka a Martina Zeithammera, elitního českého hobby bikera. Tato dvojice se společně sjíždí druhým rokem, v roce 2018 společně poprvé ochutnala Izraelský EPIC a nyní před nimi leží výzva nejtěžší, obstojí? 

Řeč čísel

Závod ze 700 párů nedokončí zhruba 10% závodníků, ať už z fyzických nebo technických důvodů, což svědčí o dobré připravenosti všech účastníků. Existuje klub závodníků, kteří aspoň třikrát dokončili závod. Mezi 1518 z nich patří i již zmiňovaný Kristián Hynek, Jaroslav Kulhavý, Otta Matoušek či Jan Gábriš. Nejčastěji na startu potkáte místní jezdce, druhou nejčastěji zastoupenou komunitou jsou Španělé, asi z 10%. Dále je pak hojně zastoupeno Švýcarsko. Vzhledem k náročnosti a převažujícímu povrchu startuje přes 95% závodníků na celoodpružených kolech. Trojpřevodník a podobné starší kousky jsou zde naprostou výjimkou, napočítáte je na prstech jedné ruky a ještě zbyde. Zásadní je i vybavení. Brýle se speciálním sklem do trailů a prachu má snad každý, drtivá většina startovního pole má pak k dispozici GPS zařízení, na wattech šlape cca půlka startovního pole. Součástí týmů bývají též mechanici a fyzio.

Média a partneři

Generální mediální partner Kola pro život, ČESKÁ TELEVIZE, vypraví do místa konání vlastní štáb, který bude po celou dobu blízko zmíněným českým jezdcům. Z jednotlivých etap budou vznikat reportáže a všechno tak budeme mít z první ruky. Na místě je také poděkovat partnerům, bez kterých by se tyto výpravy těžko uskutečnily. Jmenovitě tým Davida Trávníčka upřímně děkuje zejména společnostem STRABAG, CARDION,MONZAS, SPORT INVEST, AVE HOTELS, CYKLOTRÉNINK, BODY SOLUTION CLINIC, WE LOVE CYCLING, KOLOFIX, POC, OAKLEY a ČESKÉ TELEVIZI. Speciální osobní poděkování patří Kristiánu Hynkovi, DÍKY!

Co dodat na závěr? Sledujte náš web, sociální sítě, přečtěte si pravidla pro účast na EPIC ISRAEL (zde) a buďte u toho s námi! V nejbližší době se můžete těšit na upřímnou zpověď jednoho ze zmíněných jezdců.

EPICKÝ ROK KPŽ startuje právě teď.

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé