Gravel bike udělá z nudných cest pestrou paletu zážitků

Autor

Předem přihlášení si vyberou prezenční místo dle trasy
a přiděleného startovního čísla. Zde obdrží sáček se
startovním číslem s nalepeným čipem, fazetami a lístky
na jídlo, pití a do tomboly.
Registrovaní na místě zaplatí příslušnou částku u okénka
pro Příchozí, kde obdrží výše zmíněný sáček.

Gravel bike udělá z nudných cest pestrou paletu zážitků

Gravel bike není přesně definován, tudíž u různých výrobců můžete narazit vlastně na odlišnou podobu kola. Zcela zásadní předností je univerzálnost či všestrannost kola, které je s ohledem na nejčastější užití mnohými cyklisty nazýváno jako štěrkolet. Jde vlastně o „silničku“ schopnou obstát i v terénu.

Gravel není jen krátkodobá móda

Historie gravel biků je stará jako cyklistika sama, neboť podle dostupných záznamů už mezi prvními koly figuroval stroj podobný dnešnímu silničnímu bicyklu s širšími plášti. Nadšenci, zejména pak milovníci silniční cyklistiky, si doma „druhá“ kola upravovali v rámci vlastní zručnosti, aby v nečase či tréninkovém mezidobí mohli užívat jízdu na nezpevněných cestách.

Výrobci se ideálů chytli a začali nabízet modely, které eliminují terénní nerovnosti a současně garantují určitý komfort v podobě vzpřímenějšího a pohodlnějšího posedu.

 

Charakteristické pro gravel bike jsou následující body:

  • jde o stroj s širokými plášti mnohdy přesahujícími limit mezinárodní cyklistické federace pro cyklokrosová kola (33 milimetrů)
  • přední i zadní vidlice je širší právě kvůli velikosti pneumatik
  • je těžší, robustnější a pevnější, aby lépe odolal při jízdě v terénu
  • odlišná geometrie si dává za cíl pohodlnější posed ve srovnání s klasickým silničním kolem
  • má více položenou vidlici, při dosažení vyšších rychlostí je tudíž stabilnější

Jednoznačnou výhodou gravel biku ve srovnání s horským kolem je dynamičtější jízda. Samozřejmě narazíte na určité limity, které pro MTB neplatí, ale na druhou stranu stezky, kde se v sedle horského kola zalykáte nudou, ale na kole silničním jsou nepokořitelné, se na gravel biku stanou zábavnými a přinesou pestrou paletu zážitků.

Je samozřejmě jen na každém z uživatelů, do jakého terénu se na gravel biku odváží, nicméně je třeba pamatovat na pevné vidlice, s nimiž nelze absolvovat vše, co na kole horském. Zdolávat kořeny, kameny a kozí stezky v odlehlých oblastech pochopitelně možné není.

 

Samozřejmě je přípustné nasadit na gravel bike hladké pláště nebo dokonce použít galusky, čímž „vyrobíte“ silniční kolo a klidně si můžete užít vyjížďku po asfaltu, nicméně se musíte smířit s omezením rychlosti, aerodynamiky a požitku z akcelerace.

Jde vlastně o ideál pro milovníky cyklistiky, kteří volí spíše štěrkové cesty, nevyhledávají dramatická stoupání či klesání v krkolomných terénech a doma mají buď kola treková, nebo střídají silniční a MTB.

Cyklokrosové kolo? Kdepak

Platí, že gravel bike není klasickým cyklokrosovým kolem, za které je mnohdy považován, neboť není primárně stavěn na přibližně hodinu trvající závod, ale na jízdu umožňující strávit v sedle klidně i několik hodin nebo několikadenní výlet. I proto si výrobci hrají při výrobě rámů s milimetry, aby uspokojili přání zákazníků.

Pokud jste požitkáři, na horském kole se hlavně kocháte krajinou a volíte stezky či nezpevněné cesty, které jen občas krapet vyšperkujete několikaminutovým adrenalinovým zpestřením v lese, a současně si rádi čas od času dopřejete radost z rychlosti, ovšem úzkostlivě se vyhýbáte silničnímu ruchu, rozhodně je gravel bike dobrá alternativa.

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé