Helma jako základ bezpečné jízdy

Autor

Už jste si někdy zkusili vyrazit ven na boso? Možná ano, konečně, může to být pro vaše zdraví užitečné a prospěšné. Nicméně v zimě vás podobná věc asi nenapadne a boty si vezmete. Podobně se chováte i v autě, kde si bez dlouhého přemýšlení připínáte pásy. A stejně tak samozřejmé by pro každého cyklistu mělo být i to, že ještě, než šlápne do pedálů, nasadí si helmu. V dnešním článku se zaměříme na to, jak vybrat tu nejlepší ochranu hlavy právě pro vás.

Helma jako základ bezpečné jízdy

Omluvte nás, když začneme úvodní řádky poněkud didaktickým stylem, ale považujeme to za naprosto klíčové. Nikdy, ale opravdu nikdy, se nevydávejte na kolo bez helmy. A to ani když jedete jen na nákup do vedlejší dva kilometry vzdálené vesnice. „Ale vždyť je to jen kousek, navíc po rovině, kde nic nejezdí,“ řeknete si možná. Ale právě to se vám může stát osudným. Nehoda, za kterou nenesete žádnou vinu, se může stát kdykoliv, kdekoliv a za okolností, které kolikrát ani nemůžete předvídat. A že jedete pomalu? Věřte, že už při pádu v patnáctikilometrové rychlosti na hlavu, mohou být následky pro vaše zdraví fatální.  

Kategorie helem

Stejně, jako je tomu u kol, i helmy dělíme na ty, které využijeme při silniční nebo horské cyklistice. V prvním případě jde o helmy, které mají hodně otvorů pro odvětrávání a jejich váha je co nejnižší. V druhém má helma navíc štítek, je mnohem robustnější, prostorů pro odvětrávání zde není tolik. Zvláštní kategorií jsou BMX helmy, kde odvětrávání není tím nejdůležitějším prvkem, zato je kromě horské cyklistiky bez problémů využijete například na inline brusle či skatebording. 

Tradičním dělením jsou pak kategorie dětské, dámské, pánské či unisex helmy.

Podle čeho vybírat

Vždy pamatujte na to, abyste se nikdy nenechali nalákat na nákup levné helmy, která však bude postrádat bezpečnostní certifikáty. 

V prvním případě je třeba se zaměřit na správnou velikost. Opět zde platí, že u různých výrobců najdete údaje, podle kterých se můžete orientovat, vždy si ale konkrétní helmu vyzkoušejte osobně, nesmí vám být příliš volná ani vás nikde tlačit. Velikost si samozřejmě můžete korigovat upínacím mechanismem v zadní části helmy.

Druhým důležitým ukazatelem je konstrukce a váha helmy. Velkou pevností a nízkou hmotností se pyšní karbonové, hliníkové nebo kevlarové konstrukce. Helmy jsou vybaveny polstrováním, které se může u různých typů výrazně lišit, což následně ovlivní váš pocit z jízdy. Váha helem se pohybuje většinou kolem 200 gramů.

Třetím bodem je odvětrávání. Již jsme zmínili, že nejlépe jsou na tom v tomto ohledu helmy pro silniční či krossovou cyklistiku. Tento prvek je důležitý především v horkých letních dnech, kdy vám zajistí, že nedojde k přehřátí a následným zdravotním problémům.

Jak správně nosit helmu

Co na tom může být těžkého? Máte pravdu, nic. Přesto existuje hodně cyklistů, kteří ji nosí nasazenou tak, že jim v případě nehody poskytne jen minimální nebo žádnou ochranu. Ve správné pozici musí být helma umístěna na hlavě vodorovně, štítek či přední část helmy by měly zasahovat zhruba doprostřed čela. Nezapomínejte zapínat řemínek pod bradou, jeho vůle by měla být taková, aby byl mezi jím a bradou prostor na maximálně dva prsty. A jak poznáte, že máte helmu správně nasazenou? Rozepněte pásek pod bradou a předkloňte se. Pokud helma i v této pozici na hlavě drží, pak je vše v pořádku.

Důležitá otázka. Kolik za to? Jak již jsme zmínili, velikým obloukem se vyhněte levným helmám postrádajícím patřičný bezpečnostní certifikát. Helmy seženete v cenové hladině od tisícikoruny až po třeba třináct tisíc korun. Do takových částek se rozhodně pouštět nemusíte, kvalitní helmu seženete do dvou tisíc korun, rozhodně se ale v tomto případě nevyplatí šetřit.

Kdy helmu vyměnit?

Tady buďte velmi opatrní. Když jste již měli tu smůlu a vyzkoušeli si kvalitu vaší helmy při nehodě, nenechte se zmást tím, že na jejím povrchu je jen drobný šrám či odřenina. Dnešní přilby jsou navrhovány tak, že jejich vnitřní konstrukce absorbuje veškerou energii, a ta praskne. To však na povrchu neuvidíte, helma ale přestává plnit svou funkci a vy tak rozhodně neváhejte a pořiďte si novou. A i když jste neměli žádnou nehodu řadu let, i v takovém případě helmu zhruba po pěti letech vyměňte. Na její povrch totiž působí přírodní vlivy ať již UV záření či střídání teplot, což způsobuje degeneraci materiálu a helma tak ztrácí své absorpční schopnosti.

Přejeme vám mnoho spokojených kilometrů bez nehod a pádů. 
 

Cyklistický slang: Víte, jak se jede kolotoč a proč netrefit dřevo?
Autor

„Byl to fakt utahovák, úplně jsem zgumovatěl, chvilku jsem byl v balíku, ale pak už jen na gumě. A i když jsem jel podlahu, neuvisel jsem to.“ - „Tak hlavně, že jsi si neustlal, já zase jel tužku.“ Pokud nejste z těchto vět moudří, nemusíte klesat na mysli. Právě jste si přečetli hypotetickou rozpravu, kterou byste mohli zaslechnout během vzájemného rozhovoru dvou bikerových nadšenců. A na cyklistický slang se v dnešním článku zaměříme.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest