Horolezec v sedle

Autor

Radek Jaroš se stal 15. horolezcem na světě a prvním Čechem, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku. Nově se stal ambasadorem projektu Kola pro život. Kromě horolezectví má slabost pro cyklistiku a další sporty. Stále aktivně sportuje, trénuje a zajímalo nás, jak a zda preferuje bike či silničku? 

Horolezec v sedle

1) Radku, dokázal jsi jako první Čech a teprve patnáctý na světě dosáhnout všech 14 osmitisícových vrcholů světa bez použití kyslíkového přístroje. To je „mazec“. Co to pro tebe osobně znamená? 

Pro mě jde o naplnění lásky k horám a touhy pohybovat se v místech, o kterých jsem si četl jako malý kluk. Tehdy mě ani ve snu nenapadlo, že bych i já mohl jednou navštívit tato místa, o nichž jsem četl v knize „Himalájští tygři“. A samozřejmě cítím obrovskou hrdost. Jsem vlastně jediný člověk ze země bez vysokých hor, který toto dokázal a určitým způsobem se zapsal do historie horolezectví. To asi musí potěšit každého, kdo zdolává výšky… 

2) V roce 2014 jsi úspěšně vystoupil na poslední, čtrnáctou osmitisícovku – K2, a zapsal ses tak do síně slávy světového horolezectví. Nicméně nebylo to tzv. bez ztráty kytičky, tuším, že jsi přišel o prsty na nohou. Drsné. Přesto tvá láska k (horo)lezectví zůstala? 

Hory jsem v žádném případě milovat nepřestal. A to ani v období dvou let po Annapurně, kde jsem přišel během výstupu k omrzlinám. Načež následovalo 9 operací a amputace 11 a půl článků na prstech obou nohou. Beru to jako DPH, které jsem zaplatil za těch 20 let strávených na expedicích a v extrémních himalájských výškách. Bohužel znám desítky, možná stovky horolezců, kteří měli podobný sen, nesplnili si ho a zůstali právě v těch horách. Ale musím říct, že horolezci v žádném případě nejsou sebevrazi, ani mentálně narušení lidé. Naopak, díky tomu, co v horách prožíváme, si dokážeme života vážit a užívat každého dne, který je nám dán.

3) Horolezectví je velmi komplexní sport, vyžaduje mnohé dovednosti, fyzickou připravenost i psychickou odolnost. Jak vypadá tvůj trénink? 

Já bych z toho nedělal žádnou vědu. Základem je milovat sport a pohyb. A to oboje jsem díky svým rodičům měl v sobě od dětství. Do 18 let jsem hrál nejvyšší ligovou soutěž dorostu ve volejbalu. V Novém městě na Moravě, kde jsem vyrůstal, jsem měl obrovské štěstí na trenéra. Trénovali jsme v podstatě každý den. A protože mě sport přirozeně bavil, neměl jsem a nemám žádný problém trénovat denně až do teď. Když jsem lezl na osmitisícovky, šlo především o vytrvalost. A tu jsem získával při běhu, na běžkách, na kole, na divoké vodě, mořském kajaku, v posilovně, skalním lezením… Prakticky jsem nikdy nepřestal sportovat a díky tomu jsem byl neustále ve slušné fyzické kondici. Protože dělám věci, které mě baví, hlava v tom nevidí žádný problém. Psychologa jsem nikdy nepotřeboval.

4) Proč horolezec jezdí na kole? Zapojuješ do tréninku i cyklistiku? A do jaké míry? 

Kolo jsem proháněl od dětství. Měl jsem hrozný kostitřasy. Ale někdy v 18 letech se mi podařilo koupit v Tuzexu za bony první kolo favorit. Když v polovině 90. let nastoupila éra horských kol, ihned jakmile jsem se na jednom vypůjčeném poprvé svezl v terénu, prohlásil jsem, že „bez horského kola se nedá žít!“ A druhý den jsem si ho šel koupit. Na přelomu tisíciletí jsem měl čtyři operace kolen. Musel jsem omezit běhání nasucho a fyzičku do sebe bušil jiným způsobem. Ale upřímně, jezdil jsem 30, maximálně 60 km v rámci tréninku. Až teprve po omrzlinách na Annapurně jsem se dostal k opravdovým cyklistům. Desetidenní soustředění na Mallorce, v Toskánsku, Alpách, Pyrenejích. Svoji první denní etapu dvoustovku jsem dal v padesáti letech.

5) Radku, silnička nebo bike? Případně jaké odnože cyklistiky jsou tvůj „šálky kávy“? 

Oboje! Ale je pravda, že víc jezdit na silničce jsem začal až v době, kdy jsem se účastnil závodů na horských kolech. Cyklisti mi vysvětlili, že prvně je potřeba najezdit kilometry, objemy a teprve potom ladit formu v terénu. A musím říct, že jsem si silničku, kterou jsem předtím tak neprožíval, zamiloval. Rychlost a lehkost pohybu je nádherná. Jak válíte krajinou. Ale horské kolo má zase jinou krásu. Stojíte někde na kopci a koukáte na hřeben naproti. A stačí se jenom spustit z kopce jakoukoli cestou, případě i necestou se vydat dál a za chvíli jste na hřebenu, na který jste se nedávno dívali. To všechno v polích, loukách a lesem. Nádhera, volnost, svoboda.


6) Jaké jsou tvé plány a výzvy pro tento rok? 

Po slabší, vlastně nejslabší cyklistické sezóně loňského roku, bych chtěl jezdit co nejvíc na obou kolech. Ale je to těžký, protože jsem vyznavačem pohody a tepla na kole. A mám filozofii, že jezdím od 15 °C výš. Takže jsem zatím byl za cyklistikou v dubnu v Chorvatsku a u nás jsem poprvé vyjel včera…
Pokud jde o lezení, vracím se ke kořenům. To znamená ke skalnímu lezení. Co se týče vyšších hor, můj nový projekt „15 nejzelenějších hor planety“ před třemi lety zastavil covid. A ještě ani loni na podzim jsem se na Havaj, kde jedna z těch hor leží, kvůli očkování nedostal. Možná na přelomu tohoto roku vyrazím na Nový Zéland a na jeho nejvyšší horu Mount Cook.


7) Stal ses ambasadorem KPŽ. Plánuješ se postavit na start některých závodů? 

Jak už jsem říkal, začínám letos na kole teprve jezdit. A protože mám spoustu jiných sportovních zájmů, forma, pokud se vůbec nějaká dostaví, poroste pomalu. Stejně tak mám kalendář plný různých akcí. Ale věřím, že v druhé polovině sezony nějaký závod objedu. A to i přesto, že jsem si před pár lety řekl, poté, co jsem absolvoval slavný osmidenní MTB závod Crocodile Trophy v Austrálii, že nasazuji ježdění stylu „no race“. Tak uvidíme...


Zajímavé odkazy
www.radekjaros.cz 
 

Pojeďte na cyklistický kemp s FTVS UK + kurz dráhové cyklistky - Vzdělání, praxe, osobnosti
Autor

Patříte mezi milovníky cyklistiky, trávíte v sedle volné chvíle, závodíte, ale chcete se posunout dále? Nejen výkonem, ale rádi byste získali nové poznatky, zkušenosti od profesionálů a odborníků? Učit se sport není ostuda! Naopak, pojďte se školit od těch nejlepších. Proto Fakulta tělesné výchovy a sportu ve spolupráci s partnery připravila cyklistické kempy pro zájemce o vzdělání v oboru cyklistika se zaměřením na praxi. Letošní novinkou je také denní kurz dráhové cyklistiky. 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest