Jak a kdy začít učit dítě jezdit na kole

Autor

Jízda na kole je především o radosti z pohybu, o vnímání rychlosti, zábavě a možnosti se přesunout z místa na místo rychleji než po vlastních nohou. S jízdou na kole není potřeba nějak zásadně otálet, protože motorické schopnosti se v raném věku dobře učí.

Jak a kdy začít učit dítě jezdit na kole

S odrážedlem nemůžete udělat chybu

Základní motorika se nejlépe naučí na dobrém odrážedle, což je vlastně nejmenší dětské kolo, ale bez možnosti šlapání. Dítě na něm snadno udrží stabilitu, protože se opírá nohama o zem, a získá tak postupně dovednost jezdit na dvou kolech a držet rovnováhu. Přechod na kolo se šlapáním je pak mnohem jednodušší.

Nesnažte se přechod na klasické kolo uspěchat, největším problémem totiž nebývá schopnost držet rovnováhu, ale pochopit, že se musí šlapat, jinak kolo nejede. Pokud tedy dítě udržíte trochu déle na odrážedle, můžete se prakticky vyhnout tomu, že by pak muselo na kole určitou dobu jezdit s pomocnými kolečky, která právě naopak dítě odvádí od již nabyté schopnosti držet rovnováhu. Navíc závody odrážedel jsou např. v seriálu Kola pro život velmi populární a děti si při nich užijí spoustu legrace a zábavy.

Nešetřete na pořádném vybavení

Vhodné vybavení je důležité – dobrá obuv a cyklistická přilba pak nezbytností! Nejčastějším prohřeškem je snaha „ušetřit“ a koupit kolo i s vybavením tak, aby dítěti déle vydrželo, tzv. o velikost větší. Hlavně u kola je to největší chyba. I když se totiž může zdát, že si dítě dokáže sednout na sedlo, případně se dokáže postavit na zem, není zdaleka vyhráno. Mnohem důležitější je délka kola a tím i dosah na řídítka. Pokud tedy dítě není schopno pohodlně dosáhnout na řídítka a brzdy a s kolem zatáčet, pak se jej na takové kolo nesnažte za každou cenu posadit a nutit jej na něm jezdit. Není to bezpečné, protože schopnost ovládat kolo je mizivá, a dítěti takovou jízdu můžete spíše znechutit.

Spolehněte se na profesionály

Možností jak spojit příjemné s užitečným a umožnit svým dětem získat nejen správné základy jízdy na kole, ale i zdokonalit se v technice jízdy a rovnováze, je navšívit některou z víkendových akcí Kola pro život. V rámci doprovodného programu každé akce probíhá výuka zdarma pod dohledem zkušených odborníků.

V případě, že to s dítkem a cyklistikou budete myslet vážně a jeho radost z ježdění na kole bude tak velká a motivující, začněte se poohlížet po dětském oddíle, kde by vaše ratolest mohla své již získané dovednosti dále rozvíjet.

Pokud to bude alespoň trochu možné, vyhněte se brzké specializaci, tedy tomu, že by se dítě zaměřilo jen na jeden sport. Když se dítě soustředí pouze a jen na cyklistiku před 15. rokem života může být do budoucna fatální a radost z pohybu i z kola se může rychle vytratit.

4 pravidla, jak svému dítěti cyklistiku neznechutit

  • nejlepší začátek je odrážedlo
  • nesnažte se přeskočit velikost kola a tím „ušetřit“
  • vhodné vybavení a přilba jsou nezbytností
  • kolo je radost, na profesionální sport je času dost
Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest