Jak na očistu po podzimní vyjížďce

Autor

Cyklistika v chladnější části roku přináší zcela nový druh zážitků. Vyrazit do záplavy barevného listí, nebo dokonce do čerstvého sněhového poprašku je jedinečná zkušenost. Jen k času strávenému na kole často musíte přičíst podobně dlouhou dobu potřebnou k vyčistění svojí výzbroje a výstroje. V následujících deseti bodech poradíme, jak se pro vás údržba kola stane rutinou.

Jak na očistu po podzimní vyjížďce

Dejte tomu kartáč

Jestli jste schytali jen pár stříkanců bláta a vaše vybavení není propocené a smradlavé, klidně na vodu zapomeňte. Nechejte bláto zaschnout a druhý den jej vykartáčujte jemným kartáčem.

Výsledek možná nebude dokonalý, ale v lese módní policie nechodí a stejně při další vyjížďce nejspíš zase zmoknete. Jednou za čas generální očistě neujdete, ale proč ji podstupovat častěji, než je nutné.

Hadice je luxus, využijte ji

Pokud se vrátíte zablácení od hlavy až k patě a máte možnost použít zahradní hadici, udělejte to. Nejprve očistěte kolo, potom sebe. Ostříkejte tretry, batoh, přilbu, bundu, kalhoty… Po tomhle ledovém zásahu sice nebudete jako ze škatulky, ale zbavíte se nejhoršího a usnadníte si další práci.

Očista po podzimní vyjížďce? Pokud máte k dispozici hadici, je to velké plus.
Očista po podzimní vyjížďce? Pokud máte k dispozici hadici, je to velké plus. Foto: Michal Červený (4x)

Tretry do lavoru

Když se rozhodnete pro vyčištění treter, rozepněte šněrování, vyndejte stélky a jemně vykartáčujte boty v kbelíku s vlažnou vodou a šetrným pracím prostředkem. Boty neperte v pračce ani nesušte v sušičce, je to sice účinné, ale velmi násilný způsob péče. Nezapomeňte vyprat také vložky.

Batoh pod sprchu

Analogicky se postarejte o batoh. Ideální je opět lázeň ve vodě s šetrným detergentem, použít můžete i některý ze speciálních prostředků pro údržbu outdoorového vybavení. Po vyčištění batoh pořádně vymáchejte nebo vysprchujte (i zevnitř). Pokud materiál začíná ztrácet voděodolnost, je praní ideální příležitost k impregnaci. Podle návodu aplikujte některý z přípravků.

Na helmu s hadříkem

Přilbu postačí po vyjížďce otřít vlhkým hadrem, jednou za čas ale zaslouží detailnější péči – vyjměte výstelky a důkladně je vyperte například v mýdlové vodě nebo šetrném pracím prášku. Vyperte také upínací pásky a nebojte se při tom přilbu namočit. Stejně jako v předchozích případech pomůže nechat výstelky a popruhy pořádně odmočit.

Brýle chtějí cit

Z brýlí nejprve opatrně odstraňte hrubé nečistoty, které by mohly zorníky mechanicky poškodit. Ideálním způsobem je tekoucí voda. Dále se doporučení liší – někdo radí trochu mýdla nebo jaru a vlažnou vodu, většina výrobců však důrazně doporučuje zorníky jen vyleštit hadříkem z mikrovlákna (typicky transportní sáček). Důvodem je obava, že by chemikálie mohly narušit úpravy nanesené při výrobě na povrch skel. Pro klid duše si tedy zjistěte, co radí výrobce vašich brýlí.

Nebojte se prát

U takzvaných funkčních materiálů někdy panují přehnané obavy z údržby – uživatelé následně oblečení neperou, aby jim déle vydrželo. Pro správnou funkci je však potřeba, aby vlákna textilie i prostor mezi nimi byly čisté. Totéž platí o membránách. Praní tedy zbytečně neodkládejte.

Dodržujte základní pravidla

Při praní ale nepřekračujte výrobcem doporučenou teplotu, perte ideálně v ruce (případně zvolte co nejšetrnější program pračky), používejte jemné prací prostředky (ideálně určené na daný materiál), zapomeňte na aviváž, zapněte zipy (i suché zipy), neždímejte na vysoké otáčky, ale ani v ruce kroucením, před praním prádlo otočte naruby… Pokud si nejste jistí postupem, informujte se u prodejce nebo výrobce.

Sušte pomalu, ale ne moc

Ať už jde o boty, batoh nebo funkční oblečení, hlídejte si teplotu sušení, protože především lepené švy se poškodí velmi snadno. Schnutí bot urychlete raději starými novinami nacpanými dovnitř (pomohou nasát vlhkost) než tím, že umístíte tretry na topení. Schnutí ale zas nesmí být příliš pomalé, aby nedošlo k růstu mikroorganismů. Sluníčko už příliš nepomůže, a tak se blízkosti tepelného zdroje nevyhneme. Jen pozor na přiměřenou vzdálenost! Sušičku používejte jen v případě, kdy to výrobce oblečení schvaluje.

Impregnace je nedílnou součástí údržby cyklistického vybavení.
Impregnace je nedílnou součástí údržby cyklistického vybavení.

Impregnujte!

Textilie ztrácející kýženou voděodolnost nemusí skončit v popelnici. Existuje spousta různých impregnačních prostředků, které dokáží vlastnosti materiálu obnovit. Záleží při tom hlavně na kvalitě a vhodnosti typu impregnačního produktu (existuje mnoho druhů pro aplikaci ve spreji i v lázni). Zjistěte, který je vhodný pro daný materiál a postupujte podle instrukcí výrobce. Impregnace nejen zlepšuje odolnost vůči vodě, ale většinou také omezuje ulpívání nečistot.

FOTOREPORTÁŽ: Cyklokrosu v Táboře vládli Nizozemci, oslnila Hladíková
Autor

Nizozemská dominance! Šestý díl světového poháru v cyklokrosu v Táboře tvořilo druhou listopadovou neděli pět závodů. Čtyři z nich ovládli závodníci z Nizozemska. Českou trikoloru dovezla nejvýše Kateřina Hladíková, která mezi juniorkami finišovala čtvrtá.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé