Jak nastavit trénink na trenažeru s aplikací ROUVY?

Autor

Pokud jste se rozhodli zlepšit svoji zimní cyklistickou přípravu a lépe se tak připravit na hlavní sezónu, tak trénink na trenažéru s aplikací ROUVY je ideální volbou! Máme pro vás pár zásad jak začít.

Jak nastavit trénink na trenažeru s aplikací ROUVY?

V předchozím článku jsme si popsali, jaké vybavení k tomu potřebujete. Zásadní je chytrý trenažér, aplikace ROUVY a připojení k internetu. 
 
Při vytváření uživatelského účtu je důležité správné zadání vaší váhy. Je třeba uvést pravdivý údaj, jelikož se podle něj bude dále řídit zatížení při virtuální jízdě a tréninku.
V nastavení profilu zadáte i vaše bližší údaje. Pokud trénujete častěji nebo i závodíte, pak byste měli absolvovat lékařskou prohlídku spojenou se spiroergometrickým testem. Ten určí přesné hodnoty, podle kterých se můžete dále řídit. Pokud je neznáte, aplikace dosadí automaticky průměrné hodnoty dle vašeho věku. 
VO2MAX je důležitý ukazatel pro vytrvalostní sport. Hodnota se stanový obvykle při lékařském vyšetření a vyjadřuje maximální množství kyslíku, které tělo dokáže během aktivity využít. Měří se v mililitrech kyslíku spotřebovaného za minutu na kilogram tělesné hmotnosti (ml/kg/min). 


Klidový tep se se měří ráno, ihned po probuzení ještě v posteli. Pokud nemáte sporttester, počítejte údery srdce za minutu 3 až 4 dny za sebou. Hodnota se bude v čase měnit podle vašeho aktuálního zatížení a stresu organismu. 


Maximální tepovou frekvenci můžete stanovit pomocí vzorce: 208 - ( 0,7 x věk ). Pro začátek tato hodnota stačí. Posléze vysledujte z tréninků v maximální intenzitě anebo z lékařské prohlídky. 


Výkonový práh (FTP – Functional Threshold Power) nejvyšší možný výkon, který je člověk schopen vydat po dobu 60 min. Dá se stanovit tak, že průměrný výkon ve wattech za 20 minut maximálního úsilí vynásobíte koeficientem 0,91. Při prvním delším tréninku s aplikací ROUVY, který bude přes hodinu, vám aplikace spočítá a nastaví FTP aktuální. 

Od FTP prahu se odvíjí tzv. Výkonnové (wattové) zóny
Vyzkoušejte si FTP a spočítanou hodnotu zadejte v nastavení svého profilu. ROUVY poté automaticky dopočítá vaše zóny podle % FTP.
 

 

Tréninkové zóny (srdeční frekvence). Pokud je nemáte stanoveny od sportovního lékaře nebo trenéra, pak budou odvozené od vašeho maximálního tepu.

Teď už nic nebrání začít s první virtuální vyjížďkou. Nejprve si spárujte aplikaci s trenažerem a snímačem tepové frekvence. Pro příště si to aplikace zapamatuje. 

V aplikaci ROUVY AR si můžete vybrat trasu z bohaté nabídky, a to v tréninkovém nebo měřeném modu. 

 

Můžete si vybrat svého virtuálního partnera, s kterým trénink absolvujete. Je tu i velká nabídka online závodů, které můžete absolvovat pro zpestření tréninku a posouzení výkonnosti. 

Dbejte na ekonomiku šlapání. Vaše kadence by se měla pohybovat mezi 90 až 110 otáčkami. V kopcích a silových intervalech by neměla klesnout pod 60 otáček za minutu. 

 

V levém horním rohu se vám zobrazují následující hodnoty:

  • momentální výkon ve wattech
  • tréninková zóna 
  • aktuální výkon ve wattech na kilogram 
  • kadence (počet otáček za minutu)
  • momentální rychlost 


Hned pod nimi je zobrazen detail profilu tratě v úseku, kde se momentálně nacházíte. Detailně tak vidíte, jak velký sklon bude následovat. Informace je důležitá pro správnou volbu převodů! 
Následuje seznam jezdců okolo vás, seřazen podle odstupů. Můžete tak sledovat, jestli své soupeře dojíždíte, nebo zda ztrácíte.

Pokud berete trénink s ROUVY jako přípravu na letní závodní sezonu, je dobré zařadit do svého týdenního tréninkového plánu i jiné sportovní aktivity než pouze trenažer. Jistá variabilita v tréninku vás lépe připraví na sezonu, kterou často objedete celou pouze v sedle.

Příklad tréninkového týdne pracujícího člověka: 

  • Pondělí: volno, případně regenerace, strečink, fyzioterapeut.
  • Úterý: ROUVY, silovější, intenzivnější trénink. Kopcovitá trasa (1 až 1,5 hodiny), například Tour des Stations, Croix de Coeur.
  • Středa: fitness, hry, plavání a podobně.
  • Čtvrtek: ROUVY, silová vytrvalost. Trasa se zvlněným terénem (1 až 1,5 hodiny), například Cape Naturaliste.
  • Pátek: volno.
  • Sobota: vytrvalost, běh, bike, lyže, celkem 2 až 3 hodiny. Varianta ROUVY – delší, rovinatější trasa (1 až 2 hodiny), např. Ironman Canada
  • Neděle: vytrvalost, bike, lyže, bruslení a podobně.

Aplikace ROUVY je propojena s dalšími tréninkovými platformami (STRAVA, Trainingpeaks apod.) 
Ve vašem profilu můžete nastavit propojení. Vaše tréninky se pak automaticky uloží. Pokud trénink rádi podrobněji analyzujete, pak můžete využít propojení ROUVY s Trainingpeaks ke stavbě vlastních tréninků, intervalů, silových úseků a podobně. Ideální je to v případě, že spolupracujete s trenérem, který vám může nastavit trénink podle vašich dispozic a zároveň vidí, jak se vám trénink povedl.

Pro trénink můžete využít obrovské množství tras z celého světa z ROUVY databáze. Můžete jet etapy Tour de Suisse, Vuelty, Ironmana anebo se projet po Šumavě a vydat se na Boubín. 

V ROUVY si budujete kariéru, profil, vedete si tréninkový deník a můžete plnit nejrůznější výzvy. Motivaci k tréninku zde najdete snadno. Mezi další benefity patří také odměny, které můžete vyhrát – například slevu do partnerského obchodu Santini obdrží každý, kdo dokončí kariérní level. 

Nejde jen o monotónní šlapání na trenažeru. ROUVY je zcela jiná dimenze cyklistického tréninku. Na ROUVY nejezdíte sami – můžete se přidat k jezdcům z celého světa.

Po dokončení každé jízdy s ROUVY se vám objeví tabulka s údaji uplynulého tréninku. Jejich význam pro další výkonností růst probereme příště.

Lutovský

 

ROUVY

Autor ROUVY

INDOOR CYCLING REALITY
Aplikace pro virtuální trénink
www.rouvy.com

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest