Jak se chovat po sezoně?

Autor
Jak se chovat po sezoně?

Posezonní odpočinek

S nástupem vládních opatření se dá letošní sezona považovat za definitivně ukončenou, a tak pomalu přichází období příprav na tu nadcházející. Než se ale vrhnete znovu do tréninku, věnujte nějaký čas odpočinku a regeneraci a využijte naplno potenciál tohoto období.

Dejte si alespoň týden přestávku od kola

V sedle jste během roku strávili času dost, alespoň týden si odpočiňte. Poté si vyrazte jen tak s rodinou nebo přáteli na výlet, nehoňte kilometry a jízdu si užívejte.

Dovolte si, čemu jste se v sezoně vyhýbali

Výkonnostní sport spočívá v disciplíně, tu během off-season období povolte a dopřejte si cokoliv, na co máte chuť. Nehlídejte si váhu, chvíli neřiďte svůj život podle striktního harmonogramu.

Věnujte se rodině a domácnosti

Zkuste během této doby strávit co nejvíce času s vašimi nejbližšími. Tímto jim poděkujete, že vás během sezony podporovali, respektovali, že trávíte na kole volný čas a během víkendů objíždíte závody. Věnujte čas činnostem, které vyladí chod vaší domácnosti.

Vyzkoušejte jiné sporty

Pokud vám bude pohyb chybět, podnikněte sportovní aktivity, na které jste během roku neměli čas. Soustřeďte se na sporty, které spočívají ve hře, nikoliv čistě fyzickém přemáhání – ať už to bude tenis, fotbal, golf, volejbal nebo třeba badminton. Pokud vás kolektivní, míčové, ani raketové sporty nebaví, zacvičte si alespoň doma.

Dbejte na své zdraví

Aby vaše tělo mohlo regenerovat, musíte být zdraví. Proto si neustále hlídejte dostatečný příjem vitamínů a zbytečně se nevystavujte riziku jakéhokoliv onemocnění. Zároveň, pokud vás v průběhu roku omezovala bolest určité partie, teď se zaměřte na její odstranění. Čím dříve vyhledáte obornou moc, tím lépe.

Vraťte se plně dobití

Výsledkem této přestávky by mělo být plné dobití energie a motivace před další sezonou. Jakmile se budete cítit plně připraveni, obujte se znovu do tréninku.

Zimní sporty pro cyklisty
Autor

Zimní počasí není k cyklistice zrovna přívětivé, nikomu z nás se během tohoto období nechce trávit v sedle kola tolik času jako v létě, naštěstí se dá využít k udržení formy řada jiných sportů. Které slouží jako nejlepší kompenzace cyklistiky?

Pokračovat ve čtení

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé