Jak se chovat v nouzovém stavu

Autor

Pravidla, která platí pro nouzový stav, znamenají značné omezení pro velké množství volnočasových aktivit. Nicméně stále zbývá řada možností, co smíme podniknout – a jelikož pohyb na čerstvém vzduchu je pro silnou imunitu i mentální pohodu stěžejní, pojďme si ukázat, čím bychom se měli řídit, a to především, pokud chceme vyrazit na kolo.

Jak se chovat v nouzovém stavu

cesty za účelem pobytu v přírodě nebo parcích

Mezi výjimky vztahující se k zákazu vycházení patří cesty do přírody, parků a pobyt tam. Cíl opatření tedy nespočívá v tom být měsíc zavřený doma a žádný z venkovních sportů není výslovně zakázaný. Během procházek, cyklo vyjížděk či jiných aktivit se však musíme řídit následujícími pravidly:

- činnost vykonávejte ve společnosti osob z vaší domácnosti, nebo pouze s jedním dalším člověkem

- v případě, že se nacházíte na frekventovaném místě, například v městském parku, dodržujte dvoumetrové rozestupy od ostatních, nebo mějte zakrytá ústa a nos

pravidla pro cyklisty

Jízda na kole se dá samozřejmě zahrnout pod výše zmiňovaný pobyt v přírodě. Správně byste tedy měli při vyjížďkách dodržovat pravidlo o počtu lidí, s kterými na kolo vyrazíte, tedy ve dvojici, nebo s osobami z vaší domácnosti a při průjezdu frekventovanými místy mít zakryté dýchací cesty.

 

 

 

 

 

 

takže na kolo v roušce?

Jen málo cyklistů si na kolo bere respirátor či roušku a ukázněně si ji nandá pokaždé, když mine kohokoliv s menším rozestupem než dva metry. Představa samotného nasazování ústenky s přetahováním gumiček přes uši, při níž může dojít ke ztrátě kontroly nad řízením kola, se zdá riskantnější pro všechny zúčastněné než potencionální riziko nákazy. Z hygienického hlediska se navíc souvislé dýchání přes roušku nebo šátek nejeví jako velká výhra. Jak bychom se tedy měli na kolo vybavit, když se nám racionálním pohledem zdá, že není důvod jezdit jinak než s odkrytým obličejem? Mimo město opravdu není opodstatněné vyjíždět v roušce, a to především, pokud vyrážíte sami. Jak se ale zachovat, když projíždíte po frekventované cyklostezce, parkem nebo jiným turisticky vyhledávaným místem?

Mohli bychom sáhodlouze spekulovat, jestli to má opodstatněný důvod, vždyť šance přenosu virů na kolemjdoucí se zdá naprosto minimální. I přesto buďme disciplinovaní, zastavme a nasaďme si roušku či šátek. Nechceme svým jednáním znevýhodňovat ostatní, natož vířit už tak zneklidněné vody. Koneckonců to není takový problém, a přece jen v současnosti nalezneme odvětví a skupiny lidí, kteří strádají mnohem více než cyklisté.

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé