Jak vybrat kolo pro malého bikera nebo bikerku?

Autor

DĚTSKÁ KOLA NEJSOU ZMENŠENINY TĚCH VELKÝCH 

Ruku na srdce: Kolik času věnujete vy sami výběru své silničky nebo biku? Řešíte jistě geometrii rámu, hmotnost kola, komponenty a mnohé další parametry. Což je jistě správný postup. Ale jste tak komplexní i v případě vašich dětí? Možná nemáte potřebné informace nebo vás tento úhel pohledu nenapadl. Otevřeme vám oči a doplníme několik praktických tipů. Pan Bidon (náš nový maskot KPŽ) totiž nelenil a oslovil pár odborníků. 
 

Jak vybrat kolo pro malého bikera nebo bikerku?

Většina rodičů má bohužel zkreslené představy o tom, jaká kritéria použít při výběru kola. Velmi často staví volbu vhodné velikosti na obecně zažitém mínění, že určitá výška dítěte vyžaduje konkrétní průměr samotných kol. Přitom ve skutečnosti je pro malého cyklistu zásadní hlavně správná velikost rámu, která je předpokladem k tomu, aby mu kolo „sedlo“.

Krok za krokem

„Než vyrazíte s dítětem do obchodu vybrat jízdní kolo, ujasněte si, na co ho chcete!“ radí Roman Blažek ze společnosti Beany, která se specializuje na výrobu dětských kol. Naprosto zásadní je, zda bude dítě jezdit pár desítek metrů kolem domu, na hřiště a za kamarády, nebo jestli jste sportovní rodina, která bude společně podnikat víkendové vyjížďky a účastnit se závodů, přičemž při svých výletech se rozhodně nehodláte držet jen na silnici, ale sjedete i do terénu. Rodičům, kteří chtějí jezdit na kole spolu s dítětem, se vyplatí investovat do sportovního kola. Takové kolo má odlehčený duralový rám a je vybaveno přehazovačkou. Sedlo je má užší tvar. U sportovních kol už se hledí na celkovou hmotnost, která nepřekračuje 12 až 12,5 kilogramu. Duralový rám má dozadu sešikmený tvar, který umožňuje dítěti nesedět zcela vzpřímeně.  

Několik největších mýtů při výběru dětských kol 

… pohledem Hanky Topolovové z FTVS UK (cyklistka) 

  • NA GEOMETRII RÁMU NEZÁLEŽÍ – pro pohodlí, zdraví dítěte i bezpečné ovládání kola je zásadní geometrie rámu. Rám nesmí být zbytečně dlouhý, dítě by nemělo být příliš vzpřímené anebo naopak v nepohodlném nezdravém předklonu. Kolo se pak dítěti hůře ovládá a ohrožená i bezpečnost.
  • VÝBĚREM NESPRAVNÉ VELIKOSTI DÍTĚTI NEUBLÍŽÍM, JE TO JEDNO – malý biker musí mít z kola dobrý pocit hned na „první dobrou“. Nesprávný výběr velikosti rámu často zprotiví samotnou jízdu na kole, neboť se špatně ovládá. Spíše pak kolo řídí malého jezdce. V druhé řadě vše může mít neblahý vliv na pohybový aparát dětí a správný vývoj.


Kolo na dva roky

„Ideální by bylo kupovat pro dítě nové kolo na každou sezonu,“ směje se Roman Blažek, dobře si ale uvědomuje, že to je finančně nereálné. Kolo se tak kupuje na dvě, maximálně na tři sezony. Nejprve nastavíme sedlo i řídítka do úplně nejnižší polohy. Když se na kolo dítě posadí, může pohodlně šlapat a nepropíná při sešlápnutí pedálu zcela koleno, je to v pořádku. Další rok se pak sedlo i řídítka přizvednou a dítě na takovém kole může dál bezpečně a pohodlně jezdit. Nohy při sešlápnutí pedálů zůstávají více pokrčené, ale rozhodně to není na úkor bezpečnosti.


Pan Bidon vyzpovídal cyklistický potěr. Jak to vidí? 

Martin (10) – Jezdit na kole je super. Rád závodím a porovnávám si síly s kamarády. Nemám rád těžká a velká kola. Nejezdí se mi na nich dobře. Je pro mě důležité, aby se mi kolo líbilo. Z barev mám na kole nejraději modrou, bílou a oranžovou. 

Evička (8) – Baví mě jezdit s našima na výlety na kole, jezdíme celá rodina, rekord máme 60 kilometrů za jeden den. Kilometry zatím měří jen táta. Svůj tachometr nemám, táta mi ho slíbil. Ale když jedeme všichni, jsme s bráchou nejrychlejší. Vždycky se ženeme hodně vepředu. Je pro mě důležité, aby se mi kolo líbilo. Určitě bych nechtěla růžové nebo nějaké podobné hodně holčičí. 
 

Kolo pro život má nového maskota
Autor

Holky, kluci, malí i velcí cyklisté, 

víte vlastně, co znamená „bidon“? No přeci láhev na vodu. Slovo je převzaté z francouzštiny, kde znamená „plechovka, bandaska“. Bidony jsou nezbytností pro cyklisty, ale i pro vyznavače dalších sportů, kde je nutné mít pití okamžitě a lehce po ruce.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé