Jízda v terénu vás okouzlí. Umíte si ale správně nastavit tlumiče?

Autor

Možná už máte takovou zkušenost za sebou. Vydali jste se do terénu na kole, které nebylo pro takovou štreku určené, případně postrádalo patřičné vybavení? Pak si pravděpodobně podobný výlet nebudete chtít zopakovat. To, co vám udělá z horské cyklistiky ten pravý nefalšovaný zážitek, jsou kromě samotného biku především jeho tlumiče. Na jejich kvalitě a správném seřízení závisí vaše spokojenost z jízdy. A právě na ně se v dnešním článku zaměříme.
 

Jízda v terénu vás okouzlí. Umíte si ale správně nastavit tlumiče?

Určitě jste o tom už několikrát přemýšleli. Jak správně nastavit na svém horském miláčkovi tlumiče a vidlici tak, abyste nemuseli postupovat systémem pokus-omyl? I když se to na první pohled nemusí zdát, jejich seřízení není nic složitého. Většina dnešních horských kol je vybavena přední odpruženou vidlicí a tlumičem zadního kola. Podívejme se na ně podrobněji.

Základní předpoklady, ze kterých je třeba vycházet, popisuje majitel cykloservisu Denis Fialka. „Při správném nastavení tlumičů a vidlice je třeba vzít na zřetel dva hlavní ukazatele. Tím prvním je váha jezdce a druhým pak v jakém terénu se cyklista bude pohybovat. Podle toho můžete nastavit na tlumiči tzv. „želvu“, to v případě, kdy je terén spíše mírnější, vlnitý a vidlice se pohybuje pomalu nahoru a dolů, nebo „zajíce“, což je opačný případ, kdy je velmi hrbolatý a těžký podklad, na kterém vidlice rychle kmitá.“

 

 

Jak postupovat?

První věcí, na kterou je třeba se zaměřit, je správný tlak v tlumičích a vidlici. Pokud se spokojíte s obecnými údaji, pak vám postačí doporučená data od výrobce, která na nich vždy najdete. Přesto rozhodně stojí za vyzkoušení nastavit hodnoty na základě zmiňované váhy jezdce. Jak je ale konkrétně zjistit? Nejlépe se v tomto případě uplatní tzv. sag, což je délka, o kterou pístnice (tyč vedoucí skrz tlumič) klesne pod vaší vahou v momentě, kdy nasednete na kolo.

Postup je jednoduchý. Nasedněte na kolo s veškerou výbavou, se kterou normálně jezdíte. To znamená včetně helmy, bot, batohu a podobně. Tlumič by se následně měl ponořit zhruba do jedné třetiny pístnice. Na pístnici tlumiče je pro lepší orientaci gumička, případně číselné údaje, které vám usnadní práci. Úplně stejným způsobem postupujte i u vidlice. Podle zjištěných údajů pak hodnoty tlaku buď zvýšíte nebo snížíte. Pamatujte ale na to, že na nahuštění musíte použít speciální vysokotlakou pumpičku, klasická vám v tomto případě k užitku nebude. Krytku pro ventil na pumpičku většinou najdete v levé horní části vidlice.

A poté již přichází na řadu nastavení útlumu neboli zpětného chodu na tlumiči či vidlici, neboli již popisované „želvy“, nebo „zajíce“. Ideální hodnoty zjistíte jen v praxi v terénu, pro začátečníky se však doporučuje zvolit spíše tvrdší odpružení, které postupně dle potřeby uvolňujeme.

Bezpečnost na prvním místě

Správné nastavení tlumičů a vidlice není důležité jen pro váš komfort z jízdy v těžkém terénu. Klíčová je zde především vaše bezpečnost. A pro tu je důležité právě vhodné nastavení útlumu. V případě, že by hodnoty útlumu byly příliš vysoké, vidlice či tlumič by při přejezdech nerovností reagovaly velmi rychlým pohybem nahoru-dolů a veškeré nárazy by se vracely zpět do rámu kola, což by váš stroj mohlo učinit obtížně ovladatelným. V opačném případě nízkých hodnot tlumič sice nárazy pohltí, ale nestihne se vrátit včas do původní polohy, aby byl připraven reagovat na další nerovnost.

 

Kontrola a servis

Tlumiče jsou jednou z nejdražších součástí vašeho kola. Ceny se v nejednom případě pohybují i přes deset tisíc korun, jejich údržba je tedy záležitostí, kterou určitě nepodceňujte. A i když si řadu věcí na kole spravíte sami, péči o tlumiče přenechte odborníkům. Jejich údržba totiž rozhodně není nic snadného a neodborná manipulace by vás mohla vyjít pořádně draho. Při běžném čištění tak určitě nezapomínejte na to, že tlumiče i vidlice jsou v dnešní době plněny dusíkem a v žádném případě na ně tedy nepoužívejte tlakovou vodu. A kdy je tedy čas na pravidelný servis? Pokud nejste profesionál prohánějící se po horských cestách v divokém tempu pětkrát do týdne, postačí kontrola jednou za rok, rok a půl. V případě, že horská cyklistika je váš život, určitě se vyplatí prohlídky častější, klidně po šesti měsících.

Investovat do kvalitních tlumičů není levná záležitost a určitě zde neuškodí poradit se s odborníky. Zaručí vám parádní zážitky v sedle horského kola. 

Správná šířka řídítek. I ta je důležitá pro vaše zdraví
Autor

Dokonale seřízené kolo, bezchybně fungující převody, duše nafouknuté na požadovaný tlak. To vše jsou věci, které většinou řešíte na prvním místě. Už jste ale někdy přemýšleli nad tím, jakou správnou šířku mají mít vaše řídítka? Tato zdánlivě méně podstatná věc totiž může hrát velice důležitou roli nejen při samotném pocitu z jízdy, ale především je klíčová, pokud jde o vaše zdraví. A to je vždy na prvním místě.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest