Kam s telefonem na kole?

Autor

Zatímco fajnšmekři pořizují na svá řídítka cyklistické navigace, řada jezdců stále preferuje použití mobilního telefonu. Ať už kvůli mapovým podkladům, focení nebo kvůli komunikaci chtějí mít svůj mobil neustále po ruce. Kam ideálně s telefonem na kole?

Kam s telefonem na kole?

Používání telefonu i cyklistické navigace má své výhody a nevýhody, jejich výčet však nebude naším cílem. Předpokládejme, že chcete vyzkoušet jízdu s telefonem na řídítkách a přemýšlíte, jak jej nejpohodlněji a nejbezpečněji na kolo upevnit. Ukážeme si ty nejběžnější používané způsoby a upozorníme na možná úskalí.

Brašna na horní rámovou trubku

Kapsička uchycená pásky na suchý zip do prostoru za představec na horní rámovou trubku nabízí vedle místa pro telefon také různě velký přepravní prostor – pojme nejen peněženku, klíče nebo jiné drobnosti, ale také třeba powerbanku, což může být vzhledem k vysoké spotřebě telefonu se zapnutou mapovou aplikací praktické. Další výhodou je výborná ochrana telefonu, který je pod slídou skryt před rozmary počasí a také mu zde hrozí menší nebezpečí mechanického poškození než na řídítkách.

Kam s telefonem na kole? Horní rámová trubka je jednou z variant.
Kam s telefonem na kole? Horní rámová trubka je jednou z variant.

Řešení má také své zápory – při pohledu na displej je třeba více sklopit zrak a složitější bývá i ovládání. Fólie obecně zachovává možnost dotykového ovládání displeje (výjimkou bývají čtečky otisku prstů), boční tlačítka telefonu však musíte nahmátnout přes stěnu brašničky. Další nepříjemné překvapení mohou způsobit rozměry kapsy, která musí být kvůli velkým displejům široká a při jízdě může vadit kolenům. U většiny modelů je také zdlouhavější vyndávání telefonu z pouzdra.

Pouzdra na řídítka nebo představec

Velmi podobné vlastnosti, ale většinou bez dalšího přepravního prostoru a s lepším umístěním v zorném poli jezdce, nabízejí univerzální držáky montované na představec nebo na řídítka. Opět existuje řada provedení, některá jsou na voděodolný zip, jiná mají rolovací uzávěr à la lodní vak, ale seženete i plastová „hardcase“ pouzdra. U tohoto typu se zaměřte na provedení úchytu. Ať už má podobu bajonetového mechanizmu, kolejniček nebo jiného systému, musí jeho objímka pasovat na daný průměr řídítek, vše by mělo být odolné, nastavitelné a není od věci, nabízí-li výrobce náhradní držák pro případ poškození nebo třeba pro použití na druhém kole.

Pokud jde o velikost pouzdra, raději vždy vyzkoušejte, zda vám telefon půjde pohodlně zasunout dovnitř. Výhodou je podobně jako u předchozího provedení ochrana proti dešti a v závislosti na zpracování částečně i proti nárazu. Nevýhodou opět horší ovládání tlačítek. Někteří uživatelé si u těchto pouzder podobně jako u předchozího typu stěžují na přehřívání telefonu, který není za jízdy ochlazován proudícím vzduchem.

Silikonové držáky

Překvapivě dobrou práci odvedou různé minimalistické pryžové nebo silikonové modely, které se díky své pružnosti dokáží přizpůsobit různě velkým přístrojům. Samotný materiál držáku navíc mívá schopnost pohlcovat vibrace vznikající za jízdy. Tlačítka bývají dobře přístupná, displej můžete ovládat bez omezení, a pokud držák nepotřebujete, snadno jej schováte do kapsy.

Kam s telefonem na kole? Silikonový držák má své výhody i nevýhody.
Kam s telefonem na kole? Silikonový držák má své výhody i nevýhody.

Telefon však není na řídítkách nijak chráněn a ne každý má důvěru v pružný materiál. U některých typů také počítejte se zdlouhavějším upínáním nebo naopak sundáváním telefonu – nehodí se tedy pro častou manipulaci s přístrojem.

Klešťové držáky

Kdo nevěří silikonu, ale preferuje nerušené ovládání a dobrou čitelnost displeje před ochranou telefonu, může sáhnout po úchytu pracujícím na principu roztažných čelistí, které mezi sebe ze dvou nebo čtyř stran sevřou tělo přístroje.

Kam s telefonem na kole? Klešťové držáky jsou vhodnou variantou.
Kam s telefonem na kole? Klešťové držáky jsou vhodnou variantou.

I v tomto případě je dobré vyzkoušet, zda se telefon do držáku vejde a zda jej lze umístit tak, aby čelisti nebyly v kontaktu s ovládacími tlačítky. Vyjmout telefon z tohoto typu úchytu bývá otázkou okamžiku.

Provedení pro konkrétní model telefonu

Pomyslnou špičku tvoří držáky tvarované pro konkrétní model přístroje. Pořídíte je samozřejmě pouze pro nejpoužívanější typy telefonů (zpravidla iPhone a Samsung). Zároveň počítejte s vyšší cenou. Jedná se o pevné obaly tvarované tak, aby umožnily plné využití všech funkcí telefonu – tlačítek, fotoaparátu, blesku, mikrofonu, konektorů…

Vesměs jde o velmi kvalitní produkty s propracovaným systémem úchytů, s možností pořídit separátně různé typy držáků (například i předsazené verze). Výrobce často nabízí i kompatibilní úchyt například do auta, na ruku pro běhání a podobně.

Pokud chcete s telefonem jezdit pravidelně a existuje speciální držák na váš model, doporučujeme této možnosti využít. Otravné vyndávání mobilu z různých univerzálních pouzder kvůli focení nebo vyřizování hovorů se tím stane minulostí.

Jiří Langmajer: Už si nepotřebuji nic dokazovat
Autor

Seznam filmů a seriálů, ve kterých hrál je nekonečný. Stejně jako seznam divadelních představení, která odehrál na prknech Divadla pod Palmovkou, Divadla na Vinohradech, Divadla Palace, Ungeltu a Shakespearovských slavnostech. Jiří Langmajer je jeden z nejúspěšnějších českých herců. Ke skvělé kondici mu mimo jiného pomáhá kolo.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé