Kam v ČR na běžky I

Autor

České hory sice nemohou nabídnout srovnatelné podmínky pro sjezdové lyžování s alpskými státy, co se ovšem týká běžeckého lyžování, můžeme se považovat za zemi tomuto sportu zaslíbenou. Představme si tedy pár tipů na nejlepší lyžařské trasy, dnes se zaměřením na pohoří v Čechách a v příštím článku na ta moravská.

 

Kam v ČR na běžky I

Jizerské hory

Vyhlášená jizerská magistrála platí u nás za tu nejčastěji vyhledávanou. Ačkoliv stopy v Jizerských horách nepatří mezi ty nejvýše položené, kvůli vysokým srážkovým úhrnům zde zpravidla nebývá problém s nedostatkem sněhu a když to tedy sněhové podmínky umožní, naleznete po Jizerkách až 200 km upravených stop v běžkařsky velice přívětivém terénu. Nejvýznammnějším nástupním místem je obec Bedřichov, hostitel Jizerské 50. V průběhu zimní sezony zde bývá opravdu plno, o víkendu po 10. hodině stěží naleznete místo k zaparkování a vysokou koncentraci lyžařů pocítíte i ve stopě a to obzvláš, jestli vyrazíte směrem na Novou Louku. Proto stojí za vyzkoušení i jiná nástupová místa, jako je například osada Jizerka, Oldřichov v hájích, Nové Město pod Smrkem, Desná, Horní Polubný nebo Martinské údolí v Kořenově.

Jizerská 50 zalitá sluncem. Suverénní Norové a 8141 účastníků | 54. ČEZ Jizerská  50 - 12.–14. 2. 2021

trasa Jizerské 50

okruh z Jizerky přes Smědavu a v. n. Souš

z Nového Města pod Smrkem na Smědavu a zpět

z Oldřichova přes Hřebínek, Kristiánov a Novou Louku zpět

okruh od v. n. Souš přes Knejpu a Smědavu

Šumava

Pro svůj reliéf i dostatečnou nadmořskou výšku nabízí Šumava parádní možnosti pro běžecké lyžování. Na běžky lze na Šumavě vyrazit téměř všude od Lipna po Železnou Rudu. Za centrum běžeckého lyžování na Šumavě se dá považovat stadion na Churáňově s přilehlými závodními okruhy, na kterých vyrostl nejeden český reprezentant. Ovšem i turisté si zde najdou své a to například v okolí Kvildy, Horské Kvildy a nebo Modravy, kde se dají vytvořit okruhy s minimálním převýšením. 

Penzion Modrava, Modrava, Šumava : Lyžování

okruh z Churáňova přes Zhůří, Horskou Kvildu, Filipovu Huť a Kvildu

okruh z Modravy přes Knížecí Pláně

okruh z Kvildy přes Prameny Vltavy

z Prášil pod Poledník a Zdránžidlu

z Železné Rudy přes Pancíř a kolem Jedlové zpět

Krkonoše

Jestli se vypravíte na běžky do našeho nejvyššího pohoří, budete se muset srovnat s tím, že zdejší trasy jsou výrazně strmější než na Šumavě nebo v Jizerských či Krušných horách. Ovšem, pokud budete mít zájem lehce si váš výlet usnadnit, můžete využít tamní vysoké koncetrace lanovek. Například, když se necháte vyvézt z Janských Lázní na Černou horu, ušetříte tím 500 výškových metrů stoupání a dále si budete moci užívat běžkařských stop s krásnými horskými sccenériemi ve směru nad Pec pod Sněžkou a dále se přes Zadní Rennerovky nebo Liščí horu dostanete až k Výrovce, či Luční boudě.

Další vyhledávanou lokalitou pro běžkaře jsou Horní Mísečky, z kterých stojí za to vyrazit přes nedávno zrekonstruovanou Vrbatovu boudu a Zlaté Návrší směrem na Labskou louku, kde si vaše sportování v nadmořské výšce kolem 1400 m n. m. v případě hezkého počasí, které se tady opravdu vyplatí hlídat, naplno užijete. Do druhého směru z Horních Míseček můžete vyrazit přes místní závodní tratě, které patří k nejkvalitnějším v ČR, nabízejí okruhy různých délek, ale turisty spíše neosloví, dále na Benecko a Přední Žalý.

V západních Krkonoších v oblasti Harrachova zamiřte například podél Mumlavských vodopádů přes Krakonošovu snídani na Voseckou boudu a dál na hřebeny Krkonoš, a nebo si zajeďte kousek za státní hranici do Jakuszyc. V současné době tam probíhá přestavba areálu, podle které se dá soudit, že Poláci mají s Jakuszycemi velké plány a není se čemu divit. Místní hustá síť běžeckých tratí na předělu Krkonoš a Jizerských hor nabízí skvělé možnosti, stopy jsou zde široké, kvalitně upravované a terény mnohem přívětivější než v centrálních Krkonoších.

GALERIE: Fotoreportáž Hany Jampílkové: Zimní Krkonoše, hory mého srdce |  FOTO 7 | Reflex.cz

z Janských Lázní s pomocí lanovky přes Černou a Liščí horu

z Horních Míseček na Labskou boudu

z Horních Míseček přes Rovinku na Přední Žalý

z Harrachova přes Voseckou boudu a Dvoračky

okruh v Jakuszycích

Krušné hory

To co představuje Bedřichov pro Jizerské hory, tím je pro Krušné hory Boží Dar. Njevýše položené město v ČR na západním úpatí Klínovce slouží jako centrum sportu a zároveň hlavní nástupní místo pro běžkaře v této oblasti. Vysoko položené náhorní plošiny, kterými se Krušné hory vyznačují poskytují možnosti téměř rovinatých tras i v polohách nad 1000 m n. m. Pro výkonnostní typy lze vybrat tratě severním směrem od Božího daru, ležící na německé části Krušných hor v okolí Fichtelbergu. Za návštěvu stojí i okolí Bublavy na úplném západě Krušných hor, kde také naleznete pěkné trasy a navíc zde nebývá tolik lidí.

Běžecké trasy v okolí Bublavy | Živý kraj

okruh z Božího Daru (25 km)

okruh z Božího Daru (47 km)

okruh v okolí Bublavy

Při rozhodování, kam vyrazíte na běžky, se hodí sledovat aktuální stav úpravy běžeckých tratí na webu skimapa.cz.

Běžecké lyžování a jeho skloubení s cyklistikou
Autor

Asi málo z nás si užívá jízdu na kole v zimním období tak jako v létě. Noření se mlhou po namrzlých silnicích s ledovým pitím v bidonu a prokřehlými prsty po každém sjezdu se těžko vyrovná letním švihům prosluněnou krajinou. Skvělou alternativu pro trénink nabízí běžecké lyžovaní, kterému bude v následujících týdnech věnováno několik článků pro jeho bližší představení.

Pokračovat ve čtení

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé