Kolo jako cesta za vysněnou váhou?

Autor

Možná už jste se v takové situaci mockrát ocitli. V potu tváře se vám podařilo zhubnout přebytečná kila a konečně jste se dostali na svou vysněnou váhu. Stačí však pár dní, krátká nemoc, nemožnost věnovat se svým sportovním aktivitám nebo pracovní vytížení a veškerá vaše snaha je pryč. Kilogramy se vrátí na původní hodnotu, často ji navíc ještě o nějakou tu cifru překonají. A můžete začít znovu. Rádi bychom vám v dnešním článku poradili, jak to zkusit trošku jinak a především způsobem, který vás bude bavit. A právě kolo pro vás může být ta správná volba. 

Kolo jako cesta za vysněnou váhou?

Často je to velmi těžké rozhodování. Jakou cestou se vydat, pokud se chcete zbavit přebytečných kilogramů? Jistě, úprava jídelníčku bude nutností. A samozřejmě pohyb. Tady už máte škálu možností opravdu širokou. Je lepší vsadit na posilovnu, vrhnout se na běh, nebo raději zkusit plavání? Každá z uvedených aktivit má bezesporu svá pozitiva. Základ by však měl být jasný. Abyste u dané činnosti vydrželi dlouhodobě, musí vás bavit. A pokud milujete cyklistiku, pak máte jasno. Kolo vám totiž dá všechny předpoklady k tomu, abyste svého cíle dosáhli a také ho udrželi. 


Proč právě kolo?


Jistě jste se již setkali s přáteli či kamarády, kteří na cestě za svou vysněnou váhou vsadili na běh. Aktivita je to rozhodně výborná a prospěšná. Ne však už v momentě, kdy se potýkáte s větší nadváhou. Běh totiž vaše klouby v takovém případě zatěžuje mnohem více, než je zdrávo. A právě tady se dostává do popředí jako ideální alternativa kolo. Právě při cyklistice totiž nemusíte mít obavu, že byste si zničili kolena či klouby. I tady však platí, že čeho je moc, toho je příliš. Účelem rozhodně není zdolávat desítky kilometrů dlouhé trasy s převýšením, za které by se nemuseli stydět ani borci na slavné Tour de France. Základem je nastavit si takovou vzdálenost a obtížnost, během které spálíte potřebné množství kalorií a zároveň vše zvládnete v takovém stavu, při kterém se budete cítit příjemně unaveni, ale ne vyčerpáni, a to jak po fyzické, tak psychické stránce.


Jak správně jezdit


Jakou zvolit trasu a obtížnost tak, aby se vaše úsilí zdárně projevilo na snaze o redukci váhy a zároveň jste prospěli vašemu tělu není žádná věda. V případě, že chcete celou věc brát přeci jen vážněji, vyplatí se navštívit specializované pracoviště, např: tréninkové centrum Alltraining, kde vám na základě vašeho současného fyzického stavu doporučí správnou frekvenci jízdy podle vaší tepové frekvence či dalších parametrů. Bez problémů si však vystačíte i s obecnými údaji o vhodné tepové frekvenci, která je doporučená při snižování váhy. Pak již stačí zakoupit nejlépe hrudní pás a sporttester a vyrazit do akce. My bychom vám doporučili hrudní pás HRM od značky Garmin. Cenová hladina tohoto vybavení se pohybuje mezi 1300 a 3000 Kč.


Vytrvalost je základ


I tady stoprocentně platí zásady o trpělivosti. Mějte na paměti, že v žádném případě nejde o to, abyste se v prvním týdnu v sedle svého stroje strhli a snažili se všechno stihnout v, pokud možno, co nejkratším časovém úseku. Jízda na základě vaší tepové frekvence a samozřejmě správná životospráva vám poskytnou ten nejlepší možný základ pro splnění vašeho cíle. Tím nejdůležitějším ale  je, aby vás jízda na kole bavila, protože jen to vám dá jistotu, že u cyklistiky zůstanete a nakonec se dostanete na váhu, o které jste vždycky snili. Pohyb, ať už v podobě jízdy na kole, či jiné formě, by se měl v ideálním případě stát běžnou součástí vašeho života a především zábavou.  


Cyklistika? Víc než jen sport


Jedním si můžete být jisti. Kolo určitě není jen nástroj k tomu, který vám pomůže zhubnout. Dá vám totiž mnohem víc. Kromě radosti z pohybu v přírodě a společných zážitků s přáteli se můžete spolehnout na to, že svému jednostopému miláčkovi se budete moci věnovat i v pokročilém věku. Kolo vám totiž podstatným způsobem zlepší váš celkový fyzický a v konečném důsledku i psychický stav. A určitě není náhodou, že jízda na kole je spolu s plaváním nejčastěji doporučovanou sportovní aktivitou při rekonvalescenci po různých úrazech či zraněních. 
 

Helma jako základ bezpečné jízdy
Autor

Už jste si někdy zkusili vyrazit ven na boso? Možná ano, konečně, může to být pro vaše zdraví užitečné a prospěšné. Nicméně v zimě vás podobná věc asi nenapadne a boty si vezmete. Podobně se chováte i v autě, kde si bez dlouhého přemýšlení připínáte pásy. A stejně tak samozřejmé by pro každého cyklistu mělo být i to, že ještě, než šlápne do pedálů, nasadí si helmu. V dnešním článku se zaměříme na to, jak vybrat tu nejlepší ochranu hlavy právě pro vás.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé