Kolo pro dítě? Vybírejte ho tak, aby dobře sedělo

Autor

Chystáte se za první velké vysvědčení koupit svému prvňáčkovi nové kolo? Žádný strach, není to až takový rébus. Výběr správného dětského kola sice má určitá specifika, ale většinou se stačí držet několika zásad.

Kolo pro dítě? Vybírejte ho tak, aby dobře sedělo

Tou nejdůležitější zásadou je, abyste zvolili správnou velikost. Možná jste jako děti jezdili na kole „o pár čísel větším“ a možná to teď chcete zopakovat s odůvodněním, že aspoň kolo vašemu prvňáčkovi déle vydrží a nakonec do něj doroste. Nedělejte to, prosím. Výsledkem bude, že se dítě bude trápit s těžkým a velkým kolem. Pak se cyklistika určitě nestane jeho oblíbeným sportem.

Jak pro dítě vybrat správnou velikost kola

Klíčovými faktory jsou nejen velikost kola, ale i kvalita a hmotnost rámu a použité komponenty. Kolo musíte vybírat podle výšky, schopností a zkušeností dítěte. Jinak se ke kolu „postaví“ dítě, které má za sebou „školu“ s odrážedlem a třeba už i s prvním dětským kolem, a jinak dítko, pro které je to první kolo v životě.

Naštěstí výběr velikostí kol je široký a není nadlidský úkol najít bicykl, který dítěti opravdu sedne. Velikost kol se obvykle uvádí v palcích (1 palec = 2,54 centimetru), ale pokud jsou na vás tato čísla příliš komplikovaná, sáhněte po jednoduché pomůcce: Když se vaše dítě rozkročí nad horní trubkou rámu kola, mělo by mít mezi rozkrokem a trubkou místo zhruba na jednu pěst. Výšku sedla pak nastavte tak, aby dítě dosáhlo nohama pohodlně na zem.

 

Kolo se musí vybírat vždy podle konkrétního dítěte. Prvňáčci nejsou všichni stejní, rozdíly ve výšce i váze jsou mezi nimi docela velké. Někomu se jezdí lépe se sedlem úplně dole, protože nemusí být tolik nakloněný nad řídítky, ale zase není možné, aby se kopal koleny do brady. Záleží i na schopnostech dítěte – některé zvládá i větší kolo. Mezi 12palcovým a 16palcovým je někdy jen malý krůček,“ říká expert ze společnosti SpecializedDan Klotz, který má dvě dcery ve věku 3 a 5 let.

Od 12 až po 26 palců

Nejmenší dětská kola jsou 12-, 14- a 16palcová, přičemž 14palcová jsou méně rozšířená. „Co se týče vybavení, na 12palcová kola toho mnoho nevymyslíte. Důležitá je bezpečnost, tedy dobře chráněné konce řídítek, chránič řetězu, hrazdička na řídítkách,“ uvedl Dan Klotz. Tato kola brzdí zpětným záběrem pedálů, tzv. torpédem, a mohou používat přední pákovou brzdu. A samozřejmě sedlo i řídítka lze výškově nastavit.

Dalším důležitým faktorem je hmotnost kola. „Když váží dítě 16 a kolo 8 kilo, je to stejné, jako by dospělí jezdili na kole vážícím 40 kilo,“ poznamenal expert společnosti Specialized.

 

Kola o velikosti 20 palců (osmnáctky jsou stejně jako čtrnáctky méně obvyklé) už mívají přehazovačku, volnoběžný náboj a dvě pákové brzdy – přední a zadní. A také odpruženou vidlici. „Je ale podstatné, aby vidlice opravdu fungovala. Leckdy vypadají spíš jako lákadlo. Odpružená vidlice musí být funkční, jinak je lepší pevná. V případě přehazovačky záleží na samotném dítěti – pokud ji zvládá, tak určitě na kole má být. Pokud ale jezdí jen na jeden převod, je zbytečná,“ doplnil Dan Klotz s tím, že největší dětská kola o velikosti 24 a 26 palců už jsou prakticky totožná s bicykly pro dospělé.

Přilba je povinnost. Ale musí pasovat

Kolo je základ, ale k němu patří i další výbava. Na prvním místě je to ochranná přilba. „Helmu dítě musí mít. Bez diskuze. Horší je to, že až 50 procent dětí má nevhodnou helmu – plandá jim na hlavě nebo ji mají posunutou někam k zátylku. Mívají volný řemínek nebo nevhodný typ. Výběr helmy je stejně důležitý jako výběr kola, rodiče to ale podceňují,“ uvedl Dan Klotz.

 

A další vybavení, které se na kole vždycky hodí? Cyklistické rukavice proti odřeninám, důležité je i funkční oblečení s výraznými reflexními prvky, odrazky a zvonek. A na důležitosti malému cyklistovi dodá držák s cyklistickou lahví.

Orientační tabulka velikostí kol

Průměr kola v palcíchVýška dítěte v cmVěk dítěte
12“90–110 cm3–4 roky
14“95–115 cm3–5 let
16“100–125 cm4–7 let
20“105–135 cm6–9 let
24“115–155 cm8–12 let
26“155 cm a více10 let a více

 

Kolo pro dítě? Vybírejte ho tak, aby dobře sedělo
Autor

Chystáte se za první velké vysvědčení koupit svému prvňáčkovi nové kolo? Žádný strach, není to až takový rébus. Výběr správného dětského kola sice má určitá specifika, ale většinou se stačí držet několika zásad.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé