Kolo si po závodě zaslouží vaši maximální péči. Víte, jak na ni?

Autor

Hotovo, dobojováno. Právě jste zdolali poslední metry dlouho očekávaného závodu a nastal čas rekapitulovat. Ale ještě, než se pustíte do hodnocení, zda se vám váš boj s konkurencí vyvedl, nezapomeňte na to nejdůležitější. A tím je vaše kolo. Stejně jako před závodem, kdy jste se snažili svůj stroj maximálně připravit do akce, i teď je potřeba mu věnovat náležitou pozornost. Zaslouží si ji.

Kolo si po závodě zaslouží vaši maximální péči. Víte, jak na ni?

Určitě ten pocit dobře znáte. Proťali jste pomyslnou cílovou pásku a vaši mysl zaplavila  euforie z dobrého výkonu a umístění. Nebo naopak. Obojí ke sportu patří. Zvlášť pak u amatérských závodů se však můžete spolehnout na to, že nakonec převáží příjemné pocity ze závodu samotného. Ale projetím cíle pro vás vše nekončí. 

Po každém závodě je potřeba se postarat o své kolo. Vůbec v takovém případě nezáleží, jak dlouhou trasu máte za sebou, zda jste zdolali desítky kilometrů na zpevněném povrchu v sedle silničního stroje nebo technickou štreku na horském. Vždy je třeba vašeho jednostopého miláčka pořádně umýt a zbavit veškerých nečistot. To je totiž to nejdůležitější, co byste rozhodně neměli nikdy vynechat. I v tomto případě můžete využít DEPO Kooperativy, kde máte k dispozici mycí boxy. Zde jednoduše uvedete svůj bike do původního stavu a připravíte na další akci.

Na nutnost správné péče o vašeho jednostopého miláčka upozorňuje i majitel cykloservisu v Červeném Újezdu Denis Fialka. „Po každém závodě je klíčové kolo řádně očistit. Protože až poté, když toto uděláte, můžete odhalit možnou technickou vadu. Když se na to člověk vykašle, často je pak překvapen z problémů, které se poté můžou objevit. A právě tomu lze správnou péčí předejít. A určitě po umytí nezapomeňte kolo utřít do sucha.“


Mytí kola se může zdát jako jednoduchá záležitost, rozhodně však existuje několik zásad, které byste neměli opomenout. Opravdu generální a dokonalá péče o stroj není věc jednoduchá a pokud nejste opravdu zapálení bikeři, je lepší ji svěřit odborníkům. My se podíváme na základní postupy, které se vyplatí znát.
 

Jako první vždy nezapomeňte pomocí kartáče odstranit hrubé nečistoty. Na převody a další mechanické a mastné části použijte některý z kvalitních sprejů, kterých je na trhu opravdu dostatek. Za všechny jmenujme Cyklo Star, litrové balení vás přijde zhruba na 140 korun. Po aplikaci nechte látku pár minut působit a poté opět řádně vydrhněte kartáčem. Na závěr svůj stroj důkladně opláchněte čistou, v žádném případě však ne teplou, vodou. 

Na co si dát pozor?

Jsou věci, kterým byste se u mytí kola měli rozhodně vyhnout. Nikdy se neuchylujte k tomu, že odmašťovačem nastříkáte vše, co vám přijde pod ruku a následně pak proudem vody z hadice nános spláchnete. Určitě je třeba zabránit tomu, aby se voda dostala do středových složení nebo do ložisek kola. Pokud chcete svému stroji věnovat důkladnější péči, vyplatí se sundat obě kola, vyjmout řetěz i brzdové destičky a vše pečlivě umýt. Ale buďte opatrní. Pokud využíváte k čištění řetězu speciální myčku, rozhodně nepoužívejte jinak oblíbený a účinný technický benzín, ten by totiž plastový obal myčky mohl zničit.

K důkladné péči o brzdové destičky pak postačí kartáč, ovšem pozor, vyhněte se rozpouštědlům a podobným látkám, které by je mohly poškodit. Na závěr vše propláchněte vodou a dokonale usušte. A v této souvislosti ještě jedno upozornění. Vyhněte se používání teplé vody, která by snadno mohla proniknout do ložisek a zničit je. Teplá voda se totiž dostane kromě rámu i do dutin, kde je vzduch, který se následně v teple rozpíná a po zchladnutí vodu do sebe natáhne a může nadělat pořádnou neplechu.

To nejdůležitější tedy máte za sebou. Vaše kolo je umyto, teď již postačí zkontrolovat, že veškeré spoje jsou v patřičném stavu a samozřejmě nezapomenout důkladně promazat mechanické části.

Vše hotovo? Výborně. Vy i vaše kolo jste připraveni do další akce. A my vám přejeme hodně štěstí a spoustu krásných zážitků.

Kontrola kola před závodem. První krok k úspěchu v závodě?
Autor

Jednoznačně! Dlouho očekávaný okamžik, na který jste se chystali, je tu. Příprava na závod vás možná stála desítky hodin fyzické dřiny a vy se cítíte ve výborné kondici. A právě proto by byla velká škoda, kdyby vám váš zážitek ze závodu měly pokazit technické problémy. Rozhodně se vám tak vyplatí, věnovat přípravě svého stroje minimálně stejnou pozornost, jako svému tělu. Poradíme vám, jak na to.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest