Kontaktní body na kole. Zajistí vám komfort i bezpečí

Autor

Je to pocit, kvůli kterému se cyklistice věnujeme. Svoboda pohybu spojená s pobytem v přírodě ať již nás samotných, s rodinou či s přáteli, je tím, co nás nabíjí a dělá nám radost. Abychom si však kolo náležitě užili se vším všudy, co k němu patří, potřebujeme nejen spolehlivý stroj a kondici. Velkou roli totiž hrají takzvané kontaktní body, které rozhodují o tom, jaký pocit z jízdy budeme mít. A právě jim se budeme v dnešním článku věnovat.
 

Kontaktní body na kole. Zajistí vám komfort i bezpečí

Co si vlastně pod pojmem kontaktní body představit? Jak už z názvu plyne, jedná se o části kola, která jsou v přímém kontaktu s cyklistou. Jde tedy o řídítka, pedály a sedlo. Jejich kvalita a správné nastavení jsou pro váš zážitek z jízdy klíčové.

Nastavení řídítek

Převody, tlak v pneumatikách, správná velikost rámu. To jsou věci, které většinou kontrolujeme na prvním místě. Nastavení řídítek zůstává často poněkud v pozadí. Jejich správná výška je ale důležitá, pokud chceme, aby naše jízda byla co nejpohodlnější a nenamáhali jsme si při ní záda. Jak ale správné nastavení poznat? Obecně lze říct, že výška řídítek by měla být ve stejné úrovni jako je sedlo. Pokud zakoupíte nový bike, většinou bývá jejich výška záměrně trošku větší s dostatečným množstvím podložek pro jejich snadné snížení. Šířka řídítek by měla být zhruba stejná, jako je u vašich ramen, i když v poslední době se preferuje pro lepší stabilitu, a zvlášť u horských kol, širší varianta. 
Rozdílnost v nastavení řídítek je daná i typem kola, zda jde o silniční, horská či MTB. U silničních kol se velmi často setkáváme s tzv. „berany“, které jsou dále děleny podle tvaru oblouku, ale to je již záležitost pro opravdové cyklistické fajnšmekry. U MTB kol jde zase o ohnutí řídítek na jejich konci v určitém úhlu tak, aby byla vaše zápěstí v co nejpřirozenější poloze.
 

Sedlo

Další klíčový komponent. Po vhodně zvoleném rámu jde o prvek, s kterým budete pravděpodobně manipulovat jako s prvním. Nemusíte mít obavy, díky rychloupínacím zámkům jde o velmi jednoduchou záležitost, kterou zvládnete za pár desítek sekund. Více času je ale třeba věnovat vhodnému nastavení výšky sedlovky. V tomto případě postupujte tak, že patu nohy umístíte na pedál, který je klikou kolmo k zemi. V takovém stavu má být noha natažená, určitě ne však napnutá, koleno by mělo být velmi mírně pokrčené. A pozice samotného sedla? Jeho ideální stav je ve vodorovné poloze. Roli hraje samozřejmě i tvar, polstrování a použitý materiál. Tento výběr je již záležitostí zcela individuální.

Pedály

Není co řešit. Pedály jsou hlavním činitelem pro přenášení vaší vynaložené fyzické síly na mechanismus kola. Důležitou roli zde tedy hrají nášlapné pedály a kufry na tretře, díky kterým dosáhnete výrazně větší efektivity šlapání. Kromě samotného nášlapného pedálu je tak klíčová i podrážka tretry a velikost vztyčných ploch kufru. Ta je u silničních pedálů větší než u horských či MTB kol. Důvodem je především to, že u silniček je větší důraz kladen na přenášenou sílu na kolo a následnou vyšší rychlost, u MTB pro změnu spíš na techniku jízdy v těžkém terénu. Nejen na samotném materiálu a výbavě záleží efektivnost šlapání. Pro co nejlepší výkon je třeba, aby vzdálenost chodidla od osy pedálu byla co nejmenší.

Proč nášlapné pedály?

Pokud zvažujete, zda si nášlapné pedály pořídit, pak věřte, že zmiňovaná efektivita šlapání se projeví nejen v mnohem větší úspoře energie, ale i na samotné rychlosti vaší jízdy. Dalším nesporným plusem je i to, že se nemusíte obávat sklouznutí nohy z pedálu za mokra či v těžkém terénu. Problémem se může zezačátku zdát především rychlé vycvaknutí nohy z pedálu. I to je však záležitost velmi jednoduchá, kdy bočním pohybem do strany uvolníte nejdříve patu a poté i celé chodidlo. 

Jaké tretry vybrat

A jaké tretry pro nášlapné pedály vybrat? Především je třeba si uvědomit, zda je budete využívat na horská či silniční kola. Jedna zásada ale platí vždy. Čím tvrdší podrážka tretry je, tím efektivnější bude vaše šlapání. Určitě se tedy zaměřte na to, zda budete nášlapné pedály využívat pravidelně nebo jen rekreačně a jestli se budete pohybovat v terénu nebo spíše na silnicích. Na horskou cyklistiku zvolte tretry s robustnější podrážkou, což oceníte především v momentech, kdy budete muset z kola sesednout a absolvovat část trasy po svých. Pro rekreační využití, kdy budete brázdit spíš jednodušší trasy, jsou ideální tretry s měkčí podrážkou, které můžete bez problémů využít i pro pěší chůzi. V neposlední řadě pamatujte i na to, že v zimním období oceníte tretry, které udrží vaše chodidla v suchu a teple i ve sněhu či blátě. 

A jak s nášlapnými pedály začít? Není to nic složitého. Do kufru neboli spodní části tretry, se zacvakává nejdříve špička, poté pata. Při vycvakávání je postup přesně opačný. Pokud si však nebudete jistí, při prvních pokusech si klidně namontujte jen jeden nášlapný pedál a jednu tretru, na druhé straně nechte "klasické" vybavení. V případě problémů tak můžete rychle reagovat. Ale ani tak se nemusíte obávat. Nášlapné pedály fungují stejně jako vázání u lyží, v případě nehody se vám noha bez problémů vycvakne. 
 

Dítě a kolo. Jak naučit vašeho potomka správným základům snadno a rychle
Autor

Je cyklistika součástí vašeho života? Neumíte si představit dovolenou bez toho, aniž byste se vydali poznávat nové kraje ze sedla vašeho kola? Nedivíme se vám! Přesto jste možná i vy zažili pocit, který ten dosavadní ještě trochu předčí. A tím je výlet s rodinou a dětmi. Ano, asi nenajedete tolik kilometrů, vaše pozornost bude více než na okolní panoramata upřená na vašeho potomka. I přesto je to zážitek, který stojí za vaši trpělivost. V dnešním článku se podíváme nejen na to, jak si takový výlet užít, ale především na možné způsoby, jak vaši ratolest naučit správným základům na kole. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé