L’Etape 2022: nadšení z atmosféry i přes křivoklátské peklo a sluneční výheň

Autor

Bouřlivá atmosféra provázela druhý ročník cyklistického závodu L’Etape Czech Republic by Tour de France, jenž se jel v sobotu 11. června 2022. Skvělé počasí přilákalo k trase tisíce fanoušků, kteří hnali do cíle mimořádně těžké bitvy nejen profesionály, ale i hobby cyklisty.

L’Etape 2022: nadšení z atmosféry i přes křivoklátské peklo a sluneční výheň
Mumraj na startu L'Etape 2022 se jela ve velkém vedru, pitný režim byl nesmírně důležitý. Foto: Markéta Navrátilová
Mumraj na startu L’Etape 2022. Foto: Markéta Navrátilová

„Byl to neskutečný zážitek. Nemám příliš slov, jimiž bych vše popsal. Během celého závodu stálo u trati obrovské množství lidí, kteří neúnavně povzbuzovali. Byl to svátek cyklisticky se vším všudy. Fanoušci nás vybičovali ke skvělým výkonům,“ nešetřil superlativy Michal Kollert, který po loňském druhém místě letos slavil vítězství.

Andy Schleck (vlevo) a Zdeněk Štybar na startu dlouhé trasy L'Etape 2022.
Andy Schleck (vlevo) a Zdeněk Štybar na startu dlouhé trasy L’Etape 2022. Foto: Markéta Navrátilová (6x)

„Chválila jsem kulisu už loni, letos bylo i díky nádhernému počasí množství fanoušků ještě výrazně větší. Fandili, užívali si to a dokázali z nás vyždímat maximum. Jejich podporu jsem potřebovala, v závěru jsem jela prakticky 50 kilometrů sama a opravdu jsem si hrábla,“ shrnovala své pocity Martina Sáblíková, olympijská šampionka v rychlobruslení.

El Diablo, aneb legendární Ďábel z Tour de France, dorazil na Andy Schleck (vlevo) a Zdeněk Štybar na startu dlouhé trasy L'Etape 2022.
El Diablo, aneb legendární Ďábel z Tour de France, dorazil L’Etape Czech Republic 2022. Foto: Matěj Třešňák

Andy Schleck: Spojovacím tématem nadšení

Ve startovní listině byl i vítěz etapy z Tour de France Zdeněk Štybar či vítěz Tour de France z roku 2010 Andy Schleck.

Zdeněk Štybar na startu Mumraj na startu L'Etape 2022 se jela ve velkém vedru, pitný režim byl nesmírně důležitý. Foto: Markéta Navrátilová
Zdeněk Štybar na startu L’Etape 2022. Foto: Markéta Navrátilová

„Byl jsem připravován na to, že fanoušci v Česku rozumí cyklistice a přijdou fandit, ale realita moje očekávání vysoce překonala. Všude po trati byly doslova davy, lidé fandili borcům na špici i na konci pelotonu. Mluvil jsem během závodu s mnoha účastníky a jednoznačným spojovacím tématem bylo nadšení,“ říkal lucemburský cyklista.

Start na L'Etape Czech Republice 2022 za zaváděcím vozem.
Start na L’Etape Czech Republice 2022 za zaváděcím vozem. Foto: Matěj Třešňák (2x)

„Chtěli jsme cyklistiku přivést co nejblíže fanouškům, a to se povedlo. I lidé, kteří nepatří mezi skalní příznivce, se přišli ve svých obcích podívat a přispěli k nádherné oslavě sportu,“ přitakal šestinásobný paralympijský šampion Jiří Ježek.

Bezmála 2300 cyklistů absolvovalo dlouhou (136 kilometrů) či krátkou (91 kilometrů) trasu. Dlouhá trasa byla skutečnou prověrkou cyklistů, kteří museli zdolat 1874 výškových metrů.

Martina Sáblíková: Na úvod se jely bomby

Kombinace stoupání z Pustovět do Všetat, obávané kostky kolem hradu Křivoklát, sýkořický kopec, stoupání z Nižbora k Chyňavě a z Podkozí do Ptic rozleptávala svaly účastníků, které navíc těžce zkoušelo i pekelné vedro.

Vítaným přídavným motorem byly hlasivky fanoušků a podpora, které se cyklistům dodávalo podél celé trasy.

„V první třetině se pole hodně trhalo. Člověk musel hodně přemýšlet a zvažovat strategii. V obávaném stoupání kolem hradu Křivoklát jsem prožil krizi,“ přiznával Kollert.

„Na začátku se jely děsné bomby. Navíc pole bylo hodně nervózní. Takže když jsem přijela k první vrchařské prémii na Křivoklát, měla jsem toho plné zuby,“ přiznávala i Martina Sáblíková, vítězka mezi ženami, že 2100 metrů dlouhé stoupání tvořené z poloviny kostkami bylo strašákem nejen pro amatéry.

L'Etape 2022 se jela ve velkém vedru, pitný režim byl nesmírně důležitý. Foto: Markéta Navrátilová
L’Etape 2022 se jela ve velkém vedru, pitný režim byl nesmírně důležitý. Foto: Markéta Navrátilová

„Jsme nadšení z prvních reakcí, ale ty jsou pro nás v první řadě závazkem do dalších let. Licenci na projekt L’Etape máme ještě na další dva ročníky a pokud chceme být každý rok o něco lepší, čeká nás opět hodně práce,“ hodnotil po skončení oficiálního programu spokojený šéf organizačního týmu Přemysl Novák.

Výměna duše není strašák, zvládne to každý
Autor

Tlačíte do pedálů ze všech sil a stejně se po cestě sotva plazíte. Dost často záhy zjistíte, že problémem je poškozená duše v jednom z kol. Jen výjimečně má cyklista to štěstí, že jej defekt potká v blízkosti domova a nemusí tak sáhnout k výměně duše okamžitě. Ovšem není třeba se ničeho obávat, opravu zvládne každý a je hotova v řádu minut.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest