L’Etape Czech Republic 2023: tři trasy a Bradley Wiggins na startu

Autor

Bradley Wiggins, vítěz Tour de France 2012 a pětinásobný olympijský šampion, je novým ambasadorem L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023. Největší tuzemský závod v silniční cyklistice v tuzemsku bude mít 10. června nově tři trasy!

L’Etape Czech Republic 2023: tři trasy a Bradley Wiggins na startu

Krátká a dlouhá trasa tvořily nabídku prvního i druhého ročníku L’Etape Czech Republic, které proběhly v Praze a západní části Středočeského kraje v letech 2021, respektive 2022. Nově organizátoři nabídku rozšířili o třetí trasu, jež bude nejkratší a měří 65 kilometrů s převýšením 700 metrů. Střední trasa bude měřit 102 kilometrů s převýšením 1300 metrů a dlouhá trať čítá 142 kilometrů s převýšením 1900 metrů.

L’Etape Czech Republic 2023, respektive profil její krátké trasy.
L’Etape Czech Republic 2023, respektive profil její krátké trasy.

„Přidali jsme krátkou trasu, abychom přivedli k závodu začátečníky a také ženy. Byla spousta cyklistů, kteří se ostýchali přihlásit se premiérově do závodu měřícího přes devadesát kilometrů, což byla porce loňské krátké trasy. Chceme všem nováčkům dopřát příležitost zažít jedinečnou atmosféru podniku spojeného s Tour de France a upevnit jejich vztah k tak krásnému sportu, jakým cyklistika je,“ vysvětluje Přemysl Novák, šéf projektu L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023.

L’Etape Czech Republic 2023: přívětivější pro začínající a cyklistky

Všechny tři trasy bude 10. června 2023 hostit hlavní město Praha společně se Středočeským krajem. „Nové trasy jsme nehledali jen klikáním do mapy. Všechny úseky jsme projeli na kole, abychom se přesvědčili, že cyklistům dopřejeme skutečně výjimečný zážitek. Na většině silnic je navíc nový nebo zánovní povrch, takže se účastníci mají na co těšit,“ ujišťuje Přemysl Novák. „Úpravou tras navíc téměř jistě dojde k vyšší průměrné rychlosti, přestože náročnost zůstala zachována,“ předvídá šéf projektu.

Pro dokonalý zážitek spojený s Tour de France nebude chybět ani bitva o zelený trikot nejlepšího sprintera a nejlepšího vrchaře. Sprinterský segment zahrnuje střední a dlouhá trasa při průjezdu obcí Žilina, o puntíkatý dres pro „krále vrchařů“ se bude bojovat při průjezdu obcí Sýkořice a na Podkozí směrem ke Svárovu.

L’Etape Czech Republic 2023, respektive profil její střední trasy.
L’Etape Czech Republic 2023, respektive profil její střední trasy.

„Ohlas předešlých dvou ročníků byl obrovský. Chceme vše posunout ještě dál. Nejde přeci jen o samotné cyklisty. Naším záměrem je vytvořit z L’Etape Czech Republic by Tour de France zážitek a společenskou událost. Na jedné straně otevřít závod pro mladší cyklisty a cyklistky v podobě krátké trasy, na straně druhé pak podpořit komunitní život v obcích. I proto se budeme snažit maximálně vtáhnout do děje obyvatele obcí po celé trase,“ říká Přemysl Novák.

Zážitek všech zúčastněných pak umocní nová hvězda v pelotonu, kterou v ročníku 2022 představoval Andy Schleck. Lucemburského vítěze Tour de France z roku 2010 nahradí v pelotonu L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023 Bradley Wiggins, vítěz Tour de France z roku 2012!

Etape
L’Etape Czech Republic 2023 a mapa dlouhé trasy.

„Stejně jako se snažíme posunout kvalitu a úroveň závodu, hledali jsme způsob, jak se posunout i v otázce ambasadora. Andy Schleck byl naprosto super a byli jsme nadšení z jeho přístupu, ale chtěli jsme přivézt českým fanouškům zase novou tvář,“ vysvětluje Přemysl Novák spojení s legendárním borcem, jehož v prosinci 2013 královna Alžběta II. pasovala na rytíře!

Vítěz Tour de France hvězdou L’Etape Czech Republic

Bradley Wiggins je bývalý britský cyklista, který v roce 2012 vyhrál Tour de France. Na kontě má pět zlatých olympijských medailí, k tomu v bitvách pod pěti kruhy získal ještě jedno stříbro a dvakrát bronz! Osmkrát slavil zisk duhového trikotu mistra světa!

Dvaačtyřicetiletý rodák z belgického Gentu úspěšně kombinoval silniční a dráhovou cyklistiku. Vyhrál etapy na Tour de France či Giro di Italia, v roce 2015 vytvořil světový rekord v hodinovce. Během kariéry absolvoval třináct Grand Tour a 22 cyklistických Monumentů.

L’Etape Czech Republic
L’Etape Czech Republic: mapa střední trasy.

Dvaačtyřicetiletý rodák z belgického Gentu úspěšně kombinoval silniční a dráhovou cyklistiku. Vyhrál etapy na Tour de France či Giro di Italia, v roce 2015 vytvořil světový rekord v hodinovce. Během kariéry absolvoval třináct Grand Tour a 22 cyklistických Monumentů.

L’Etape Czech Republic
L’Etape Czech Republic: mapa krátké trasy.

L’Etape by Tour de France je seriál závodů pro hobby cyklisty, při němž účastníci zažijí jedinečnou atmosféru Tour de France. Akce je organizována jen ve vybraných zemích napříč kontinenty a účastní se jí desetitisíce cyklistů všech výkonnostních kategorií. Veškeré informace jsou k dispozici na webu www.letapeczech.cz.

Tom Dumoulin po kariéře: rozvod a únik od civilizace do hostelů v Kostarice
Autor

Vyhrál Giro, stal se mistrem světa v časovce. Psal se rok 2017, když Tom Dumoulin prožil zřejmě nejlepší sezonu kariéry. Hned v následující byl druhý na Tour de France. Stal se jednou z největších hvězd silniční cyklistiky. Zatímco většina jeho kolegů z profipelotonu by si chvíle na výsluní užívala, nizozemského cyklistu to spíše děsilo. „Cyklistiku jsem vlastně nenáviděl ,“ přiznal před pár týdny, když oznámil v pouhých jednatřiceti letech odchod do sportovního důchodu!

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest