Lego pod tlakem: Rozšiřte cyklostezky!

Autor

Marcela Steemana určitě neznáte. Vlastně ho zná jen pár obyvatel Nizozemska, kde v jednom městečku sedí v zastupitelstvu. Jeho hlas je však slyšet široko daleko, protože zastupuje stovky lidí volající po městech, která budou více přátelská k cyklistům. Alespoň v Lego světě.

Lego pod tlakem: Rozšiřte cyklostezky!

Možná to bude znít dětinsky, ale možná na tom taky něco bude. Protože děti jednou budou velké, budou možná po městech jezdit na kole a taky budou mít problém se na silnicích porovnat s automobily. A třeba to budou ty stejné děti, které jednou budou rozhodovat o tom, zda a případně jaká se bude v jejich městě stavět nová cyklostezka.

A právě pan radní Steeman, když si takhle jednou hrál se svými potomky s nejslavnější stavebnicí světa, uvědomil si, že města, jak je dnes navrhuje Lego, jsou silně autocentrická. Že chodníky jsou jen velmi hubené a cyklostezky žádné. Zarazilo ho to o to víc, když si vzpomněl na podobu silnic v Dánsku, rodišti plastových kostek. Tam přece cyklista na silnice patří, ne?

Pro bezpečnější svět, byť jen plastový!

Že je Lego jen hračka, a tak jsou podobné bojůvky zbytečné? Zastánci cyklostezek však argumentují tím, že děti si vzory pro své fungování berou ze všech možných zdrojů, na které dnes a denně narážejí, a že tedy i Lego může být jedním z nich. Takže pokud je v DNA stavebnice zakotveno, že tvořit se z něj dá bez hranic, proč se v Billundu nezamyslí nad bezpečnějším světem? Třeba že jen plastovým.

Tlak na výrobce se zvýšil poté, co z Amsterdamu pocházející Urban Cycling Institute informoval o své komunikaci se zástupci Lega. A když se ptal, zdali by se designéři hračky zamysleli nad zakomponováním patřičné cyklistické infrastruktury, dostali odpověď: „Neúčastníme se ideologických prohlášení.“ Není už tohle samo o sobě dost ideologické?

„Jde o ekologičtější svět, o více pohybu pro děti. A přesně to jsou ideály Lega,“ připomněl Steeman v rozhovoru pro nizozemský server DutchNews.nl. „Takže mi přijde zvláštní, že ještě nejsou do stavebnic zakomponované.“

Steeman byl ve svém boji tak aktivní, že se spojil s Marcem Brommelstroetem, profesorem urbanismu na Amsterdamské univerzitě, a zapojili se do projektu Lego Ideas. Skrze něj dánská společnost umožňuje svým fanouškům přicházet s nápady na budoucí stavebnice.

Lego City? Pravé město pro revoluci

Lego dalo Steemanovu projektu 599 dnů na to, aby získal 10 tisíc fanoušků, aby se dostal do výrobní fáze. Aktuálně má zhruba třetinu potřebných podpisů. Komentáře, které se pod stránkou scházejí, však nejsou zcela jednohlasné, tedy procyklistické.

„Byl by to fenomenální krok. Uvědomění, že vedle aut existují i další způsoby dopravy,“ píše jeden. Další však oponuje, že „nelze jen tak přidat jízdní pruh pro kola bez toho, že byste museli upozadit domy. Myslím, že že by to podobu Lego City změnilo až příliš.“

V lednu společnost vydala krabici z edice City číslo 60306 nazvanou Ulice s obchůdky. Najdete tam krámky i bicykly a ty nákladní se třemi koly (vidíte ho na titulním obrázku před pekařstvím), přechod pro chodce a taky modrou cyklostezku širokou „na dva čudlíky“. Tedy tak hubenou, že i symbol kola musí být otočen ve směru jízdy, aby se na kostky vešel.

video-udrzba-kola-domacim-servisem-prodlouzite-zivotnost-kola

Steeman byl spokojený, že se tak stalo, ale ne dost, protože v krabici obsažený cargo bike se do jízdního pruhu zkrátka nevešel. A vyzval: „Je čas udělat další krok v mobilitě. Mně jde jen o to, aby nové generace vyrůstaly v udržitelném, zdravém světě a poznali i alternativy dopravy, protože dnes se všechno točí kolem aut. A neznám větší město na zemi, ve kterém by se mělo začít s revolucí, než je Lego City.“

Soutěž se ŠKODA AUTO celé září 2021 a vyhraj ENYAQ!
Autor

Předposlední soutěž sezony 2021 začíná! Cenu pro vítěze si připravil hlavní partner projektu Kolo pro život, ŠKODA AUTO. Odpověz na soutěžní otázku do 31. září do 12:00 a vyhraj zapůjčení vozu ENYAQ na týden + cyklistický balíček WLC. 

 

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé