Manitou Železné hory CARDION - tipy na výlety

Autor

Prázdniny se pomalu překlopily do své druhé poloviny, ale i ta je nabitá našimi závody ze série Kolo pro život. Přijeďte strávit Den výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy na cyklistickém závodě Manitou Železné hory CARDION! Letos slavíme už 21. výročí této trasy a připravili jsme pro vás navíc hned několik tipů na výlety v okolí závodu.
Zeměpisné jméno Železné hory pochází podle historických pramenů od zdejšího dobývání železné rudy, těžila se ve více lokalitách oblasti. Slovo „hory“ se v zeměpisném názvu pohoří objevilo ve významu staročeského označení pro dolování (důl, doly = hory). A co všechno v okolí Železných hor můžete vidět? Zveme vás na výlet!

Manitou Železné hory CARDION - tipy na výlety

Na závod budeme vyrážet z Chrudimi, která je půvabným městem s celou řadou zajímavých památek! Samotné Resselovo náměstí, které je součástí městské památkové zóny, je úchvatné, protože je obklopeno množstvím historických měšťanských domů. Náměstí bylo pojmenováno po Josefu Resselovi (1793-1857), který se proslavil vynálezem lodního šroubu. Dominantou náměstí je pak novogotický trojlodní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který  pochází z 13. století a o jeho úpravu se zasloužil architekt František Schmoranz. Uprostřed náměstí můžete obdivovat 18 metrů vysoký, barokní, bohatě zdobený sloup Proměnění Páně. Na severní straně náměstí se vyjímá barokní Stará Radnice z 15. století, která v minulosti prošla mnoha účely. Sídlil zde archiv, později mučírna, vězení, okresní soud, škola a policie. Za vidění však v Chrudimi stojí za to také středověké uličky, zbytky městských staveb a např. také renesanční Mydlářovský dům, který vám připomene zdejší slavné loutkářské tradice, protože v něm sídlí Muzeum loutkářských kultur s expozicemi plnými loutek, divadel a dekorací.


Na kávu a něco sladkého rozhodně zavítejte do Královské cukrárny Chrudim. Velkolepému interiéru dominují vitríny přeplněné těmi nejlepšími zákusky v okolí.
na oběd bychom vás rádi pozvali do Restaurace U Paluků, která je vyhlášená mezi místními obyvateli. Avšak před návštěvou si raději potvrďte otevírací dobu restaurace. Ještě v červnu fungovala pouze přes týden. 

Pokud toužíte spíše po přírodě a nemáte chuť se toulat po městě, doporučujeme vám komplex rekreačních lesů na Podhůře. Najdete zde velké množství cyklostezek, ale také lanový park a rovněž singletrack, který má být základem budoucího Cykloparku Podhůra. Ale nebojte se, trasa je vhodná i pro děti, vede mezi stromy a není nikterak náročná nebo nebezpečná. Po singletracku se jezdí pouze jedním směrem a v terénu je vyznačen dřevěnými sloupky s logem a značkami. Stezka měří 1580 metrů. Až si projedete tenhle mini singletrack, vydejte se na kole dál na rozhlednu Bára, která se nachází na Čertově skalce na vrchní části zrušeného lomu Podhůra.Rozhledna připomíná domeček z karet a jedná se o unikátní dřevěnou stavbu s vyhlídkovou plošinou asi 15 metrů nad zemí. Kochat se odsud můžete výhledem na Železné hory, Orlické hory a Krkonoše.


Pokud vás toulání na kole v lesích na Podhůře pořád nepřestalo bavit, vydejte se směrem na zámek a hřebčín Slatiňany. Součástí zámku je také rozlehlý anglický park, obora s muflony a romantická třešňová alej. Zámek Slatiňany je původně renesanční zámek, který se může pyšnit dvěma prohlídkovými okruhy - zámeckým a hipologickým. Se zámkem sousedí hřebčín s výběhy starokladrubského koně. Anglický park se zase může pochlubit řadou drobných staveb, např. jezírkem, roubenými chaloupkami tzv. dětského hospodářství, kde se zámecké děti učily správně hospodařit. Pokud s sebou na výlet berete i malé děti, pak určitě navštivte miniaturu hradu - Kočičí hrádek.
Pokud nám počasí ke konci srpna vydrží, určitě stojí za to navštívit největší a nejvyhledávanější rekreační oblast, a tou je přehrada Seč. Koupat se můžete přímo v autokempu Seč Pláž. V minulých letech se zde návštěvníci mohli vybláznit v zorbing - kouli, ve skákacím hradu, nebo v nafukovací aréně sumo, přpadně na dvou vodních a dvou skákacích trampolínách.
Přehrada Seč byla postavena v letech 1925 - 1934 firmou Vendelín Dvořák podle návrhu firmy Ing. Ctibor. Hráz je zděná a byla postavena ze žulových bloků mezi skalisky, na nichž se nacházejí zříceniny hradů Oheb a Vildštejn. Výška hráze činí 42 m a její šířka v koruně 165 m. Zadržuje 22 milionů m³ vody. V roce 1947 byla uvedena do provozu i vodní elektrárna. Jedno z nejfotogeničtějších míst přehrady tvoří na přehradě Seč typický ostrůvek. Zajímavostí je, že se jedná o jeden z největších izolovaných ostrovů v Česku. Mezi lety 1943 a 1946 jej hojně využívali skauti, kteří si zde pravidelně budovali letní tábory.

Rádi bychom vás ale pozvali na jedno malebné místo, kterým je skanzen Veselý Kopec, který dnes tvoří téměř 30 objektů formujících dohromady osadu s volně rozptýlenou zástavbou. Zdejší expozice přinášejí svědectví o životě a práci drobných rolníků od první poloviny 19. století do poloviny 20. století. Zemědělské usedlosti doplňují nejen drobné vesnické stavby (špýchar, chlívky, haltýř apod.), ale i lidové technické památky na vodní pohon. Nejvýznamnější z nich je vodní obilní mlýn přenesený na základy původního veselokopeckého mlýnu. V roubených domečcích naleznete ukázky bydlení a hospodaření drobných zemědělců datované od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Součástí prohlídky jsou i jedinečné technické památky na vodní pohon. Expozice jsou bohatě vybaveny předměty vytvářejícími atmosféru, která vás přenese do minulosti. Nejstarší interiér naleznete v usedlosti z Lezníku u Poličky. Nejmladší, datovaný do 50. let 20. století, naleznete ve statku z Mokré Lhoty u Nových Hradů.


A když už budete v tomto loutkářském a pernikářském kraji, navštite město Pardubice, které je známé výrobou perníku! Přivezte domů dárek ze závodu v podobě místního perníku! Tradice výroby perníku v Pardubicích sahá asi do 16. století, i když už za vlády Vojtěcha z Pernštejna se jedna z pardubických ulic jmenovala Perníkářská. První perníkář ve městě je připomínán archivními prameny již k roku 1515. Právo vyrábět perník potvrdila Pardubicím v roce 1756 Marie Terezie.

Příprava oblíbené pochoutky se ale ve velkém rozběhla až ve 20. století, před 1. světovou válkou, to už se ale jednalo o tovární výrobu. První skutečnou továrnou na perník byla výrobna firmy Melartos, založená v roce 1913. Po znárodnění v roce 1948 byla začleněna do národního podniku Pardubické perníkárny. Tovární výroba se potom rozvinula naplno, začala zlatá éra pardubického perníku. Od 2008 je „Pardubický perník“ označen jako Chráněné zeměpisné označení, smí se vyrábět a balit pouze na území Pardubic za dodržení přesně dané receptury.
 
Prázdniny ještě nekončí! Těšíme se na vás na závodě!

 

  
 

Tipy na výlety v okolí Hustopečí
Autor

Chystáte se do Hustopečí na 6. podnik seriálu Kolo pro život 2020? Pak jsme právě pro vás připravili ve spolupráci s agenturou Czech Tourism a jejím projektem #světovéČesko zajímavé tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí dějiště závodu.

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé