Mekka české cyklistiky. Nenechte si ujít NOVA Bikemaraton Drásal!

Autor

Tenisový Wimbledon, hokejový Stanley Cup, fotbalové Wembley. To vše jsou největší svátky svých sportů, které každoročně poutají pozornost fanoušků po celém světě. Podobný význam má pro cyklistické nadšence u nás NOVA Bikemaraton Drásal, nejstarší závod horských kol v České republice. Kultovní akce, která nadchne milovníky jednostopých miláčků od opravdových profesionálů až po ryzí amatéry, se koná 25. června. A jedno vám můžeme zaručit již nyní. Na své si přijde opravdu každý.

Mekka české cyklistiky. Nenechte si ujít NOVA Bikemaraton Drásal!

Pohled do historie

Ty otázky se nabízí. Proč Drásal? Kdo to byl? Čím se proslavil? Pak věřte, že se jedná o jistého Josefa Drásala, který se narodil v roce 1841 jako třetí ze šesti dětí brusiče jehel Johanna Drásala. Kvůli pravděpodobně nadměrné produkci růstového hormonu dorostl do výšky úctyhodných 241 cm, čímž se stal největším člověkem žijícím v českých zemích. Tento údaj lze ověřit i z kosterních pozůstatků, které jsou uloženy v Anatomickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Díky své extrémní výšce a dle všeho i výjimečné síle vystupoval na varietních vystoupeních po celé Evropě. Vzácné onemocnění, které způsobilo jeho mimořádné tělesné proporce, však stálo i u jeho sklonu v pouhých 45 letech.

Jak to začalo?

Psal se rok 1993, když si skupina holešovských cyklistických nadšenců (v Holešově je pohřben Josef Drásal), chtěla vyzkoušet, kolik kilometrů dokážou za den najet v Hostýnských vrších. A už o rok později se tak začala psát oficiální historie prvního ročníku proslulého cyklistického klání. Svůj současný název „Drásal“ nese slavný podnik od roku 1997.

Co proslulý „Drásal“ nabízí

Dost pohledů do minulosti, podívejme se, co přináší letošní ročník nesoucí název NOVA Bikemaraton Drásal. Na své si přijde opravdu každý od profesionálů až po „víkendové“ bikery. O tom svědčí už to, že dvě nejnáročnější štreky Trasa Trachea OBR Drásal a Trasa A, která spadá pod mezinárodní cyklistickou organizaci UCI. Podívejme se však na nabídku jednotlivých tras podrobněji.

Kultovní trasa, královská etapa, legendární výzva. Jak chcete. Trachea OBR Drásal, jak se nejtěžší výzva z nabídky NOVA Bikemaraton Drásal nazývá, si všechna tato přízviska zaslouží. Na skutečné profíky čeká náročných 173 kilometrů s převýšením téměř 5000 metrů. Velmi náročná trasa, která provede závodníky přes Hostýnské vrchy od Holešova až po Vsetín, patří do partnerských závodů Kolo pro život a prověří vaše skutečné limity.

Jen o málo mírnější nároky klade na své vyzyvatele UCI Trasa A. Na ní čeká v případě mužů 117 kilometrů, ženy se budou muset popasovat s o 32 kilometrů kratší štrekou. Vystoupaná výška v podobě 3327 metrů, resp. 2113 metrů však vyžaduje velmi důkladnou přípravu a skvělou fyzickou kondici. Ta se vám bude hodit zvlášť na Kelčským Javorníku, Tesáku či Hostýně.

A co třeba Trasa B? Na jednoduchou jízdu zapomeňte. I když na vás číhá „jen“ 58 kilometrů a lehce přes 1700 výškových metrů, i tak dokonale prověříte svou fyzickou připravenost. Stoupání na vrchol Pardus nebo výjezd na Hostýn vám jasně nastaví zrcadlo o vaší fyzické kondici. Jedním si však můžete být jisti. Krásná krajina, která vás provází na všech trasách, vám bude dostatečnou odměnou.
A další možnost. Trasa C před vás postaví 31 kilometrů a necelých 950 výškových metrů. Zdolávat budete zkrácenou variantu Trasy B, o výjezd na Hostýn však ochuzeni nebudete. Dojem na vás určitě udělají i krásné úseky v okolí vrcholu Ondřejovsko.

A jako vždy nezapomínáme na vaše děti. Skvělé zážitky pro celou vaši rodinu si vychutnáte na trase D - Rodinná Drásalovská jízda. Pro ty nejmenší je, jak už se stalo milou tradicí, připravena NOVA Junior Trophy, kterou vaše ratolesti mohou absolvovat na odrážedle.

Bohatý doprovodný program 

A žádnou obavu. O zábavu budete mít postaráno, i když zrovna nebudete měřit síly se soupeři v sedle vašeho stroje. V areálu závodu bude připravena celá řada akcí pro vás i vaše děti.  Populární taneční podložka, lesní občerstvovačka pro celou vaši rodinu, fotka ze závodu od profesionálního fotografa a pamětní medaile pro každého. To je jen malá ochutnávka z celé řady dalších lákadel, na které se můžete těšit. O jídlo a pití bude postaráno, zázemí v podobě teplé sprchy a servisu kol je samozřejmostí.

Takže nezapomeňte. Zaškrtněte si ve svém diáři datum 25. června. Čeká vás nezapomenutelný den na jedné z nejprestižnějších cyklistických akcí roku.

Těšíme se na vás.

Organizační tým Kolo pro život
 

Tipy na výlety v okolí závodu Bikemaraton Drásal České spořitelny
Autor

Začátek letních prázdnin se nezadržitelně blíží! Zveme vás proto na jeden z nejstarších závodů horských kol v České republice - Bikemaraton Drásal České spořitelny! Na tomto kultovním závodě pro vás máme nachystaný největší výběr cyklistických tras!
Váháte tedy, co podniknout poslední víkend  před koncem školního roku? Přijeďte si s námi zazávodit a také prozkoumat okolí závodu. Hostýnské vrchy, kde se závod odehrává, nabízí hned několik úžasných míst, které nesmí vaší návštěvě uniknout! A co teprve vyhlášená točená zmrzlina v nedalekých Dobroticích!? Tipy na výlety vám přinášíme právě tady!
 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé