Měl bych si nechat odborně nastavit posed?

Autor

Bikefitting neboli odborné nastavení posedu je rozhodně skvělá idea, protože profesionál v oboru vám pomůže najít komfortní pozici v sedle, která současně nebude ohrožovat vaše zdraví. Možná najdete i pro váš výkon efektivnější posed, případně se vám bude kolo po fittu lépe ovládat.

Měl bych si nechat odborně nastavit posed?

Fitter před jakoukoliv praktickou částí bude zkoumat parametry a zvláštnosti vašeho těla i jeho slabiny, takže se připravte na tvrdá slova. Nejspíš se dozvíte, že vaše hamstringy jsou zkrácené, břišní svaly ne úplně funkční a že vám koleno nedovolí pohyb končetiny na pedálu v ose, což samozřejmě snižuje efektivitu záběru. Ale to vše je právě práce fittera, aby našel řešení, po němž se vám na kole pojede zase dobře.

Na kole už nějakou dobu nejspíš jezdíte a i bez odborného zásahu jste si nějakou pozici nastavili. A zvykli si na ni. Ale věřte, že s efektivitou případně zdravou stránkou věci nebude mít mnoho společného. Stojí za to nechat se „nastavit“ a pak novou pozici šmahem neodmítnout, ačkoliv každý fitter vám řekne, že uděluje jen doporučení, nikoliv rozkazy. Na vás naopak bude, abyste kladli otázky, co a proč se dělá. A ozvat se, když už se pozice stává nepříjemnou.

Špatné kolo? Ani zázračný fitter není spásou

Mnohdy ale ani netřeba extrémních zásahů do stávající pozice, protože i detail udělá velké věci. Snížit výšku sedla o pár milimetrů, odstranit podložku pod představcem (případně přidat, pokud to délka krku vidlice ještě dovolí), seřídit pozici zámků na tretrách. To vše může být recept na štěstí.

Řešení často nevyžaduje ani návštěvu fittovacího studia, postačí jen pravidelná péče o vlastní cyklistické vybavení. Jakmile cyklistu začne bolet koleno, může být problém skryt v příliš ošoupaném kufru tretry, kdy třeba i pár milimetrů může změnit úhel v koleni a trápení je na světě. A asi netoužíte po bolestech v kotníku, koleni nebo i kyčli a dál v zádech kvůli pár stovkám.

Fitter nikdy nedokáže odvést svoji práci dokonale, pokud k němu přijdete s kolem, které vám prostě není. Koupit levně od kamaráda nebo z bazaru není výhodná koupě, pokud vám kolo bude velké/malé. A na takové vás nikdy dobře nenastaví. Pokud si nejste jisti s nákupem, nechejte si poradit, protože jinak se budou problémy kupit a nevyřeší je nikdo.

Můžete sice sedlo nakonec nastavit správně extrémně vytaženou sedlovkou (snad se brzy nezlomí), možná se vám podaří najít i ideální pozici řídítek tím, že pod představec nasázíte kilometr podložek a představec bude mít podobnou délku. Jen se pak připravte, že ovládání kola bude poněkud… no uvidíte sami.

Každý jezdec je jiný z pohledu fyziologie, své cyklistické historie, cílů, silných a slabých stránek. A dobrý fitter toto všechno bude reflektovat. Nejde o to něco na kole poštelovat a za deset minut se loučit. Současně dva fitteři můžou každý nastavit jinou jízdní pozici v závislosti na škole, kterou prošli. Neexistuje tedy jen jedna správná pozice v sedle. Každopádně se vyplatí zjistit si předem reference o člověku, který vás má zaměřovat.

Nastavení neumí zázraky

Stejně jako se dobrý fitting cenou vyšplhá na několik tisíc, můžou vám i jeho následky slušně provětrat peněženku. Z nastavení nového posedu totiž mnohdy vycházejí doporučení na nákup nového, širšího sedla, aby sedací kosti „nevisely“ ve vzduchu a nevznikal tak zbytečný tlak na měkké tkáně. Možná vznikne potřeba nového představce, řídítek, bot nebo i jiného komponentu. Možná nakonec zjistíte, že nevyhovující bude i celý rám.

Berte na vědomí, že většina fitterů je i jinak navázána na cyklo byznys a bude v jejich zájmu něco z výše popsaného prodat. Ti kritičtější z vás asi řeknou, že je vlastně účelem fittingu najít jakoukoliv chybu = tržby velobyznysu. Ale znovu – jde o doporučení, nikoliv nařízení.

Bikeffiting je skvělý způsob, jak odstranit nejen zdravotní problémy.

Bikeffiting je skvělý způsob, jak odstranit nejen zdravotní problémy.

A ještě jedno varování – nastavení posedu pod odborným dohledem neumí zázraky a nevyřeší vše. Bolest kolene může mít příčinu takovou, že ji ani nejzkušenější fitter neodstraní. Stejně tak provedené úpravy budou vyžadovat další práci. Pokud vás tahají záda kvůli zkráceným zadním stehenním svalům, bude nutný pravidelný strečink. Slabý střed těla taky nespraví polehávání na gauči. K tomu všemu dostanete od dobrého fittera návod.

Stávající pozici máte nejspíš zažitou měsíce, možná i roky, takže po prvních jízdách s novým posedem se můžete cítit nesví. Stejně tak se bude i vaše kondice, případně váha časem měnit, což může mít taky dopad na pozici v sedle. Bude nějaký čas trvat zvyknout si, ale bike fitting je zpravidla začátkem procesu, nikoliv okamžitým řešením.

 

Dokonalý cyklistický zážitek? Jistotu vám dá správný posed i technika brzdění
Autor

Konečně. Chladné dny nám dávají definitivní sbohem a nastává čas znovu vyrazit do akce. Dokonalý cyklistický zážitek vám však stroj za desítky tisíc rozhodně nezaručí. Aby byl váš pocit z jízdy dokonalý, určitě se vyplatí vědět i zdánlivě jednoduchou věc. Jste si například opravdu jisti, že na kole sedíte správně, dobře používáte brzdy či co znamená termín attack position? S tím vším vám rádi poradíme. 

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest