Moderní technologie a cyklistika

Autor

Jsou čím dál tím běžnější výbavou současných automobilů; airbagy, ABS, parkovací senzory, kamery a mnohé další. To vše jsou technologické vymoženosti, které podstatně zvyšují bezpečnost silničního provozu. A s každým rokem se objevují nové a nové vychytávky. Už vás ale někdy napadlo, jak mohou moderní technologie ovlivnit bezpečnost cyklisty? Podívejme se, s čím vším se milovníci biků setkávají a na co se mohou v blízké budoucnosti těšit.

Moderní technologie a cyklistika

Helma už se naštěstí u většiny cyklistů stala samozřejmostí. Kvalitní ochrana hlavy nám zajistí v případě nehody mnohem větší šanci vyváznout bez vážnějšího zranění, v krajním případě pak i zachránit život. Moderní technologie však dnes nabízejí mnohem víc. Jedním z bezpečnostních prvků je možnost zabudování čipu do helmy, pomocí kterého vás v případě nehody záchranáři bezpečně a rychle najdou. Do čipu si navíc můžete nahrát i informace o svém zdravotním stavu a usnadnit tak práci zasahujících lékařů.
Čip nemusí být samozřejmě jen součástí helmy, ale může být integrován i do rámu kola či fungovat v podobě aplikace ve vašem mobilním telefonu

Směrová i brzdová světla

Tím však výhody moderní ochrany hlavy zdaleka nekončí. Další funkci ocení zvlášť cyklisté, které nezastaví ani tma či mlha. Moderní smart helmy jsou totiž vybaveny širokoúhlými předními i zadními světly i směrovkami, které bezpečně ovládáte pomocí jednoduchého zařízení ze řídítek svého kola. Vhod vám jistě přijdou i výrazná brzdová světla a automatické řízení jejich jasu podle okolních podmínek. Cenové rozpětí začíná na hranici zhruba 3.000 Kč.

Radar

Určitě jste ten pocit několikrát zažili. Jízda po frekventované silnici s rychle jedoucími vozidly v patách není nic, co bychom si užívali. Spoléhat se jen na sluch či neustálé otáčení přes rameno může z vašeho výletu udělat nepříjemný zážitek. Velkou pomocí se tak může stát radar, moderní vychytávka, která nachází čím dál větší oblibu právě mezi cyklisty. 
Jak funguje? Technologie dokáže rozpoznat vozidla za vámi až na vzdálenost 150 metrů a veškeré údaje graficky zobrazit na displej navigace či mobilního telefonu umístěného na řídítkách. Dozvíte se tak nejen jak daleko za vámi se auta pohybují, ale i jejich počet. Vše můžete ještě „vytunit“ o integrovanou blikačku, která na základě údajů od radaru přizpůsobí intenzitu a rychlost světla tak, aby blížící se řidiče informovala o vaší přítomnosti.   

Pro náročné – head-up display 

Milujete moderní technologie a cyklistiku? Pak právě pro vás jsou jako šité cyklistické brýle s head-up displayem. Už nebudete muset sklánět zrak k tachometru, abyste zjistili aktuální rychlost, tepovou frekvenci či ujetou vzdálenost. Veškeré potřebné údaje budete mít doslova přímo před očima ve vašem zorném poli. Brýle jsou spárované s aplikací pomocí Bluetooth. Čočky brýlí jsou fotochromatické, to znamená, že se automaticky přizpůsobí měnícím se světelným podmínkám během dne.
A jejich cena? Jedná se o záležitost pro opravdové gurmány, kteří si budou muset sáhnout do peněženky pro částku kolem 8.000 Kč.

Chrániče na míru i airbag

Doba univerzálních chráničů, které často mohly působit svým tvarem či strukturou více nepříjemností než pozitiv, je dávno pryč. Moderní ochranné prostředky jsou vyrobeny tak, že na základě teploty vašeho těla změknou, aby při případné nehodě okamžitě změnily strukturu. Absorbují tak náraz a maximálně eliminují případná zranění. 

Hudbou budoucnosti začíná ale být také tzv. Hövding, neboli airbag pro cyklisty. Tento švédský vynález vychází ze stejných vlastností jako je tomu u klasického vzduchového vaku u auta. Jedná se o revoluční vynález pro ochranu před úrazem hlavy, který je ukryt v límci cyklisty a v případě nehody se během desetiny sekundy nafoukne kolem jezdcovy hlavy. Hövding poskytuje nejvyšší úroveň absorpce nárazu (až 8x lepší ochrana než tradiční cyklistické přilby) a kromě hlavy snižuje riziko poranění krční páteře.
 

Cyklistika za tmy? Jízda, která má své kouzlo i specifika
Autor

Tak už je to tady. Podzim odpočítává své poslední dny a vlády se brzy chopí zima. Dlouhé noci, mrazivé teploty a s tím spojené obtížné podmínky jsou pro mnoho cyklistických nadšenců jasným signálem k ukončení sezony a zazimování svých strojů. Pokud však patříte ke skutečným srdcařům a hodláte zdolávat kilometry i v tomto období, pak vzhůru do toho. Ale pozor, je třeba se důkladně připravit na celou řadu specifik, která vás čekají.

Jak si tedy počínat v podmínkách, které jsou na hony vzdálené časům příjemných teplot a dlouhých letních dnů?
 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest