Modrá krev a bikový šlechtic Martin

Autor

Reportáž z dětských závodů ČT :D Junior Trophy na letišti Vrchlabí.

Modrá krev a bikový šlechtic Martin

Letiště je od slova lítat, což měli stavitelé trati pro Junior Trophy na závodě KPŽ, Vrchlabí – Špindl Tour ŠKODA AUTO na paměti, a tak v pátek díky pětadvaceti paletám a osmičce podlahových desek vznikl parádní skokánek. Účastníci „Jétéčka“ si připadali jako piloti, když svůj stroj vyslali do vzduchu. A kdo se nechtěl vznášet, ten překážku v pohodě přejel. I během závodu byly k vidění slušné polety, které svědčí o tom, že je dobré umět ovládat kolo nejen na matičce zemi, ale i ve vzdušném prostoru.

Macatě široký skok však nebyl jedinou novinkou na trati Juniorky v rámci závodu Vrchlabí – Špindl Tour. Přímo do tratě byl totiž zakomponován také úsek, který jasně ukázal, kdo poctivě navštěvuje Bike Academy a piluje pod dohledem velezkušených bikerů-profesorů techniku.  Zmíněný technický úsek byl totiž postavený z obdobných překážek, jaké používá KPŽ škola jízdy na kole.

A právě na této sekci podcenil jednu překážku domácí biker Martin Strunz a poznal měkkost místní travičky. Po pádu byl kapku otřesen a už to vypadalo, že pro něho závod skončil. Jenže pak se do toho vložil spíkr Lukáš a za pomoci aplaudujících diváků vrátil Marťase do sedla. I přes velikou ztrátu tenhle bojovník znovu roztočil kola svého stroje. Závodění v Juniorce se totiž nevzdává!

Marťas, i když nedojel do cíle na medailových pozicích, všem ukázal, že na něho skvěle sedí přirovnání ze seriálu Arabela: Je to určitě „čestný muž a šlechtic“. Z pod přilby mu totiž stékala modrá krev, což je jasná známka urozeného rodu. Podivné však bylo to, že z kolena mu vytékala pro změnu krev barvy červené, kterou mají běžní poddaní. Že by dvojbarevný krevní oběh? Nikoliv. Marťas vše vysvětil. „Já mám totiž obarvené vlasy na modro a přeliv během závodění trošinku povolil :).“ Ostatně rozhovor s tímto bikovým šlechticem uslyšíme i v chystané reportáži na ČT Sport.

Fanouškovská obec podél tratě dětských závodů by tentokrát měla dostat jedničku s hvězdičkou. Rodiče a doprovody fandili bojujícím bikerům a bikerkám, co jim plíce stačily. Fanoušci dokázali povzbudit i soupeře, i ty, kteří závodili na jejich značce. Pořádné fandění prostě nezná mezí. Bravo Ghost!!!

Jediné co by na pátém dílu letošní Juniorky sneslo vylepšení, bylo počasí. Studený horský vzduch na startu čekající závodnice málem zamrazil. Naštěstí si drkotajících zubisek malých slečen všiml spíkr Lukáš a nařídil pořádnou rozcvičku, aby se svaly uvedly do provozní teploty. K vidění tak byla poměrně kuriózní situace, když na startovní čáře před závodem dívek do devíti let byly napáskovány v sedlech jejich doprovody a s potěšením sledovaly malou spartakiádu ala Junior Trophy.

Ne vždy platí, že když dva dělají totéž, je výsledek stejný. Závodník z kategorie kluků do 11 let Jakub Král chtěl napodobit techniku jízdy, kterou bravurně ovládají především piloti na odrážedlech. Jenomže pohánět přední kolo pomocí vlastní boty, je dost náročný způsob a nezvládne jej každý. Kuba se naštěstí po pár pokusech vrátil ke klasickému šlapání. Bude muset pečlivě nastudovat závodění bezšlapátkové kategorie a okoukat ten správný grif malých usměvavých bikerčat.

Závodění na letištní ploše okořeněné překážkami se všem hodně líbilo. Diváci, ač zahaleni v péřovkách, všechny děti povzbuzovali o 106. Vyhlášený, golfově střižený pažit byl super povrchem pro závodění, a všem to po něm krásně fičelo. V cíli kromě památeční medaile bylo největším potěšením pro závoďáky, když je rodiče pochválili za předvedený výkon a k tomu přidali pusu.

Pohledem na ty nejrychlejší piloty z vrchlabského letiště se s Vámi na pár dní loučíme. Uvidíme se ale už příští sobotu v Holešově, kam si kromě kola a dobré závodnické nálady nezapomeňte přibalit i koupací úbor.

 

 Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest