Nejčastější chyby při tréninku na trenažéru

Autor

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Nejčastější chyby při tréninku na trenažéru

Pokud už se přimějete k tréninku, který není zrovna atraktivní, měl by čas v sedle kola být využit s maximální efektivitou. Existuje několik základních věcí, kterých je potřeba se vyvarovat?

Trénink bez koncepce

Jestliže budete používat trenažér s vaším jednostopým miláčkem inteligentně, může jít o velice užitečný tréninkový nástroj. Tajemství přípravy spočívá v několika základních faktorech. Je důležité znát aktuální výkonnost, určit si metu, na níž se chcete dostat a rovněž plán, jak dosáhnout stanovených cílů.

Ideálním výchozím bodem je test FTP (funkční limitní hodnota). Můžete jej provést buď pod dohledem odborníka nebo na základě instrukcí, které dohledáte na internetu. Během jedné zimy je možné dosáhnout na trenažéru zlepšení o deset až patnáct procent.

 

Program Super Biker

Závodní den s profesionální péčí

Jízda na hraně

Tréninky na trenažéru by měly spočívat v ostrých a krátkých intervalech. Mnozí hobby cyklisté mají pokušení dostat se na maximum výkonnosti a držet hodinu tempo v hladině čisté bolesti. Jde pochopitelně o nesmysl. Je potřeba jednotlivé přípravné hodiny kombinovat. Jestliže ladíte formu na trenažéru čtyřikrát či pětkrát v týdnu, snažte se polovinu udržet nasazení na pětašedesáti procentech maximální tepové frekvence. Uvidíte, že tréninku prospějete.

Nuda

V minulosti se jedinci na trenažérech při tréninku v domácích podmínkách značně vytrápili. Současné trendy nicméně umožňují vytvoření hodně atraktivního tréninkového prostředí. Je možné domluvit se s týmovým parťákem a absolvovat trénink ve dvou, což je velice příznivé z hlediska motivace. Další variantou je při určité investici do moderních technologií trénovat online, čímž dosáhne vzrušujícího zážitku při tréninku ve skutečně konkurenčním prostředí. Pak budete i na trenažéru zažívat radost.

Program Super Biker

Závodní den s profesionální péčí

Přehřátí organismu

Jde o jediné zásadní nebezpečí hrozící při tréninku na kole upnutém do trenažéru. V důsledku vnitřní teploty hrozí přehřátí organismu. Zkuste tedy místnost, v níž máte kolo, vylepšit ventilátorem. Rozhodně dosáhnete větší efektivity tréninku.

Nedostatek tekutin

Když trénink ukončíte a odvedete skutečně poctivou práci, velmi pravděpodobně budete mít za předním kolem louži potu, který bude rovněž odkapávat z horní rámové trubky. Navíc budou zamlžená okna. V součtu jde o vodu vyloučenou vaším tělem v rámci přípravné jednotky. Přibližně byste tedy měli za hodinu tréninku dopřát tělu litr tekutiny. V samostatném článku si pak můžete přečíst více o správném pitném režimu cyklisty.

Nervózní sousedé

Některé trenažéry jsou poměrně hlasité. Pokud bydlíte v bytě, sousedé pravděpodobně nebudou úplně nadšení, jestliže trénink budete zahajovat časně ráno nebo zase hluboko v noci. Kvůli dobrým vztahům je vhodné si přípravu na trenažéru naplánovat. Ideální je navíc vyměnit pláště za zcela hladké. A pokud se potřebujete motivovat hudbou, zkuste místo reproduktorů investovat do kvalitních sluchátek s bluetooth, kde vás nijak nebude omezovat žádný kabel od zdroje.

Přemýšlíte stále nad výběrem toho správního trenažéru? Pak pro vás máme návod - jak vybrat trenažér nebo rotoped

Zdroje fotografií: zwift.com, pixabay.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé