Nejčastější cyklistická zranění. Jak jim předcházet?

Autor

Pokud alespoň trošku pravidelně jezdíte na kole, velmi pravděpodobně se budete během života potýkat se zdravotními problémy způsobenými hodinami v sedle. Nemusí za každou cenu jít o zranění z pádu. Výzkum ukázal, že velmi často cyklisté trpí na problémy s horními končetinami nebo klouby, aniž by je potkal karambol. Jak všemu předcházet?

Nejčastější cyklistická zranění. Jak jim předcházet?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout zranění způsobenému nehodou je pochopitelně opatrná jízda. V případě, že zažijete těžký pád, vyhledejte lékaře. Pokud nemáte vyloženě těžké zranění, ale třeba vás jen bolí hlava nebo se cítíte dezorientovaní, vyhledejte určitě lékaře. Dost možná jste utrpěli otřes mozku. Tudíž byste se měli vyhnout v nejbližších dnech nejen cyklistice, ale jakémukoliv pohybu. Prostě musíte odpočívat.

Svalové zranění

Ač to není obvyklé, můžete si při pádu přivodit svalové zranění. Náraz může znamenat zhmoždění svalů nebo jen lehké naražení, které vám umožní návrat do sedla.

Stejně tak si můžete sval natáhnout třeba v okamžiku, kdy vytrhnete nohu z pedálu a šlápnete do prázdna.  Většinou vám takové zranění umožní pokračovat v jízdě, ale následně není od věci navštívit fyzioterapeuta.

Zranění kolena a zad

Zranění kolena, hlavy či krku může být často způsobeno příliš častým tréninkem. Podle studií je padesát až šedesát procent zranění v cyklistice způsobeno přetrénováním. Jde o číslo platné pro rekreační i profesionální cyklisty. Rekreační cyklisté trpí bolestmi krku a beder výrazně více než elitní cyklisté.  Jde o důsledek špatného nastavení kola a nedostatečné síle v těchto partiích těla.

Pro amatéry je nejčastější zranění kolene. Důvod? Přetrénování. Na druhém místě je bolest zad.

Ondřej Cink a nezbytná součást přípravy na závod v podobě tejpování zmožených svalů.
Ondřej Cink a nezbytná součást přípravy na závod v podobě tejpování zmožených svalů. Foto: Robin Nevřala

Bolesti kolena lze eliminovat posílením hýžďových svalů a kvadricepsů, protože jde o svalové skupiny, které obstarávají většinu práce při šlapání. Někdy pomůže změna nastavení výšky sedla.

Dlouhé hodiny v poloze přes řídítka vytváří tlak na dolní část zad. Nejde o přirozenou polohu těla. A když někdo sedí před počítačem, bolest se jen stupňuje. Problém je, že ve snaze překonat bolest v dolní části zad změníte držení těla, což vede k dalším problémům.

Můžete pociťovat bolest v kyčli, v horším případě může dojít k poškození ischiatického nervu. Bolest může vystřelovat z dolní části zad přes hýždě, stehno, do kolena a prstů. Mějte na paměti, že léčba je velmi zdlouhavá a zranění bolestivé, tudíž se snažte všemu předejít.

Nejlepší prevencí je cvičení, protahování, strečink. Pokud se problémy prohlubují, navštivte fyzioterapeuta, osteopata nebo chiropraktika dříve, než vás ischiatický nerv, respektive jeho zánět, zcela ochromí.

Jednou z variant, jak zkusit bolest odstranit, je zvednout řídítka. Pokud pracujete v kanceláři, zkuste se zaměřit na zlepšení držení těla. Jednou z variant je doma cvičit tzv. plunk neboli prkno. Případně můžete posílit svalové jádro tím, že si do kanceláře pořídíte na židli posilovací míč, který budete mít za zády.

Pokud máte bolesti, ale nejsou úplně vážné, zkuste navštívit fyzioterapeuta a sestavit plán cvičení, jímž budete eliminovat problémy.

První pomoc při pádu: Drobnosti ošetřete sami, ostatní nechte odborníkům
Autor

Úraz je potřeba nahlásit přímo na závodech v bezpečné
zóně Kooperativy nebo na ošetřovně v zázemí závodu.
Pokud vás odveze sanitka přímo do nemocnice, není
potřeba nic hlásit. O této skutečnosti jsme automaticky
informováni našimi záchranáři. Následně je potřeba si
stáhnout formulář „Hlášení o úrazu“, vyplnit a odevzdat
na kterékoliv pobočce Kooperativy. Číslo pojistné smlouvy
je pro dospělé pojištěné 5101349550. Nově jsou zdarma pojištěny všechny děti do 16 let včetně. V jejich případě je číslo pojistné smlouvy 5101349560. Kooperativa si následně ověří, zda jste byl pojištěn a zda se váš úraz stal na našich závodech.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé