Nevidomý cyklista úspěšně bojuje na Tour de France. Kopce nevidím, je to moje výhoda, říká

Autor

Na začátku byl spíš hec. Uděláme něco velkého. Třeba objedeme na kole Evropu. Ne, pojedeme rovnou na Tour de France! Smělý plán traséra a jeho parťáka, který není členem žádného elitního týmu, a navíc má jeden dost velký handicap: Ondřej Zmeškal je totiž slepý

Nevidomý cyklista úspěšně bojuje na Tour de France. Kopce nevidím, je to moje výhoda, říká

Pro mnohé možná bláznivého nápadu se oba chytli a vznikl projekt Tour de France ve tmě. Jedná se o akci s charitativním podtextem. S trasérem Markem Peterkou objíždějí na tandemovém kole všechny etapy Tour. Vyrážejí vždy hodně brzy ráno, aby do cíle dojeli minimálně tři hodiny před pelotonem. Jinak by to ani nebylo možné.

„Spousta lidí říká, že jsme blázni. Jiní nám drží palce. Nikdy jsem nic tak těžkého neabsolvoval. Na takovou porci kilometrů se nedá pořádně připravit. Ale chci to dokončit, abychom vybrali co nejvíc peněz pro nevidomé děti. Chceme, aby to měli hlavně na začátku jednodušší,“ říká Zmeškal ke společnému projektu s Nadačním fondem Světluška.

Nikdy se nevzdal

Narodil se předčasně, už v sedmém měsíci. „V inkubátoru mi poškodili zrak na levém oku a také sluch, takže slyším jen na nějakých třicet procent. Později na zahradnické škole mi při stěhování nábytku popraskala sítnice na pravém oku a po několika operacích jsem přišel ve dvaceti o zrak úplně,“ líčí své životní peripetie.

Nikdy se však nevzdal, se ztrátou zraku se úspěšně popasoval a teď je na Tour de France. A do pařížského cíle musí dvojice na tandemu ujet celkem 3483 kilometrů!

„Žádný nevidomý na světě Tour ještě nikdy nepokořil. Děláme to pro dobrou věc. A vy nám v tom můžete pomoci. Moc dobře vím, jaký je život bez zraku. Proto jsme se rozhodli vytvořit sbírku pro nevidomé děti. Kdyby si každý z vás koupil kilometr mé trasy za 300 korun, tak na konci máme milión korun. A představte si, kolika těm dětem bychom za tuto částku mohli změnit život,“ věří Zmeškal.

Za vybrané peníze chtějí nevidomým dětem pořídit tandemová kola, kompenzační pomůcky a traséry. Aby to měly jednodušší.

Doprovodný tým tvoří čtyři lidé, kteří obstarávají zajištění na trase i veškerou logistiku. Dvojice má za sebou už patnáct etap, a to pravé peklo teprve pořádně přijde v horách. „Mám výhodu, že ty kopce nevidím, takže jsem psychicky v pohodě. Ale až v nich budu šlapat, tak to bude horší,“ líčí s úsměvem.

Přes Alpy a Pyreneje pro děti

Ondra má rád velké výzvy. Dělá triatlon, běhá. „Dlouho jsem se vyrovnával s tím, že jsem neviděl. Pak jsem se přes kamaráda dostal k běhání. Absolvoval jsem třeba maraton na Čínské zdi, dal jsem i Ironmana nebo Ultramana. V roce 2018 jsem uskutečnil běh přes Českou republiku pro nevidomé děti. Uběhli jsme přes 600 km a vybrali přes 250 tisíc korun,“ prozrazuje.

S trasérem jsou sehraná dvojice, absolvovali spolu několik soustředění. Na tandemu to nakonec ani bez souhry nejde. „Víme o sobě všechno. Musím mu na sto procent věřit. Nejen při sportu, ale i v osobním životě. Stali se z nás dobří kamarádi,“ říká Ondřej.

Marek Peterka se mu snaží všechno barvitě popisovat. „Říká, co se kolem děje. Já přicházím o spoustu vjemů, ale takhle to dokážu taky prožívat,“ líčí Zmeškal.

Počínání statečné dvojice můžete sledovat třeba na této facebookové stránce: https://www.facebook.com/zmeskalondrej

Každý, kdo by chtěl přispět na chartitativní projekt pro nevidomé děti, může tak učinit ZDE: https://www.darujme.cz/vyzva/1202112

Proč jsou dresy po pádu vždy na odpis? A jak tvrdé karamboly vlastně jsou?
Autor

Určitě si budete pamatovat loňské záběry Gerainta Thomase, kterak po svém pádu na Giru pokračoval v etapě s rozcupovaným dresem sepnutým po celém levém boku sichrhajskami. Podobné momentky se množily i v prvních etapách letošní Tour de France: odhalená bílá kůže hýždí, krvavé šrámy na ramenou, látka rozškubaných dresů vlající ve větru. Proč je vlastně pracovní oděv profíků tak křehký?

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé