Nová rubrika: Ohlasy přímo z trati

Autor

Orlík tour Kooperativy – zahájení sezony 2020

Nová rubrika: Ohlasy přímo z trati

Nezvykle dlouho jsme letos museli čekat na první závod největšího cyklistického seriálu v Česku, startu sezóny Kola pro život jsme dočkali víkendem na Orlíku. Pro dodržení limitů týkajících se maximálního počtu shromážděných osob se závodilo v průběhu obou dnů, kdy v sobotu se odjely trasy B a C a v neděli proběhly dětské závody spolu s Family jízdou.

Oficiální start Kola pro život 2020 obstarali závodníci na trase C, kteří se vydali na start svého, závodu v 10 hodin. Nejlépe zvládl trať dlouhou 30 kilometrů Václav Veverka z KC Kooperativa Jablonec nad Nisou, jenž ve finiši těsně porazil druhého Tomáše Lolachera z týmu CBC České Budějovice. Pro třetí místo celkově a zároveň vítězství v kategorii kadetů si dojel si odstupem šesti vteřin Matyáš Vondráček startující za Rouvy Specialized Cycling team.

Na hlavní trase B se tentokrát sešla nebývale silná konkurence, kdy jsme v předním bloku startovního koridoru mohli vidět téměř kompletní českou špičku včetně reprezentantů v cross country Ondřeje Cinka, Jana Škarnitzla a Jana Vastla, dvojici z týmu Vitalo Future Cycling – vicemistra světa v maratonu na horských kolech Kristiána Hynka a úřadujícího mistra ČR Martina Stoška anebo slovenského mistra hájícího na Orlíku loňské prvenství, Tomáše Višňovského. Tuhý boj na opravdu vysoké úrovni se dal očekávat i v rámci kategorie žen, kde za hlavní adeptku na vítězství před startem platila Jitka Čábelická.

Názor ze sedla závodníka

 Kolo pro život ale rozhodně není jen o profesionální cyklistice, za důkaz se dá považovat většina z téměř čtyř stovek cyklistů, kteří se v pravé poledne vydali z Vystrkovského areálu vstříc 55 kilometrů dlouhé trati. Úvod po asfaltu nabízel možnost postupu balíkem pro závodníky, jenž neměli vyjeté dostatečné množství bodů, a tedy jejich pozice na startu neodpovídala výkonnosti, a tak nějak celkově zformoval celé naše bikerské uskupení před nájezdem do terénu. Dále bych Vám byl rád schopný popsat detailněji trasu závodu, musím však konstatovat, že upadnutí do tunelového vidění, v němž jsem se něco přes dvě a půl hodiny po trati pohyboval, mi nedalo velkou šanci pro její lepší zapamatování si. V hlavě mi zůstaly spíše jednotlivé sekvence, z kterých vyvstal můj celkový dojem ze závodu. Ten jen vesměs dost pozitivní. Zamlouvala se mi členitost trasy, časté střídání terénu, nejdelší kopec na trati byl rozčleněn do více menších, což psychologicky usnadnilo jeho zdolání v obou kolech. Snad kromě dvou těžších sjezdů si nevzpomínám na úsek, který by se dal považovat za technicky náročný, což se mi jako mizernému technikovi taky zamlouvalo. Vlastně to mohla být příjemná vyjížďka, kdyby se nejelo tak rychle a nebylo tak hrozný vedro.

V cíli se nakonec z vítězství radoval Martin Stošek, který v čase těsně přesahujícím hranici dvou hodin o necelých dvacet vteřin porazil týmového kolegu Kristiána Hynka, o dalších devět sekund zpět dojel Ondřej Cink. V ženské kategorii ustála roli hlavní favoritky Jitka Čábelická, která ve finiši o pouhých pět desetin porazila druhou Janu Czeczinkarovou, pro bronz si dojela s odstupem dvou minut Jana Pichlíková.

V neděli se pak uskutečnily dětské závody na okruzích v šesti věkových kategoriích po dvou letech věku a na trati Junior Marathon Trophy, kde si cenné vítězství připsal David Uher před Petrem Maříkem a Jakubem Habrem. Celkový počet zúčastněných dětí přesáhl počet tří set, z čehož nabíráme optimismu a zdá se, že o budoucnost Kola pro Život nemusíme mít starost. Tečku za Orlík Tour Kooperativy 2020 obstarala nezávodní trasa D – Family jízda, která se nesla v klidném duchu a snad nic kromě parného počasí nemohlo jejím účastníkům zkazit pohodový zážitek z jejího absolvování.

Takový byl první podnik letošní sezony Kola pro život, pokračovat se bude již příští sobotu v Holešově, kdy na scénu přijde legendární Drásal.

 

Kompletní výsledky: https://sportsoft.cz/cs/zavod/results/5145?rid=4618

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé